Neizārstētas iesnas var būt iemesls vidusauss iekaisumam

Arvien vairāk jauniešiem un bērniem tiek novērota dzirdes pasliktināšanās, kur viens no galvenajiem cēloņiem ir pilnībā un laicīgi neizārstētas iesnas, deguna dobuma un deguna blakusdobuma saslimšanas, kam seko vidusauss iekaisums.

FOTO: Shutterstock.com

Nepastāvīgos laika apstākļos iesnas visticamāk agrāk vai vēlāk ir garantētas, tomēr, ja tās pašas vienas līdz divu nedēļu laikā nepāriet, tās nevajadzētu atstāt bez ievērības. Ja iesnas ilgstoši nepāriet un pēc dažām dienām parādās sāpes ausī, noteikti jāvēršas pie ārsta. Tieši laikus neārstētas iesnas ir biežākais cēlonis vidusauss iekaisumam, kas var beigties ar dzirdes traucējumiem. Būtiskākā riska grupa ir bērni un pusaudži.

„Diemžēl pieredze liecina, ka ļoti bieži iesnas ilgstoši tiek ārstētas pašu spēkiem, kā arī netiek pievērsta pietiekama uzmanība auss sāpēm, kuru iemesls var būt vidusauss iekaisums. Bērniem un pusaudžiem iesnas un vidusauss iekaisums, ja netiek ārstēts, rada pastiprinātu risku dzirdes problēmām, kas var būt arī neatgriezeniskas,” stāsta Veselības klīnikas Premium Medical LOR, audioloģe Sandra Kušķe.
 


Lasi arī:
Sāpes ausīs. Ko darīt un ko NEDARĪT
Cīnāmies ar bērna ausu sāpēm!
Rudens iesnas. Ne vienmēr to ārstēšanai nepieciešami spēcīgi medikamenti

 




Iesnas, lai arī ierasta saaukstēšanās sastāvdaļa, ir deguna gļotādas iekaisums, ko izraisa infekcija, kas visbiežāk iesnu laikā pa dzirdes kanālu no deguna dobuma vai blakusdobumiem nonāk vidusausī un var izraisīt vidusauss iekaisumu.
Vidusauss iekaisums ir nopietna saslimšana, kuru nekādā gadījumā nevajadzētu ignorēt vai ārstēt paša spēkiem, jo pastāv nopietns komplikāciju risks – dzirdes pasliktināšanās vai pazušana pilnībā.

Reklāma
Reklāma

 

Bērniem un pusaudžiem iesnas un vidusauss iekaisums, ja netiek ārstēts, rada pastiprinātu risku dzirdes problēmām, kas var būt arī neatgriezeniskas



Dzirdes traucējumi var būt periodiski līdz ar to cilvēks, īpaši bērns, pats nevar noteikt, vai dzirde ir pasliktinājusies. To var izvērtēt tikai speciālists, veicot audiometriju jeb precīzu dzirdes sliekšņa pārbaudi ar elektroakustisku aparatūru.

 „Jāņem vērā, ka vidusauss iekaisums var atkārtoties, kā arī iekaisuma process var turpināties gadījumos, kad sāpes vairs nav jūtamas. Pēc ilgstošām un smagām iesnām, kā arī vidusauss iekaisuma noteikti jāpārbauda dzirde, jo laikus nekonstatējot dzirdes traucējumus vēlāk tos novērst var vai nu operācija, vai tikai vairs dzirdes tehniskās palīgiekārtas,” skaidro Sandra Kušķe.

Tāpat der atcerēties, ka nepastāv brīnumzāles, lai neslimotu un nesaķertu iesnas, tādēļ nepieciešams profilaktiski rūpēties par savu veselību un ievērot tādu elementāru priekšnoteikumu kā laika apstākļiem piemērots apģērbs, lai izvairītos no saslimšanas. Vecākiem, kuri dodas laukā ar mazuli ratiņos, noteikti jāpievērš uzmanība bērna apģērbam – lai nav par karstu vai par aukstu. Ieejot veikalā mazulis noteikti pakāpeniski jāatģērbj, lai izvairītos no pārkaršanas un pēc tam izejot ārā no straujas atdzišanas.”