Labs cukurs labam ievārījumam

 06. jūlijs 2009 14:00 Raksts  skatījumi: 11178

Cukurs ir ne tikai salds. Tam piemīt arī citas labas īpašības. Vasarā cukuru lietojam kā galveno konservantu, saglabājot ogu ražu ziemai. Pēc vecmāmiņu metodes vārītos ievārījumos cukuru uz ogām jāliek attiecībā 1:1, un tas nodrošina, ka ievārījums glabāsies līdz pat pavasarim.



Foto no Dansukker arhīva


Baltais cukurs
Ievārījumu vārot, it īpaši ar parasto balto cukuru, ļoti svarīgi ir ne tikai cukura daudzums, bet arī citi faktori – tīrs ūdens, sterilas burkas, un svaigas, nebojātas ogas. Konservēšana nepiedod paviršību, un drīz vien atklāsies, ja saimniece bijusi ne pārāk akurāta un uzmanīga. Jebkuri mikroorganismi, kas saldajā vidē var sākt vairoties, uzspridzinās visu vasarā sūri grūti veikto darbu. Tādēļ ir svarīgi, cik labu cukuru izmantojam. Baltais cukurs tieši tādēļ ir balts, ka ir attīrīts no piemaisījumiem, kas varētu traucēt konservēšanas procesam. Ja cukurs ir brūngans, tas nozīmē, ka tas nav labi attīrīts. Baltais cukurs, ja pavērosiet, patiesībā nav baltā krāsā. Cukura kristāli ir caurspīdīgi, bet tā šķautnes, atstarojot gaismu dažādos leņķos, rada baltās krāsas efektu. Galu galā, arī tējā izšķīdinot cukuru, tā nepaliek baltāka, vai ne?

Brīnumu radītājs - pektīns
Daudzas saimnieces jau vairākus gadus ir iecienījušas speciālo Dansukker Ievārījumu cukuru, kam pievienots pektīns. Pektīnu satur visi augļi un ogas. Zemenēs un ķiršos tā ir mazāk, tādēļ ievārījums bez pektīna mēdz būt pašķidrs, bet dažās ogās, piemēram, jāņogās, tā ir daudz, tādēļ no tām viegli pagatavot biezu marmelādi. Pektīns ir dabisks augu valsts produkts, tāpat kā cukurs no cukurbietēm. Dansukker Ievārījuma cukurā ir pievienots pektīns no ābolu sēkliņām. Tas ļauj cukura daudzumu ievārījumā samazināt uz pusi, bet vārīt ievārījumu tikai piecas minūtes. Tādēļ ogas labāk saglabā savu aromātu, izskatu un vitamīnus, labāk uzglabājas un saglabā savu dabisko krāsu. Arī svara vērotājām Ievārījumu cukurs ir aktuāls, jo ar to vārīts ievārījums satur krietni mazāk kaloriju, ir diētiskāks un veselīgāks. Ar pektīnu ievārījums sarecē gluži kā marmelāde. Tas ir īpaši svarīgi, vārot zemenes un arī citas ogas, kurās pektīna nav tik daudz.
 

Šīs vasaras jaunums

Šīs vasaras jaunums ir Ievārījuma cukurs 1+3, kuru nepieciešams pievienot ogām attiecībā tikai 1 kg cukura uz 3 kg ogu, jo tam ir pievienots vēl vairāk pektīna. Šis cukurs ir piemērots arī īpaši biezas, želejveidīgas konsistences ievārījuma pagatavošanai. Jo vairāk ievārījuma cukura ar pektīnu, jo biezāks ievārījums sanāk. Atliek piebilst, ka Ievārījumu cukurs nekādā veidā nav piemērots karsto dzērienu saldināšanai. Pirmkārt, tas tomēr ir dārgāks produkts un ekonomiski atmaksājas, ietaupot cukura daudzumu konservēšanā. Otrkārt - tādēļ, ka pektīnam piemīt īpašība, atdziestot, sarecēt. Tādēļ var gadīties, ka ar izbrīnu konstatējat želejas gabaliņus savā padzisušajā kafijā! :)


Veiksmes un panākumus ogu ražas saglabāšanā ziemai -

Jūsu - Dansukker.

Interesantas receptes kopā ar Dansukker lasi www.dansukker.lv
 



0 Pievienot komentāru

Warning: mysql_num_rows() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /data/web/root/lib/mysql.php on line 713

Lasi vēl

Aktuāli

Jaunākais portālāLasīt vairāk

Jaunākie rakstiLasīt vairāk


Warning: array_key_exists() expects parameter 2 to be array, boolean given in /data/web/root/lib/art.php on line 1189