Auksto zupu olimpiādes medaļas sadalītas 1

 07. jūlijs 2009 10:00 Konkurss  skatījumi: 8924

Visu jūniju portālā mammam.lv/tetiem.lv notika auksto zupu olimpiāde, kurā pieteicās gandrīz pusotrs simts dalībnieku. Kopā ar žurnālu Garšīgs esam izvēlējušies sev simpātiskākās receptes. Izlasi un smelies iedvesmu savai aukstajai zupai! Visas iesūtītās receptes skati Virtuves sadaļā Zupas un buljoni> Auksto zupu olimpiāde.



Foto iesūtījis Juris Jerofejevs


Portāla mammam.lv/tetiem.lv redakcijai visjaukākā šķita Aukstā zupa Taurenītis 24 personām. Šo klasisko un gardo auksto zupu gatavoja Gaujienas bērnudārza Taurenītis izlaiduma grupiņas bērni audzinātājas Lienes Vācietes uzraudzībā. Tāpēc portāls mammam.lv/tetiem.lv dāvina bērnudārzam Mārtiņa Sirmā pavārgrāmatu Sirmā Latvijā — lai būtu, kur smelties idejas gardiem un veselīgiem ēdieniem, ko gatavot kopā ar bērniem nākamajā gadā.

Skatīt aukstās zupas Taurenītis recepti un pagatavošanu


Receptes, ko izvēlējās žurnāls Garšīgs un kas publicētas jaunākajā numurā, komentē žurnāla galvenā redaktore Signe Šēnfelde.
 
Kvasa aukstā zupa
(recepti iesūtījusi Sanita Jansone)
1 l maizes kvasa
500 g jauno bietīšu ar visām lapām
2 svaigi gurķi
sauja lociņu
2 cieti vārītas olas
1 tējk. cukura
skābais krējums pēc garšas
sīki kapāti zaļumi, kādi tīk
1. Bietītes (tikai saknes!) nomazgā, nomizo, liec katlā un vāri aptuveni pusstundu. Biešu lapiņas noplaucē un pievieno saknēm, atstāj uz uguns vēl 10 minūtes. Ūdeni nolej atsevišķā traukā, bet bietes un to lapas sīki sagriez un saber terīnē.
2. Gurķus nomizo, sagriez nelielos kubiņos. Lociņus sakapā. Olas sakapā. Visu terīnē sajauc ar bietēm, cukuru un pēc garšas ar skābo krējumu.
3. Biezumus pārlej ar kvasu un atdzesētu biešu novārījumu. Pirms pasniegšanas pārkaisi ar zaļumiem, piemēram, pētersīļiem un dillēm.

• Kāpēc tieši šī zupa?
Kvass ir lielisks aukstās zupas pamats, kuru nepelnīti esam aizmirsuši. Apsveicami, ka godā celtas jauno sarkano biešu lapiņas — bezgala veselīgas un... modernas. Lielbritānijā un Francijā tās pasniedz labākajos restorānos.

Zaļā aukstā zupa (recepti iesūtījusi Egija)
1 l rjaženkas (var arī biolakto, tīrkultūru vai paniņas)
300 g redīsu
100 g mung pupiņu (vai jebkuru citu sīku pupiņu)
200 g spinātu (vai skābeņu)
2–3 kartupeļi
3–4 īsie gurķi
svaigas piparmētras (aptuveni 3 leknas lapas)
1 tējk. asafoetida, cumin (var nopirkt Shivas centrā)
1/4 čili
nedaudz citrona sulas, sāls
1. Novāri izmērcētas pupiņas. Kartupeļus nomizo, sagriez un novāri. Dārzeņus un lapas sagriez.
2. Visas garšvielas iejauc nelielā daudzumā rjaženkas un ūdens maisījuma.
3. Visu sajauc ar rjaženku. Lai garšas saēstos, ļauj 30 minūtes ievilkties, beigās pievieno pāris piles citrona sulas. Zupa ir ļoti garda, vai ne?

• Kāpēc tieši šī zupa?
Veselīgs un vasarīgs ēdiens ar Indijas garšu notīm. Lielisks veids, kā uz pierasto auksto zupu paskatīties citām acīm.

Aukstā zupa ar bērzu sulu (recepti iesūtījis Aleksandrs Fjodorovs)
1–1,5 l bērzu sulu
1 svaigs gurķis
3 ar mizu vārīti kartupeļi
2 cieti vārītas olas
100 g desas
1 vidējs sīpols
1/2 saujas diļļu, lociņu
sāls, pipari, cukurs pēc garšas
1. Nomizo un nelielos gabaliņos sagriez gurķi. Notīri un sagriez mazos gabaliņos kartupeļus, sakapā olas, desu, sīpolu.
2. Sagatavotās sastāvdaļas sajauc ar bērzu sulām, pievieno sāli, garšaugus, piparus un cukuru pēc garšas. Ja zupai vēlies lielāku skābumu, vari pievienot citrona šķēlītes vai citrona sulu. Vari zupu uzlabot arī ar redīsiem — gaumes lieta!

