Ko iesākt, ja dēls vairāk klausa māti nekā savu mīļoto sievieti?

Attiecību speciālistam Arturam Šulcam jautājām par vecāku ietekmi jauna pāra attiecībās. 

Sieviete attēlā nav saistīta ar materiālā aprakstītajiem notikumiem.

FOTO: Edgars Runcis, mammam.lv/tetiem.lv

Sieviete attēlā nav saistīta ar materiālā aprakstītajiem notikumiem.

Situācija: „Esmu ar savu draugu kopā četrus gadus, bet, kad izlasīju Viestura Rudzīša rakstu par vecākiem vampīriem, ienāca prātā doma, ka tas nav tikai par bērniem tiešā vārda nozīmē, bet manā gadījumā — par manu draugu un viņa vecākiem. Mans stāsts ir tāds: esot kopā, mēs viens otru papildinām visās iespējamās nozīmēs, turpinām otra iesāktu domu un esam arī laimīgi. Bet pienāca situācija, kad sāku apjaust — kaut kas spēcīgi mainās, kad tuvumā ir viņa mamma. It kā jauka sieviete, bet viņas tuvumā liekas, ka viņas dēls nav vīrietis, bet paklausīgs, iebiedēts bērns, kam no agrām dienām ir mācīts, ka „māte ir viss un, lai kas notiktu, vienmēr viņa jāklausa”. Varbūt tas mani tā nesatrauktu, ja šis punkts nebūtu izpildījies brīdī, kad man ļoti svarīgi bija, lai draugs ir pie manis, nevis pie savas mātes. Jo tobrīd mana veselība un visas sievietes funkcijas bija uz ļoti šauras robežas… Un tajā brīdī saņēmu atbildi, ka māte negrib, lai pie viņas tiek pavadīts tik īss laiks, un negrib, ka pēc pirmā sauciena dēls skrien atpakaļ pie manis. Vai varat man ieteikt, kā pārraut šo „nabassaiti”, kas tiešām draud nu jau mūsu ģimenes attīstībai?
 P.S. Esmu ar viņu runājusi, ka jāmācās tomēr nošķirt — māte vai sieva. Bet ir jūtami tikai nelieli uzlabojumi.

Tobrīd mana veselība un visas sievietes funkcijas bija uz ļoti šauras robežas… Un tajā brīdī saņēmu atbildi, ka māte negrib, lai pie viņas tiek pavadīts tik īss laiks, un negrib, ka pēc pirmā sauciena dēls skrien atpakaļ pie manis.

Reklāma
Reklāma


Atbilde: „Nereti pie manis nāk cilvēki un jautā, vai varu mainīt viņa partneri. Godīgi jāsaka, ka es nevaru mainīt nevienu citu cilvēku. Cilvēks var mainīt tikai pats sevi. Tāpat man nav rekomendāciju, kā Tu varētu mainīt savu partneri. Tu vari mainīt tikai sevi. Viens gan ir skaidrs — Tava vīrieša mammai ar dēlu ir incestuālas attiecības. Tas nav incests (seksuālas attiecības starp tuviniekiem), bet pārāk cieša, neveselīga saikne, kas ietekmē arī vīrieša seksuālo jomu. Par labu manis sacītajam liecina fakts, ka viņš izvēlējās būt pie mātes, nevis pie Tevis, kad tas bija ļoti vajadzīgs. Māte no sava dēla prasa ļoti daudz. Dēls faktiski ir savas mātes vīrietis. Savukārt vīrieša tēvs ir sociāli atbīdīts, „padzīts” no mājām. Un māte par savu partneri izvēlējusies dēlu. Fiziski Tavs puisis izskatās kā vīrietis, bet sociāli un emocionāli ir mazs puika. Savukārt Tev pašai jāapzinās, kāda ir Tava bagāža, jo Tavs vīrietis zināmā mērā atspoguļo Tavu dzīvi. Kādas ir Tavas attiecības ar Taviem vecākiem? Kāpēc esi izvēlējusies tieši šādu vīrieti no visu vīriešu kopuma? Atceries, Tu arī esi izvēlējusies šo mazo zēnu, nevis nobriedušo vīrieti, kuram nabassaite ir pārgriezta. Tu neesi izvēlējusies vīrieti, kura sociālais un psiholoģiskais vecumposms atbilst viņa izskatam un bioloģiskajam vecumposmam. Tu neesi izvēlējusies vīrieti, kurš ir vīrietis šeit un tagad, bet zēns pieauguša vīrieša čaulā. Kad tiksi skaidrībā ar sevi, Tev būs izvēles iespējas. Un tad arī vīrietim būs izvēles iespējas — vai nu būt kopā ar sievieti un kļūt pieaugušam, vai regresēt par mazu puisīti un turēties pie mātes brunčiem. Lai nonāktu līdz izvēlei, tai sākumā ir jānotiek Tevī pašā. Ja viņš pats nevēlēsies, ar varu no mammas neviens viņu neatdalīs. Ja viņam patīk būt par zēnu, ja viņam patīk, ka māte viņu izmanto, tā ir viņa griba. Varbūt vajag kādā mierīgā brīdī ar vīrieti izrunāties un viņam pastāstīt par šīm incestuālajām attiecībām ar māti. Pateikt, ka māte ir vampīrs, kas neapzināti izmanto jūs abus. Un tas skar jūsu seksuālo jomu. Pieredze rāda, ka, esot šādās attiecībās, sievietēm nereti ir spontānie aborti, jo dēls nav sarāvis attiecības ar mammu, dēlam nav enerģijas dot auglīgu sēklu un atbalstu savai sievietei.”
 

Saistītie raksti