Vai zelta stīga ir brīnumaugs, kas dziedina visu?

Jautā skolotāja Zita no Liepājas: Grāmatā “Zelta stīga gadsimta ārstētāja izlasīju labās atsauksmes par šā auga ārstnieciskajām īpašībām. Vēlētos uzzināt kāda speciālista atbildi, vai tiešām šim augam ir tik daudz dziedniecisku īpašību pret dažādām slimībām.” Atbild Rīgas Stradiņa universitātes Farmācijas fakultātes dekāne Vija Eniņa:

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Cilvēki to lieto visos gadījumos — sākot ar sīkāko pušumu dezinficēšanu, beidzot ar onkoloģisku saslimšanu ārstēšanu.

“Literatūrā ir aprakstīts, ka zelta stīga palīdz visam, ieskaitot onkoloģiskās saslimšanas, bet es ieteiktu atcerēties teicienu – kas der visam, tas neder nekam. Godīgi sakot, neticu, ka vienam augam iespējams tik plašs ārstniecisko īpašību spektrs. Lai gan pati neesmu šo augu pētījusi vai lietojusi, tomēr pietrūkst datu par zelta stīgas dziednieciskajām īpašībām, ķīmisko sastāvu un farmakoloģiskās darbības efektiem. Informācija par to, ka zelta stīga dziedina visdažādākās kaites, ir pavisam jauna, nesen parādījusies. Zelta stīga nāk no viena neliela reģiona Krievijā. Ja, piemēram, ciematā visi cilvēki šo zelta stīgu lieto, tad zināmā mērā tam, ka daudzi veiksmīgi izārstējušies, ir arī psiholoģisks iemesls. Zelta stīga ir istabas augs, ko audzē puķupodā. Kad violetajām dekoratīvajām stīgām izauguši vismaz deviņi posmi, tās nogriež, liek degvīnā vai no tām iegūst sulu. Protams, lietojot šo augu, noindēties nevar, tomēr ticēt, ka tas spēs atgriezt jaunību vai visas kaites izzudīs kā nebijušas, es neieteiktu. Daudz svarīgāk ir ikdienā uzturēt savu veselību labā stāvoklī ar pārbaudītiem līdzekļiem – veselīgu uzturu, zāļu tējām.”

 

Arī Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas prezidente Līga Kozlovska pievienojas profesores teiktajam, ka auga lietderība un efektivitāte vēl nav pierādīta. Abas medicīnas speciālistes ir pārliecinātas, ka pašu florā ir pietiekami daudz augu, kas ir nekaitīgāki un kuru iedarbība ir pārbaudīta. Ja zelta stīgai tiek piešķirts brīnumauga statuss, par tādu varot uzskatīt arī alveju vai rožaino radiolu jeb zeltsakni.


Turklāt nekontrolēta zelta stīgas lietošana varot izraisīt pat negatīvas sekas. Profesore V.Eniņa zina stāstīt gadījumus, kad uz sasitumiem vai brūcēm uzliktas zelta stīgas lapas radījušas apdegumu. Bijuši gadījumi, ka stīgas uzlējums spirtā lietots iekšķīgi, un tas izraisījis kuņģa darbības traucējumus un vemšanu. Ārste L.Kozlovska ir pārliecināta, ka zelta stīgai drīzāk ir psihoterapeitisks efekts. 

Materiāls publicēts sadarbībā ar nacionālo ziņu portālu www.kasjauns.lv

Reklāma
Reklāma

Mammam.lv/tetiem.lv jautā: Vai tu tici tautas medicīnai?