• Kāpēc tieši šī zupa?
Tāpēc, ka izmantotas bērzu sulas, kas mūsu gastronomijā joprojām netiek pienācīgi novērtētas.

Aukstā zupa ar piparmētrām (recepti iesūtījusi Dzintra Loss)
2 l kefīra vai paniņu
sauja piparmētru lapiņu
1/2 saujas diļļu
3 vārītas olas
1 vidēji liels gurķis
3 saujas redīsu
sāls pēc garšas
citronu sula pēc garšas
1. Olas sakapā, sasmalcini arī piparmētras un dilles. Sagriez nelielos kubiņos gurķi, redīsus — plānās ripiņās.
2. Ielej terīnē kefīru, pievieno piparmētras, dilles, olas, gurķus, redīsus. Ja vēlies, sāli pēc garšas, mazliet citrona sulas. Rūpīgi samaisi un vari celt galdā.

• Kāpēc tieši šī zupa?
Viss ģeniālais ir vienkāršs. Šajā gadījumā arī ar piparmētru garšu.

Spāņu aukstā zupa Salmoreho & qout (recepti iesūtījusi Santa Muceniece)
1 kg tomātu (vai 1 l tomātu sulas)
1 neliels kukulītis sakaltušas baltmaizes
2 cieti vārītas olas
100 g kūpinātas desas
3 ķiploka daiviņas
1 vidējs sīpols
3–4 ēdk. olīveļļas
sāls pēc garšas
ābolu etiķis pēc garšas
1. Tomātus sagriez četrās daļās, izgriez astītes vietu, sīpolu nomizo, maizi sagriez kubiņos. Visu saliec traukā un sablendē.
2. Pievieno sāli, etiķi, eļļu un ķiplokus. Vēlreiz sablendē.
3. Olas sagriez, kā pašam labāk tīk — kubiņos vai daiviņās, desu arī sagriez kubiņos. Spāņi auksto zupu pasniedz dziļā šķīvī, pievienojot pa ēdamkarotei olu un desas. Ja zupa ir pārāk bieza, vari pieliet nedaudz ūdens. Zupa noteikti jāpasniedz auksta, tāpēc tajā var ielikt arī kādu ledus gabaliņu.

• Kāpēc tieši šī zupa?
Spāņi ir auksto zupu meistari, un mēs jau sen cerējām, ka pamazām arī latvieši no viņiem ko mācīsies.

Aukstais citrusaugļu gaspačo (recepti iesūtījusi Mudīte Kaupuža)
1 liels greipfrūts
2 lieli apelsīni
1 tase (glāze) sasmalcinātu plūmju tomātu
1/2 tases (glāzes) sasmalcinātas paprikas
1/4 tases (glāzes) sasmalcinātu gurķu
1/4 tases (glāzes) sasmacinātu fizāļu
2 ēdk. sasmalcināta sarkanā sīpola
2 daiviņas ķiploka
1/2 tases (glāzes) dārzeņu sulas
1/2 tases (glāzes) tomātu sulas
1/4 tases (glāzes) vistas buljona
2 ēdk. laima sulas
1 tējkarote Tobasco
sauja sakapātas kinzas
1. Notīri greipfrūtu un apelsīnu filejām plēvīti un sagriez palielos gabalos.
2. Ķiplokus rūpīgi sasmalcini. Citrusu gabaliņus liec bļodā, pievieno pārējās sastāvdaļas, visu samaisi un atdzesē ledusskapī aptuveni četras stundas, jo zupai jābūt vēsai.

• Kāpēc tieši šī zupa?
Gaspačo ir pasaules līmeņa auksto zupu bestsellers, kas Latvijā tikai pamazām vāc savu fanu pulciņu. Šī gan nav gaspačo klasika, taču citrusaugļi ir labs iedvesmas avots karstā vasaras dienā.

Ņem vērā! Visas receptes ir paredzētas 4–6 ēdējiem, un ēdiena sagatavošana neaizņem vairāk par pusstundu (neieskaitot laiku, kas vajadzīgs, lai zupu atdzesētu, jo bez tā taču neiztikt, ja vēlamies īstu auksto zupu!).

Skatīt visas iesūtītās auksto zupu receptes
 



1 Pievienot komentāru

Lasi vēl

Kategorijas

Aktuāli

Jaunākais portālāLasīt vairāk

Jaunākie rakstiLasīt vairāk