Laika apstākļi, remonts, strīdi un citi iemesli, kas ietekmē pāra seksuālo dzīvi

Nejauks strīds var beigties ar labu seksu, bet kopīgi uzsākti remontdarbi — ar bezvēju gultā. Konsultē seksologs Dainis Balodis.
Strīdi var bremzēt seksuālo dzīvi jeb gluži otrādi — to veicināt.

FOTO: Shutterstock.com

Strīdi var bremzēt seksuālo dzīvi jeb gluži otrādi — to veicināt.

Sekss gan uztur cilvēku nemitīgā trauksmē, gan palīdz izlādēt trauksmi, turklāt izlādēšanās allaž noris emocionāli, spontāni, nekontrolējami. Visu nosaka tavas individuālās vajadzības un vēlmes, tāpēc notikumu saraksts, kas iespaido seksuālo dzīvi, varētu būt bezgalīgs, bet šie ir deviņi izplatītākie, kas daudziem labi zināmi.
 


Strīdi

Tie var bremzēt seksuālo dzīvi jeb gluži otrādi — to veicināt, padarot sadzīvisku kašķi par īstu seksa eksploziju. Sekss ir viens no variantiem un diezgan iecienīts paņēmiens partneru izlīgšanai. Strīda laikā emocijas sit augstu vilni, tāpēc, ja šajā laikā atļaujas mīlēties, rezultātā būs ļoti vētrains sekss. Ieteikums — ļauties šādam izlīgšanas veidam, jo negatīvās emocijas bieži vien ir n-tās reizes spēcīgākas par pozitīvajām. Tad pārvērt tās seksuālajā enerģijā!


Vides maiņa

Aizbraucot pavadīt atvaļinājumu ārzemēs, kūrotā vai vismaz kādā attālā Latvijas nostūrī, tu esi veicis labu ieguldījumu, lai savu seksuālo dzīvi atsvaidzinātu. Cilvēki, kuri dzīvē saskārušies ar seksuālas dabas traucējumiem, bieži atzīst, ka, nonākot citā vidē, pēkšņi visas problēmas atrisinās, bet, atgriežoties mājās, viss turpinās pēc vecā scenārija. Ierastā sociālā vide atgādina un īsteno ierasto attiecību scenāriju. Ieteikums — neatsakies izmēģināt vidi, kur mīlējoties pastāv liels risks, ka tevi pieķers (lifts, automašīna, darba vide). Tas gribēšanai nāk par labu.

Neatsakies izmēģināt vidi, kur mīlējoties pastāv liels risks, ka tevi pieķers (lifts, automašīna, darba vide). Tas gribēšanai nāk par labu.


Gadalaiku maiņa

Kad laika ziņas vēsta — būs silts un saulains laiks, arī seksualitāte vairojas. Ne velti tautām, kas dzīvo dienvidos un nepazīst saules deficītu, seksuālā dzīve ir aktīvāka nekā mums, ziemeļniekiem. To skaidro arī ar apģērba daudzumu, ko cilvēks spiests nēsāt ikdienā. Jo vairāk drēbju mugurā, jo ilgāks laiks nepieciešams priekšspēlei.
 


Sēras ģimenē

Ir skumji, bet tajā pašā laikā arī liela vēlēšanās izvairīties, aizbēgt no bēdām, aizmirsties, tāpēc laikā, kad ģimenē jāorganizē kādam aizgājējam bēres, pastāv iespēja, ka seksuālajā dzīvē atļaujies vairāk nekā parastā, normālā dzīves ritumā. Daži seksologi atgādina gadījumus, kad tieši sēru laiks pāriem, kuri līdz šim raizējušies par neauglību, negaidīti piespēlējis mazuli.

 

Paaugstinājums darbā vienam no partneriem

Tas var sagraut seksuālās attiecības. Pēkšņi saņemtais paaugstinājums darbā vienam no partneriem var radīt jaunas prasības un arī apziņu, ka līdzšinējais dzīvesdraugs vairs nav pietiekami labs. Citā sociālajā vidē mēdz būt citas sociālās prasības. Seksologs Dainis Balodis stāsta: “Arī Padomju Savienībā līderi nekad sabiedrībā neņēma līdzi sievas, jo viņas neiederējās šajā vidē. Mihaila Gorbučova sieva bija pirmā sieviete — politiskā līdera partnere, kas parādījās publiskā vidē, jo viņas līmenis bija atbilstošs.”

