Vai paaugstināts tonuss kavē bērna attīstību? Skaidro Klaudija Hēla

„Manam puikam (deviņi mēneši) ir paaugstināts muskuļu tonuss, ko atklāja divu mēnešu vecumā. Kopš tā laika esam izgājuši 30 masāžas, dzēruši Nootropil, bijuši pie fizioterapeita jau gandrīz 20 reižu, bet panākumu nav... Viņš sāka velties sestajā mēnesī, bet vēl ne stāv četrrāpus, ne sēž, ne rāpo, ne ceļas stāvus. Kā tas ietekmēs viņa attīstību tālāk? Vai ir pamats uztraukumam?” Atbild Klaudija Hēla, Premium Medical fizioterapeite.

Kas par daudz, tas vairs nav labi, skaidro Klaudija Hēla.

FOTO: Shutterstock.com

Kas par daudz, tas vairs nav labi, skaidro Klaudija Hēla.

„Izklausās pēc pamatīgas programmas tik mazam cilvēciņam. Protams, ir ļoti grūti atbildēt, jo neesmu redzējusi jūsu mazo varoni, kurš to visu ļauj ar sevi darīt. Sāksim ar to, ka pēc būtības bērni var sākt rāpot, sēdēt vai stāvēt, sākot no deviņiem mēnešiem. Bet ir ļoti daudz bērnu, kas to dara daudz vēlāk, un par to arī nav jāuztraucas. Mums nav vienots standarts, un galvenais, uz ko jāskatās, kā kopumā bērns attīstās. Vienā brīdī motorā attīstība apstājas un vairāk attīstās valoda. Citam atkal ir otrādi. Katrs bērns jāskata individuāli. Svarīgi, protams, ir bērnu kārtīgi izmeklēt un izslēgt citas slimības.

 

...Man liekas, ka jūsu varonīgais puisis vienkārši ir pārslogots, viņam jāļauj atpūsties un attīstīties savā tempā pēc paša vajadzībām.

 

Reklāma
Reklāma

 

Jautājums: vai bērnam ir taisīta neirosonogrāfija? Ultrasonogrāfija vai rentgens gūžām? Kur bērnam ir tonuss? Vai ir aizdomas par citām slimībām? Kādas bija dzemdības? Vai kāds jums ir parādījis handlinga pamatprincipus (kā pareizi bērniņu celt, turēt, nest, pārmainīt autiņus utt.)? Vai jūs tos lietojat? Vai jūs arī mājās darāt to, ko dara fizioterapeits nodarbībās? Tātad daudz jautājumu, uz kuriem jāsaņem atbildes, lai no jauna varētu izvērtēt situāciju. Ja viss ir kārtībā, man liekas, ka jūsu varonīgais puisis vienkārši ir pārslogots, viņam jāļauj atpūsties un attīstīties savā tempā pēc paša vajadzībām. Vēl arī ir svarīgi, kur bērns uzturas lielāko dienas daļu? Kur un ar ko viņš spēlējas? Jūs varat pamēģināt pati atbildēt uz visiem šiem jautājumiem, un varbūt Jums pašai radīsies ļoti labs izskaidrojums, saliekot visu šo informāciju „pa plauktiem”.”