Vai iespējams dzemdēt bez sāpēm?

Atceroties otrās dzemdības, līdz pat šai dienai man tās ir brīnums, jo mana meitiņa piedzima pilnīgi bez sāpēm. Protams, katrai sievietei sāpju slieksnis ir atšķirīgs, bet gribu apgalvot topošām māmiņām, ka tas tiešām ir iespējams.

FOTO: Shutterstock.com

Rietumos aizvien vairāk sieviešu dzemdē hipnozē — šis jaunais dzemdību veids neparedz lietot medikamentus un ļauj dzemdēt gandrīz bez sāpēm. Jebkura sieviete, kas dzemdējusi, droši vien atzīs, ka dzemdības ir samērā sāpīgs process, taču sievietes, kas dzemdējušas atkārtoti, arī atzīs, ka sāpju stiprums katrās dzemdības var būt atšķirīgs. Jaunās hipnodzemdību metodes aizstāvji apgalvo, ka dzemdībām obligāti nav jābūt sāpīgām. Šī metode ļauj daudzām sievietēm dzemdēt viegli, bet dažām — pat pilnīgi bez sāpēm.

 

Ja ķermenis neizrāda baiļu radītu pretestību, dzemdības nodrošinošie muskuļi darbojas pilnīgā harmonijā, kā to paredzējusi daba.

Reklāma
Reklāma


Kā tas notiek?
Hipnodzemdību pamatā ir atziņa: ja ķermenis neizrāda baiļu radītu pretestību, dzemdības nodrošinošie muskuļi darbojas pilnīgā harmonijā, kā to paredzējusi daba. 
Mēs nekontrolējam gremošanu, brūču dzīšanu, un tā vajadzētu būt arī dzemdībās. Tādēļ vajag neitralizēt apziņu un atbrīvot bezapziņu, lai dzemdētu dabiski. Sievieti var iemācīt uzticēties neapzinātajam, nevis, baiļu pārņemtai, cīnīties pret to.
Dzemdības rada sāpes tādēļ, ka sievietes krīt panikā un baiļojas, jo ir pārliecinātas, ka piedzīvos kaut ko šausmīgu, ar ko viņas vēl nekad nav saskārušās. Taču Āfrikas un Indijas sievietēm dzemdības ir mazāk traumējošas. Bailes iedarbina ķermeņa panikas mehānismu, izdalās stresa hormoni, mazinās organisma apgāde ar skābekli, kas var palēnināt vai apturēt dzemdības, un nepieciešama pat medicīniska iejaukšanās.

Kā hipnoterapija var palīdzēt nomierināties dzemdību laikā?
Grūtniecības klasēs sievietēm tiek mācīta pašhipnoze un elpošanas vingrinājumi, kas dzemdību laikā nodarbina sievietes apziņu. Šajā mierīgajā stāvoklī endorfīni, kas ir dabiskie ķermeņa sāpju remdētāji, darbojas stresa hormonu vietā, kuri sasprindzina muskuļus un izraisa sāpes.
Hipnodzemdības pirmo reizi notika ASV 1989. gadā. Tās ieviesa Mērija Mongana. Lielbritānijā, Saseksā, dabisko dzemdību centrā ar hipnoterapiju dzemējušās 25 sievietes. Nodarbības parasti sākas 30. grūtniecības nedēļā. Četros nodarbību ciklos sievietei un dzemdību partnerim, tiek mācīts, kā darbojas apziņa, kādi ir elpošanas, atslābināšanās, stiepšanās un iztēles (piemēram, esmu pludmalē un elpoju vienā ritmā ar viļņiem) vingrinājumi. Šos vingrinājumus vēlams veikt katru dienu.
Hipnodzemdības iemāca koncentrēties uz dzemdes kakla atvēršanu, nevis dzemdes sasprindzināšanu. Sievietes, kas dzemdībās izmantojušas šo metodi, atzīst, ka dzemdību laikā jutušās mierīgas un kontrolējušas dzemdību gaitu. Viņas atzīst, ka sāpes bijušas daudz vājākas nekā pirmajās dzemdībās.
Pilnīgi bez sāpēm dzemdības noris tikai dažām sievietēm. Toties lielākai daļai sieviešu hipnodzemdību paņēmieni ļauj dzemdēt bez panikas. Speciālisti apgalvo, ka hipnodzemdībās dzimuši bērni ir mierīgāki. Viņi piedzimst gaisotnē, kur nevalda bailes. Vai ir vēl labāks veids, kā sākt dzīvi?

Autore: Gita Krastiņa, žurnāls Šūpulītis

Rakstā izmantoti veselības žurnāla Top Sante materiāli.

Materiāls publicēts sadarbībā ar veselības žurnālu topošajiem un jaunajiem vecākiem Šūpulītis un Ģimenes centra poliklīniku.