Kā orientēties dabiskajā kosmētikā?

Dabiskā kosmētika kļūst aizvien pieprasītāka, kaut arī mulsina ar saviem nosaukumiem: bio, eko, organiskā... Kā saprast – kurš dabiskais produkts patiešām ir bez kaitīgās ķīmijas?

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Vai dabisks vienmēr ir bez ķīmijas?
Pircēji visbiežāk maldās, pieņemot, ka par dabisku nosaukta kosmētika satur tikai dabiskas izejvielas. Ražotāji atļaujas saukt par dabiskiem produktus pat tad, ja to sastāvā ir vien niecīgs daudzums dabisko komponentu, – jo likumdošanā tas nav aizliegts.
Būtībā šie produkti tad neatšķiras no ķīmiskās kosmētikas, kas ir kokteilis no apmēram 10 500 to ražošanā atļautajām vielām. Par 89% no tām gan nevar apgalvot, ka tās nav kaitīgas veselībai. Toties pētījumi par visbiežāk lietotiem komponentiem: nātrija laureāt/laurilsulfātu, glikoliem, minerāleļļu, parafīnu, talku, sintētiskajām krāsvielām, smaržvielām, parabēniem, ftalātiem u.c., liecina, ka šīs ķīmiskās vielas atstāj toksisku ietekmi uz organismu un vidi.
Pieaugušais ikdienā lieto vidēji 9 ķermeņa kopšanas līdzekļus un tā tiek pakļauts 126 ķīmisku vielu ietekmei. Apmēram puse no tā, ko uzklāj uz ādas, uzsūcas asinsritē. Ja grūtniece lieto daudz ķīmiskās kosmētikas, viņas mazulis saņem kaitīgās vielas jau pirms dzimšanas. Pa pilītei vien cilvēks mūža laikā organismā uzkrāj toksiskas ķimikālijas. Sekas – plašs saslimšanu spektrs.

Sertificēta kosmētika – īstā!
Tā kā ne Eiropas Savienība, ne Latvija ar likumu nav definējušas jēdzienu „dabiskā kosmētika”, pircējiem atliek vien pašizglītoties šajā jautājumā vai arī – paļauties uz trešās puses spriedumu. Trešā puse šajā gadījumā ir atzīta un neatkarīga sertificēšanas institūcija.
Sertificētāji novērtē produktu pēc saviem standartiem un atzīst tā atbilstību dabiskai kosmētikai, atļaujot uz tā iepakojuma likt sertifikāta logo. Ne jau uzraksti „eko, bio vai dabiska” kosmētika, bet gan šie sertifikāta simboli ir patiesākais ceļvedis, meklējot no ķīmijas tīrus ķermeņa kopšanas līdzekļus. Šādus sertifikātus Eiropā izsniedz Ecocert, ASV – USDA, Vācijā – BDIH, Anglijā – Soil Association, Francijā – Qualite France, Itālijā - AIAB u.c. To pieņemtie dabiskās kosmētikas standarti var gan atšķirties, piemēram, dabisko izejvielu minimums var būt noteikts no 70 līdz 95%.
Eiropas bioloģiskās sertifikācijas līderis Ecocert darbojas vairāk kā 80 valstīs, veicot regulāru eko produktu sertifikāciju un kontroli. Pēc Ecocert standarta dabiskās kosmētikas produktiem jāsatur vismaz 95% dabiskas izcelsmes izejvielu. Atlikušo 5% sastāvā tiek stingri regulēta vielu klātbūtne. Minimums 95% no augu valsts izejvielām (ekstraktiem, eļļām u.c.) jābūt bioloģiski sertificētām. Citi nosacījumi: produktus netestē uz dzīvniekiem; tie nedrīkst saturēt sintētiskas izejvielas (konservanti, parfīmi u.c.); nedrīkst izmantot augus, kam draud izzušana; iepakojumam jābūt pārstrādājamam u.c.

Izvēle Latvijas tirgū

Produkti, kuri satur 95% bioloģiski sertificētu izejvielu, atzīti par organisko - pasaulē visdabiskāko - kosmētiku. To varētu pat apēst bez kaitējuma veselībai (neuztvert kā ieteikumu!). Latvijā tā pārstāvēta jau diezgan plaši. Piemēram, produkcija no firmas Weleda (Šveice), kas 1921. gadā pirmā sāka izmantot izejvielas, audzētas pēc bioloģiski dinamiskās un organiskās lauksaimniecības principiem: nepielietojot pesticīdus, ķīmisko mēslojumu vai ģenētiski modificētos organismus. Weleda (BDIH u.c. sertifikāti) iegūst šīs izejvielas gan pašas dārzos, gan sadarbojoties ar godīgas tirdzniecības (angliski - Fair Trade) saimniecībām, kuras arī ievēro visus ekoloģiskos principus, bet nav vēl sertificētas dārgo izmaksu dēļ.
Gandrīz visa Essential Care (Anglija) kosmētikas produkcija ir sertificēta saskaņā ar Soil Association (SA) standartiem, kas ir vieni no pasaulē stingrākajiem. Proti, produktam minimums 95% no visām sastāvdaļām jābūt sertificētām kā organiskām un ražotājam jāiesniedz ikviena piegādātāja sertifikāts par tā bioloģisko statusu. Essential Care ir pirmais uzņēmums, kas radījis SA sertificētu šampūnu – maigu ārstniecisko augu šampūnu (Gentle Herb Shampoo).
Firma MOOM (Kanāda) piedāvā 100% dabisku un organisku liekā apmatojuma noņēmēju, kas satur tikai kumelītes, cukuru, citrona sulu, tējas koka eļļu un ūdeni. Tajā nav absolūti nevienas ķīmiskas vai mākslīgas vielas. Arī RICA (Itālija), kas ieguvusi Ecocert, lepojas ar organiskiem depilācijas vaskiem.
Nvey Eco (Austrālija) radījusi dekoratīvo kosmētiku, sagraujot mītu, ka pievēršanās dabiskajam samazina šīs kosmētikas noturību un izvēli. Nvey Eco ir organiska dekoratīvā kosmētika (OFC Certified Organic), kuras stiprās puses – mirdzošas krāsas un laba noturība.
Tā kā sertifikācijas process ir dārgs un sarežģīts, arī daudzu nesertificētu firmu kosmētikas produkti atbilst šiem standartiem, tikai to apliecina norādītais izejvielu sastāvs.

Šo produkciju jūs varat iegādāties interneta veikalā www.e-kosmetika.lv.


/REKLĀMAS PROJEKTS/

Reklāma
Reklāma