Kā braukt zaļi un videi draudzīgi?

Pat ja nevēlaties mainīt savu līdzšinējo auto, jūs tik un tā varat ar šo mašīnu braukt videi draudzīgāk.

Foto: Laura Čaupele

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: Laura Čaupele

Samaziniet masu

Nebraukājiet ar nevajadzīgiem smagumiem mašīnā – dzinējam būs jāstrādā smagāk, līdz ar to jāizmanto vairāk degvielas. Atbrīvojiet auto no visa, ko nav nepieciešams vadāt visu laiku.

Noņemiet jumta bagāžnieku un reliņus, ja tos neizmantojat, jo papildu aerodinamiskā pretestība degvielas patēriņu tikai palielina. Tas pats attiecas uz atvērtiem logiem un jumta lūku. Kārtīgi nostipriniet visas ārējās detaļas.

Rūpējieties par savu auto

Ievērojiet ražotāja noteikto apkopju grafiku, sava auto apkopi uzticiet tikai drošiem servisiem. Pārāk tukšas riepas var palielināt degvielas patēriņu, tādēļ pārbaudiet spiedienu riepās vismaz reizi nedēļā. Sekojiet līdzi degvielas patēriņam un meklējiet pēkšņu izmaiņu cēloņus.

Izslēdziet visu

Modernos dzinējus pirms braukšanas uzsildīt nevajag, tādēļ kāpiet iekšā un uzreiz brauciet. Ja esat apstājies satiksmes sastrēgumā, izslēdziet dzinēju. Gaisa kondicionētājs, sēdekļu apsilde un citas elektroierīces arī patērē enerģiju, tādēļ izslēdziet visu, kas jums nav nepieciešams.

Uzmanoties

Vērojot ceļu sev priekšā, jūs varat braukt gan zaļāk, gan drošāk. Vienmēr mēģiniet saglabāt automašīnu kustībā, ļaujiet dzinējam samazināt ātrumu, nevis izmantojiet bremzes – tas ļaus saglabāt vienmērīgāku distanci līdz priekšā esošajai mašīnai. Izvairieties no pēkšņas bremzēšanas un straujas ātruma uzņemšanas starp krustojumiem. Sākot kustību, labāk izmantojiet gravitāti ceļa slīpumos nekā akseleratora pedāli.

Samaziniet ātrumu


Ātruma ierobežojumu ievērošanasamazinās degvielas patēriņu, tad kādēļ gan nebraukt vēl mazliet lēnāk? Jums līdz ar to būs mazāk stresa un patīkamāks brauciens. Kruīzkontroles sistēma palīdzēs jums noturēt stabilu ātrumu. Izmantojiet pēc iespējas augstāku pārnesumu, neliekot dzinējam pārāk pūlēties, un centieties pārslēgt uzreiz no otrā uz ceturto vai no trešā uz piekto pārnesumu – tas ieekonomēs laiku, degvielu un sajūga nodilumu.
Atstājiet auto mājās

Auto dzinējs ir visneefektīvākais, kad tas ir auksts – neizmantojies to maziem attālumiem. Ja ir labs laiks, pastaigājieties vai izmantojiet velosipēdu. Izmantojiet sabiedrisko transportu.

Plānojiet savus ceļojumus


Ja jums nav obligāti jāpārvietojas sastrēgumstundā, izvairieties no sastrēgumiem. Izvēlieties tādu maršrutu, kas ir brīvāks un nav ceļa remontu, nevis tādus, kur esat nemitīgi spiests apstāties un atsākt braukšanu. Apsveriet mašīnas izmantošanu kopā ar draugiem vai kolēģiem.

Mainiet braukšanas stilu

Iemācieties sajūga pedāli nospiest viegli un plūdeni, atsakieties no straujām, saraustītām kustībām. Nerēciniet motoru – centieties apgriezienus noturēt zem 3000 minūtē. Atvēliet sev vairāk laika braucienam, un jums nevajadzēs steigties, un varēsit izbaudīt patīkamu braucienu.


Materiāls publicēts sadarbībā ar Latvijas lielāko autopircēju ceļvedi www.whatcar.lv

Reklāma
Reklāma