Vai zīdainim un mazulim drīkst dot zemenes?

Vai tā ir taisnība, ka zīdaiņiem un bērniem līdz divu gadu vecumam nedrīkst dot zemenes, jo tas var izraisīt astmu? Atbild bērnu ārsts Valērijs Valdmanis.

Ogu laiks klāt.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ogu laiks klāt.

Zemenes ir ļoti veselīgas ogas, un bērns tās drīkst saņemt. Ir tikai viens BET — tās satur ļoti daudz histamīna, un, ja bērnam ir iedzimta paaugstināta jutība, var sākties alerģiskas parādības. Zemenes ir spēcīgs alergēns, bet tas nenozīmē, ka bērns tās nedrīkst ēst. Ja ģimenē nevienam nav problēmu ar alerģijām (tuvinieki nav astmas slimnieki), lai tikai lieto.


Ja bērnam jau ir alerģija pret kaut ko (ļoti bieži nezināmas cilmes), tad nu gan zemenes lietot nedrīkst, jo tiešām var veidoties nopietnas problēmas. Un vēl. Kā jau viss jaunais, jādod uzmanīgi un ļoti pakāpeniski, jo nedrīkst aizmirst, ka zemenes stipri iedarbojas uz kuņģa un zarnu traktu, satur dzelzi, kas kopumā var veicināt, piemēram, šķidru vēdera izeju. Tātad, ja nav alerģijas, tas nenozīmē, ka mazam bērnam drīkst neierobežoti dot zemenes. Tāpat der zināt, ka nemazgātas ogas (un bieži arī slikti mazgātas) ir „lielisks” parazītu avots. Šādā veidā bērns var saņemt cērmju un/vai spalīšu oliņas.

Reklāma
Reklāma