Ideāla šašlika recepte!

 08. jūlijs 2009 9:00 Recepte  skatījumi: 34169



Kārtīgs šašliks, protams, ir no kārtīga auna, tāpēc ņemam kārtīgu stilbu - tā, lai ir taukumiņš, bet, ja patīk cūciņa, tad ņemam muguras gabaliņu. Arī ar taukumiņu, protams, jo īsta šašlika gaļa nedrīkst būt bez taukiem! Turklāt jāatceras, ka gaļa nedrīkst būt saldēta! Tie, kuri iedomājas, ka, nopērkot karbonādes gabalu, dabūs labu šašliku, neko nesaprot no gaļas... Un atceramies - šašlika pamatideja ir saglabāt gaļas sulīgumu un garšu. Visi, kas sauc etiķī mērcētu gaļu par šašliku, atcerieties, ka etiķis, protams, "šķīdina" cīpslainu veca lopa gaļu, bet tai pašā laikā gaļa zaudē visu savu sulu/krāsu un paliek bezgaršīga.
 
Kā pagatavot? Ņemam kārtīgu kastroli, kur ietilps viss labums. Sīpolus griežam palieliem gabaliem saspaidām rokās un metam kastrolī, tur pat saplēšam zaļumus un visu kārtīgi samaisām, nedaudz uzberam sāli (lai zaļumi un sīpoli labāk sulojas), un turpinam maisīt. Tagad ķeramies pie gaļas, gaļu griežam palielos gabalos. Ja kāda cīpsla gadās, to izgriežam taukumiņu atstājam, metam visu lielajā kastrolī un visu samaisām. Šajā brīdī jāatceras, ka sāli uz gaļas nedrīkst likt nekādā gadījumā, jo sāls izraisīs gaļas sulošanos, un gaļa paliks sausa un nelietojama! Tad beram klāt sarkanos piparus, melnos piparus un kinzu.
Nelielai atkāpei - bez kinzas nekāds šašliks nesanāks! Tā kā, ja jums nav kinzas, tad nemaz neķeraties pie gatavošanas! Kad viss rūpīgi samaisīts, liekam kastroli ledusskapī uz vismaz divām stundām. Stundu pirms cepšanas lejam gaļai pa virsu baltvīnu. Ja gaļa cīpslaina, pievieno ar rokām saspaidītus kivi, tad atkal ļauj visam stāvēt ledusskapī, laiku pa laikam, apmaisot. Pašās beigās pievieno sāli. Kamēr šašlika gaļa atrodas ledusskapī, sagatavo ogīites (lai ir līdz karstumam un pareizai kondīcijai, kad liesmas nav, bet karstums tāds, ka roku pat pāris sekundes nevar noturēt) un sagatavo PETA 1.5l pudeli ar caurumu korķī - kurā ielejam pārpalikušo vīnu + ūdeni, ar šo mantu aplaistīsim šašļiku cepšanas laikā. Tad liekam šašliku uz iesmiem vai redelē tā, lai gabaliņi nepārklājas. Gatavojas viss apmēram 15-20 min, laiku pa laikam apgriežot redeli otrādi un aplaistot ar vīnūdeni. Galvenais noķert mirkli, kad gaļa sāk "suloties" ar baltu "putiņu", un gabals ir viegli pārgriežams (viegli caurdurams ar dakshinju). Nekādas "ogļu garozas" nav vajadzīgas! Lūk tāds ir gatavs sašliks -  sulīgs, ar zaļumiņiem, pārgriežot redzam baltu, mīkstu, sulīgu gaļu, kura pati kūst uz mēles!
 

Iesūtījis: ErNY, Grilēšanas recepšu konkursa dalībnieks

 

Sastāvdaļas

1. Kinza, pētersīļi, piparmētra
2. Sīpoli
1 kg
3. Gaļa
1 kg
4. Baltvīns
5. Sāls
6. Sarkanie pipari, melnie pipari, kinza sēklas
7. Kivi (neobligāts)
1 gb


0 Pievienot komentāru

Saistītie raksti

Lasi vēl

Kategorijas

Aktuāli

Jaunākais portālāLasīt vairāk

Jaunākie rakstiLasīt vairāk