Bērns vecāku gultā? Speciālista viedoklis par vecāku attiecībām un mazuli pa vidu

Vieni uzskata, ka zīdainis jau no pirmās dienas jāradina pie patstāvības un jāliek gulēt savā istabā, kamēr citi līdz pat divu, trīs gadu vecumam ļauj mazulim gulēt savā gultā pa vidu. Par to, kāds ir zelta vidusceļš, stāsta pāru terapeits Arturs Šulcs.

Bērna atnākšana no rīta vecāku gultā un ierāpšanās starp tēvu un māti ir iespēja visiem apliecināt savu mīlestību vienam pret otru.

FOTO: Shutterstock.com

Bērna atnākšana no rīta vecāku gultā un ierāpšanās starp tēvu un māti ir iespēja visiem apliecināt savu mīlestību vienam pret otru.

Ko bērns iegūst, guļot ar vecākiem vienā gultā?
Bērns, deviņus mēnešus atrodoties mātes miesās, ir pieradis pie pastāvīgas tuvības ar viņam vismīļāko cilvēku. Pēc tam viņš ienāk pasaulē, kas nebūt nav tik droša, bet ir aukstāka un straujām pārmaiņām bagātāka. Protams, bērna attālināšanās no viņa vecākiem ir likumsakarīgs un, no bērna attīstības viedokļa, normāls process. Taču tam vajadzētu norisēt pietiekami plūstoši un pakāpeniski, lai bērnu psiholoģiski netraumētu.
Gulēšana (un atrašanās arī nomodā) vienā gultā ar vecākiem bērna mūža pirmajā posmā daudzreiz ir objektīvi nepieciešama un nodrošina viņam pilnvērtīgu aprūpi un audzināšanu.

Pilnīgi loģiski, ka bērns tiecas uz to vietu, kur viņš iemiesojies uz šās zemes.


Lielais Sākums
Vairākumā gadījumu bērns ir ticis ieņemts gultā (iespējams, tieši tajā, kur joprojām guļ viņa vecāki…). Mūsu rašanās apstākļi mums pašiem ir ļoti nozīmīgi, un mēs apzināti vai neapzināti tiecamies uz tām vietām, kas ir būtiskas mūsu dzīvē. Tādēļ ir pilnīgi loģiski, ka arī bērns tiecas uz vietu, kur viņš ir iemiesojies.

Vecāku gulta – bērna aizmigšanas vieta
Vecākiem daudzreiz ir grūtības nolikt bērnu gulēt, it īpaši mazuli (dažreiz bērns ir slims, citreiz nejūtas labi citu iemeslu dēļ). Šobrīd klīnikās smagi slimu bērnu aprūpē tiek izmantotas gultiņas, kas nodrošina vienmērīgu siltumu, patīkamu ritmisku skaņu un automātisku aijāšanu. Taču vecāku (gan mātes, gan tēva) ķermenis bērnam var būt daudz efektīvāka un pilnīgi dabiska iemidzināšanas ierīce: viens no vecākiem noguļas uz muguras, bērnu uzliekot sev uz krūtīm. Pēc dažām minūtēm bērns nomierināsies un aizmigs – no apakšas viņu silda dabisks un tik pazīstams ķermeņa siltums, šūpina krūškurvja cilāšanās, mātei un tēvam elpojot, un dzirdams dabisks ritms (mātes vai tēva sirdsdarbība). Kad bērns aizmidzis, nav nekādu grūtību viņu pārcelt paša gultiņā.
Aizmigšana bērnam ir kaut kas vairāk nekā tikai atpūta pēc dienas darbiem. Bērns vēlas aizmigt drošā vietā, kas viņam nozīmē vietu, kur ir viņa vecāki. Kādēļ viņam to liegt? Taču tas nenozīmē, ka bērnam tur jāpaliek visu nakti.

 

Kādēļ liegt savam bērnam aizmigt drošībā? Taču tas nenozīmē, ka bērnam tur jāpaliek visu nakti.

Reklāma
Reklāma


Pirmais bērna sporta laukums
Pieaugušie bieži vien nenovērtē daudzu lietu funkcionālo daudzveidību. Savu gultu viņi nepamatoti uzskata tikai par savu īpašumu un paredz tai tikai gulēšanas un savu seksuālo prieku nodrošināšanas funkcijas. Taču bērna skatījumā vecāku gulta var kalpot arī daudziem citiem pasākumiem.
Piemēram, tajā var labi nodarboties ar visdažādākajām atrakcijām. Kur gan citur, ja ne vecāku gultā bērns mēģina pārvarēt pirmo dabisko šķēršļu joslu, ko veido vecāku ķermeņi? Rāpšanās pāri gulošiem vecākiem, kāpšana virsū, dažādi akrobātiski triki, izmantojot vecāku rokas un kājas, – vai tie nav brīnišķīgi kompleksi vingrojumi drošā vietā? Pirmie kūleņi – protams, gultā.
Turklāt tā ir ideāls batuts lēkāšanai, kas bērnam sagādā milzu prieku!

