Veļu mazgāsim pa jaunai modei

Pēc gada mājsaimniecībās veļu mazgāsim citādāk nekā līdz šim, jo lielākajai daļai pašreiz lietojamo veļas pulveru tiks mainīts sastāvs. 7. jūlijā Ministru kabinetā paredzēts izskatīt “Noteikumus par fosfātus saturošu veļas mazgāšanas līdzekļu tirdzniecības ierobežojumiem”, vēstī portāls www.kasjauns.lv.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

No nākamā gada veļas mašīnās būs jāizmanto tikai tāds pulveris, kuru Latvijā patlaban var nopirkt videi draudzīgo preču tirgotavās
Pašreiz veikalos nopērkamajos veļas pulveros fosfāti veido no kopējās masas 5 līdz 15 procentus, bet no nākamā gada 1. jūnija to saturs nedrīkstēs pārsniegt 0,5 procentus.
Fosfātu veļas pulveriem pievieno kā ūdens mīkstinātāju, un, tā kā Latvijā sadzīvē izmantojamais ūdens ir ciets, tad šī sastāvdaļa ir visnotaļ svarīga. Uz Latvijā nopērkamo veļas pulveru iepakojumiem precīzi nenorāda fosfātu daudzumu, parasti tiek norādīts, ka konkrētajā produktā fosfātu daudzums ir līdz 5, 10 vai 15 procentiem.
Šo pulvera sastāvdaļu Latvijā, pēc Eiropas Komisijas un zaļo ierosinājuma, grib būtiski samazināt tās kaitīguma dēļ. Vides aizsardzības kluba pārstāvis Ģirts Strazdiņš kasjauns.lv pastāstīja: “Nevienā attīrīšanas iekārtā ūdeni nevar simtprocentīgi attīrīt no fosfātu piejaukuma. Fosfāts, nokļūstot upēs un jūrā, ir aļģu barības viela. Tātad iznāk, ka mēs, mazgājot veļu, mākslīgi barojam aļģes, kuras samēslo jūru.”
Eiropas lielās veļas mazgāšanas līdzekļu ražotājkompānijas fosfātu veļas pulveros pievieno tikai tai produkcijas daļai, kuru eksportē uz Austrumeiropu vai trešās pasaules valstīm. Rietumeiropā jau vairākus gadus veiksmīgi iztiek bez fosfāta piejaukuma, fosfātu aizstājot ar mazāk kaitīgām ķīmiskām vielām. Tomēr ražotājam “fosfāta tehnoloģija” ir vienkāršāka un lētāka. Strazdiņš stāsta, ka, piemēram, Skandināvijā un Baltijas valstīs nopērkamais “Ariel” pulveris būtiski atšķiras. Ziemeļvalstīs tas nesatur ne grama fosfātu, jo tur tā aizliegumu ir panākušas vides aizsardzības organizācijas.
Jautāta, vai jauno pulveru ieviešana neizraisīs arī veļas pulveru cenas lēcienu, žurnāla “Vides Vēstis” redaktore Anitra Tooma kasjauns.lv teica, ka tas ir maz iespējams, jo, testējot dažādus veļas pulverus, viņa ir pārliecinājusies, ka izmaksas, mazgājot veļu ar videi draudzīgu un fosfātus saturošu pulveri, ir vienādas. Nevajadzētu arī uztraukties, ka pēc jauno noteikumu stāšanās spēkā pēkšņi varētu rasties veļas pulvera deficīts, jo ražotāji ātri vien spēs pielāgoties jaunajai tirgus situācijai.

Elmārs Barkāns, www.kasjauns.lv

Reklāma
Reklāma