Padomi gaļas grilēšanai

 23. jūlijs 2009 17:00 Padoms  skatījumi: 8112

Noderīgi padomi, kā grillēt liellopa gaļu, cūkgaļas ribiņas un karbonādi, kā arī putna un jēra gaļu!



Foto: mammamuntetiem.lv


Padomi liellopa gaļas grilēšanai 

Neviens cits gatavošanas veids tik labi neizceļ liellopa gaļas dabisko garšu kā grilēšana. Grilēšanai vispiemērotākais ir mīkstums, taču arī sānu gabali, ja tiek pareizi iemarinēti, būs ļoti garšīgi.  Lai iegūtu maigu, sulīgu liellopa steiku, ļaujiet gaļai 20 - 30 minūtes pastāvēt istabas temperatūrā, uzkaisiet sāli un piparus pavisam nedaudz un tikai īsu brīdi pirms likšanas uz grila, pēc tam apsmērējiet ar labas kvalitātes eļļu. Kad gaļa no abām pusēm apcepta, atļaujiet tai 5 - 10 minūtes nostāvēties.  Mazāk sulīgus gaļas gabalus pirms grilēšanas iemarinējiet ar kādu no Santa Maria gatavajām marinādēm vai pašu pagatavotu garšvielu maisījumu. Ja izlemjat marinādi gatavot paši, atcerieties, ka tās sastāvā vajadzētu būt kādam skābi saturošam produktam (citronu sula, etiķis, vīns, kefīrs u.c.), jo skābā vide palīdz sašķelt gaļas olbaltumvielas un tā kļūst mīksta un sulīga.  Gan liellopa gaļu, gan citas gaļas ieteicams grilējot apgriezt tikai vienreiz, lai produkti nezaudētu sulīgumu.  

 

Padomi cūkgaļas grilēšanai 

Ja vēlaties pagatavot garšīgas grilētas cūkgaļas ribiņas, tās nevajag iepriekš apvārīt! Vārot tikai pazudīs vērtīgās aromātvielas. Labāk iemarinēto ribiņu cepšanai veltīt vienkārši mazliet vairāk laika. 

 

Grilēšanai vislabāk piemērotas apmēram 2,5 cm biezas vai mazliet biezākas gaļas šķēles, piemēram, no karbonādes gabala, jo tās cepot labāk saglabās sulīgumu. Pirms cepšanas iemarinētās gaļas šķēles nosusiniet un tad viegli apziediet ar eļļu.  Lieliski cepšanai piemērota arī cūkgaļas fileja. Ja gribat būt pavisam drošs, ka gaļa ir gatava, tās biezākajā vietā ieduriet cepeša termometru, — kad gaļas iekšienē temperatūra sasniegusi 70 grādu atzīmi, noņemiet gaļu no grila, apsedziet ar alumīnija foliju un ļaujiet tai 5 minūtes pastāvēt.     

 

Putnu gaļas grilēšana

Ņemot vērā daudzveidīgās un ātrās pagatavošanas iespējas, nav brīnums, ka tieši putnu gaļa ir neapstrīdami populārākais grilēšanas produkts. Sākot ar vistu stilbiņiem un fileju, un beidzot ar veselas vistas vai kāda lielāka putna grilēšanu, — jūs varat būt drošs, ka atradīsiet recepti, kas apmierinās tieši jūsu garšas kārpiņas. Arī Latvijā arvien populārāka kļūst tītara gaļa, varbūt nākamajā grilēšanas reizē izmēģināt to? 

 

Grilējot vistas fileju, jāatceras, ka tā ir gatava aptuveni 8 - 12 minūtēs, — tad, kad gaļas sula ir kļuvusi dzidra un gaļa iekšienē mainījusi krāsu no rozā uz gaišu. Cepot veselu fileju, apgrieziet to tikai vienreiz, lai samazinātu gaļas izžūšanu.  Vistas krūtiņas gabali ar kauliem būs gatavi 30 - 40 minūtēs. Ja vēlaties, lai vistiņas āda būtu kraukšķīga, to 5 minūtes pirms cepšanas beigām apslaka ar vieglu sālsūdeni un grilē vidējā karstumā ar ādu uz leju.  Grilējot veselu tītara kāju vai veselu vistu, jāatceras, ka tā būs gatava, kad biezākajā vietā iedurtais gaļas termometrs rādīs 75 līdz 80 grādu temperatūru. Uzmanību! Mērot gaļas temperatūru, termometrs nedrīkst pieskarties kauliem.   

 

Jēra gaļas grilēšana

Jēra gaļa, cepot uz grila, izdala salīdzinoši daudz taukvielu, tāpēc pirms cepšanas to ieteicams kārtīgi nosusināt, lai izvairītos no tauku degšanas.  Grilēšanai izvēlieties jēra gabalus ar kaulu, gaļai jābūt maigi rozā, bet tā nedrīkst būt pārāk gaiša. Ja grilējat karbonādi ar kauliņu, ieteicams attīrīto kaula daļu aptīt ar alumīnija foliju, lai tā neapdegtu.   

 

Iesūtījis: Emīls, mammam.lv/tetiem.lv reģistrētais tētis



0 Pievienot komentāru

Lasi vēl

Kategorijas

Aktuāli

Jaunākais portālāLasīt vairāk

Jaunākie rakstiLasīt vairāk