Veselīga bērnu dzimumaudzināšana
Šobrīd sabiedrību satrauc ģimenes nestabilitāte. Jauniem cilvēkiem trūkst pozitīvas seksuālās uzvedības pieredzes. Iepriekšējā paaudze ir rūpīgi slēpusi no mums tēva un mātes savstarpējā maiguma izpausmes, vecāki nav skūpstījušies mūsu klātbūtnē. Mūsdienu jaunais cilvēks nav redzējis, kā izskatās ģimene savās intīmās izpausmēs. Bērniem nebūtu jāredz savu vecāku dzimumakts visās tā niansēs, taču tēta un māmiņas apskaušanās, skūpstīšanās un savstarpēji glāsti – tās ir bērnam rādāmas lietas. Kādēļ?
Lai meita gribētu sev tikpat maigu vīrieti kā viņas tēvs attiecībās ar māti…
Lai dēls gribētu sev tikpat maigu sievieti kā viņas māte attiecībās ar tēvu…
Lai mums vēlāk izaugtu sievietes un vīrieši, kas gūtu laimi savstarpējās veselīgās attiecībās un radītu mīlētus bērnus. Lai mums būtu turpinājums.

 

Bērna ierašanās vecāku gultā ir nākšana pēc maiguma. No tā vēlāk attīstīsies veselīga seksualitāte, un viņš spēs gūt un dot laimi attiecībās ar otru cilvēku.
 

Vecāku gulta – bērna baudas gūšanas vieta
Mēs visi tiecamies pēc baudas – vai nu to atzīstam, vai ne. Pieaugušam cilvēkam ir pilnas tiesības un plašas iespējas izvēlēties baudas veidus un cilvēkus, ar ko kopā to gūt, taču bērnam galvenais baudas avots ilgu laiku ir un paliek viņa vecāki. Vecākiem nevajadzētu vairīties no baudas sniegšanas savam bērnam. Bērns, tāpat kā pieaugušie, vēlas saņemt bučiņas, tikt noglāstīts, apmīļots, pakutināts.
No šā bērnības maiguma mazajam vēlāk radīsies veselīga seksualitāte, un viņš spēs gūt un dot laimi attiecībās ar otru cilvēku, kad būs pieaudzis. Bērna ierašanās vecāku gultā ir nākšana pēc maiguma. Vai šī baudas gūšana no vecākiem neapdraud bērnu? – Nē! Starp bērna apmīļošanu un pieaugušu cilvēku dzimumdzīvi ir būtiska atšķirība, lai arī maigošanās it kā ir līdzīga. Māmiņa un tētis tomēr savstarpēji skūpstās citādi, nekā viņi skūpsta savu bērnu…
Bērnu vajag apmīļot abiem vecākiem, kad viņš pēc tiem tiecas. Bērna atnākšana no rīta vecāku gultā un ierāpšanās starp tēvu un māti ir iespēja visiem apliecināt savu mīlestību vienam pret otru.

Vai vecāki var seksuāli apdraudēt savu bērnu, ja atrodas ar viņu vienā gultā?
Ja kāds no pieaugušiem ir seksuāli perverss, viņš bērnu var apdraudēt neatkarīgi no tā, vai guļ vienā gultā ar bērnu vai arī atrodas kaut kur tālāk. Perversija nedzīvo kādā noteiktā gultā, bet drīzāk gan mīt patoloģiska cilvēka apziņā.
Savukārt, no seksoloģijas viedokļa, vesels cilvēks, ja arī atrodas vienā gultā ar bērnu, neapdraud to. Jo cilvēku ar veselīgu seksualitāti uzbudina atbilstošs pretējā dzimuma pieaugušais. Tikai tāds cilvēks veselā pieaugušā izraisa seksuālas vēlmes, seksuālas reakcijas un atbilstošu seksuālu uzvedību.
 
Materiāls publicēts sadarbībā ar veselības žurnālu topošajiem un jaunajiem vecākiem Šūpulītis un Ģimenes centra poliklīniku.