Reklāma
Reklāma


Jaundzimušais ģimenē

Un seksuālā dzīve var pasliktināties. Vispirms vīrietis nereti kļūt greizsirdīgs, jo nu viņa vieta ir aizņemta, viņš vairs nav pirmajā vietā, bet sieviete ir nogurusi. Jārēķinās, ka līdz ar mazuļa ienākšanu ģimenē atsalums seksuālajā dzīve var iestāties pat uz gadu. Risinājums: neradināt bērnu gulēt pa vidu vecākiem. Vīrietim jāuzņemas savi pienākumi bērna audzināšanā, lai sievietei sniegtu lielāku atbalstu.

Atsevišķi pavadīti atvaļinājumi tikai dod iemeslu aplamām fantāzijām un greizsirdībai. Citādi ir tad, ja viens uz laiku bijis spiests aizbraukt, kam pēc tam seko tikšanās un seksuālā dzīve kā svētki.


Atsevišķi pavadīts atvaļinājums

Šāda rīcība liecina par to, ka ir zināmas attiecību problēmas, kāpēc pāris nevar vienoties par kopīgi pavadītu atvaļinājumu. Ja viens ir laukos, bet otrs Ēģiptē, tas nav kompromiss. Atsevišķi pavadīti atvaļinājumi tikai dod iemeslu aplamām fantāzijām un greizsirdībai. Citādi ir tad, ja viens uz laiku bijis spiests aizbraukt, kam pēc tam seko tikšanās un seksuālā dzīve kā svētki.
 


Remonts mājoklī

“Kāda paciente stāstīja, ka viņiem mājās notika remonts un puisis krāsoja skapīti. Viņa saka: “Met mieru, es gribu mīlēties!” Savukārt viņš atbild: “Pagaidi, man jānokrāso skapis!” Viņa apvainojās, jo bija sajūta, ka kaut ko nav dabūjusi,” stāsta Dainis Balodis. Remonts var veicināt seksuālo aktivitāti vienīgi tad, ja tas abiem vienlaikus apnīk... Tomēr kopumā šādi darbi nenāk par labu intīmajai dzīvei, bet veicina nervozitāti.


Sportošana

Seksuālā apetīte palielinās, sākot nodarboties ar kādu sporta veidu. Vingrošana stimulē asinsriti, veicina asins pieplūdumu ģenetālijām, kas ir būtiski, lai ātrāk sasniegtu uzbudinājumu. Īpaši rekomendē atrast vingrinājumus, kas nostiprina plecu, krūšu un vēdera muskuļus, jo tas ir būtiski arī seksa laikā. Jo labāka būs fiziskā sagatavotība, jo spējīgāks jutīsies gultā. Ieteicams atrast vismaz kādu sporta aktivitāti, kurai abi partneri var nodoties reizē.
 


Frāzes ar plākstera efektu jebkurām attiecībām

  • “Piedod...” Efekts būs divās sekundēs tā vietā, lai veltītu visu vakaru bezjēdzīgai argumentēšanai
  • “Es tevi mīlu...” Laimīgām attiecībām katru dienu nepieciešama noteikta deva šīs frāzes.
  • “Es saprotu...” Jo padomus dot ir vērts vienīgi tad, ja kāds to lūdz…
  • “Tu esi skaista/skaists...” Tu nevari iedomāties, kā komplimenti uzlabo intīmo dzīvi!
  • “Tu esi man vajadzīgs...” Tāpat kā sievietēm svarīgi dzirdēt, ka viņas ir skaistas, vīrietis vēlas dzirdēt, ka partneres dzīve bez viņa nav iedomājama.
  • “Paldies...” Viselementārākā frāze nedrīkst kļūt par ikdienišķu, tāpēc aizmirstamu teikumu.
     

Autore: Estere Rudzīte, žurnāls VESELĪBA
Raksts tapis sadarbībā ar žurnālu Veselība, www.veseliba.lv

Saistītie raksti