Marinēšana garšvielās, alkoholā un citos labumos. Universāli padomi gaļas sagatavošanai

Viens no gaļas mīkstināšanas noslēpumiemir tāds, ka jebkuras C vitamīnu saturošas piedevas mīkstina gaļu. C vitamīns ir diezgan neganta skābe, kurai nonākot tiešā saskarē ar šunām tiek šķīdinātas to membrānas. E vitamīns ir savukārt tā lieta, kura samazina C vitamīna agresivitāti.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Lociņi (īpaši jāpiemin maurloki), sīpoli, paprika, kāposti, rutki, selerija un pētersīlis, nātre, āboli, ķirši, mārrutki, priežu skujas, spināti, skābenes, ingvers, mētras, citrons, citrona miziņa (tikai dzeltenā kārta), apelsīns un miziņa (tikai oranžā kārta), plūmes, aliča, kivi, ananāss (cūkgaļai parasti) – visas šīs lietas mīkstina gaļu. Jebkuras garšvielas gaļas marinēšanai ir lābāk plūkt svaigas, tās ir iedarbīgākas sablendētas.

Ir milzīgs daudzums dažādu marināžu veidu, kuras variēt un izgudrot variet paši. Atcerieties, ka marinēšanai ieteicamāk noritēt secībā:

Vispirms liek sausās garšvielas kā melnos piparus, čilli (nelielā daudzumā izceļ melnā pipara aromātu), ķiploku u.c. – Izturēšana zaļumos un garšvielās - sāls pievienošana bieži tiek veikta beigās, vai cepot - noturēšana augļu vai dārzeņu sulās un biezeņos reizēm tik veikta pašā sākumā, ja zināms, ka ar aromātu nāksis eksperimentēt  – etiķa, majonēzes, alus, vīna, kefīra, rūgušpiena, destilēta ūdens, zaļās vai baltās tējas, tomātu biezeņa pievienošanai (parasti pēc sajūtas gaļu padara sulīgāku un ķepīgāku) – nobeigumā veiciet aromāta un sāls koriģēšanu vadoties pēc garšas un smaržas (variet provīti pacept uz pannas), izvērtējiet ķilpoka nepieciešamību.

Ilgstošai gaļas sagatavošanai alkoholā parasti īpaši nešķiro, kurā brīdī ko un kādā secībā, bet garšvielu papildināšana noslēgumā var noderēt.

Iesaki savu labāko recepti! Man ir savējā īpašā, kurā jāpanāk līdzsvarots balans starp ingveru, kariju, kanēli, maurlokiem, pipariem, papriku estragonu, vusteršīras mērci, ķiplokiem un sarkanvīnu, diemžēl garšvielu kvalitāte variē tik plašās robežās

Jēram patīk piparmētras un rozmarīns/ liellopam tomāti, selerija, koriandrs, apelsīns, ķirši, plūmes / cūkai citrons, aliča, mārrutki, āboli, ananāsi, rupjmaizes garozas /cūkas stilbiem patīk ķimenes un ķiploki, (es tos grūžu zem stilba ādas) / zivij zaļā tēja, papaija, nātres, dilles/ vienmēr der atcerēties ķiploka un lauru lapas unikālo kombināciju dažādām gaļām. Un protams ir lietas, kuras patīk visiem un lietas, kuras dažiem nepatīk.

Gatavosim tā lai pat karaļiem būtu skaudība! 

Reklāma
Reklāma