Kontracepcija. Izstāsti par to arī savam pusaugu bērnam!

Šobrīd tiek piedāvāts plašs dažādu izsargāšanās līdzekļu klāsts. Varbūt ne viss no piedāvātā ir piemērots padsmidgadniekiem, tomēr par ļaunu nenāks, ja viņi tomēr zinās, kādas metodes pastāv.

FOTO: Viktorija Kuprijanova, http://www.bernufoto.lv/

Pareizi izvēlēta, droša kontracepcija pasargā no nevēlamas grūtniecības. Šobrīd tiek piedāvāts plašs dažādu izsargāšanās līdzekļu klāsts. Konsultācija pie ginekologa palīdzēs atrast piemērotāko metodi. Izdarot izvēli, jāņem vērā sievietes veselības stāvoklis, ieradumi (piemēram, smēķēšana), dzīves stils, kā arī uzskati. Tas būtu jāpārrunā arī ar partneri, jo ir svarīgi, lai abi justos labi!

Biežāk lietotās kontracepcijas metodes
Prezervatīvi pasargā no nevēlamas grūtniecības, to efektivitāte ir 98%. Prezervatīvi ir vienīgā kontracepcijas metode, kas pasargā no seksuāli transmisīvajām infekcijām.

Hormonālā kontracepcija (tabletes, plāksteris vai maksts riņķis) — tās efektivitāte ir augstāka par 99%, taču tai mēdz būt dažādas blakusparādības, tāpēc šīs zāles jāizvēlas kopā ar savu ginekologu, pārrunājot visus par un pret. Hormonālo kontracepciju var sākt lietot jau pirmajā dienā pēc aborta.

Dzemdes spirāle (varu vai hormonus saturoša) ir ieteicama, ja ir stabilas partnerattiecības un nav riska inficēties ar seksuāli transmisīvajām infekcijām. Šis nosacījums ir svarīgs, jo inficēšanās gadījumā spirāle veicina slimības smagāku norisi. Spirāli var ievadīt tūlīt pēc aborta. Šīs metodes efektivitāte ir 98 – 99%.

Spermicīdi. Var izvēlēties spermicīdu preparātus. Tie ir dažādi — lodītes, svecītes, krēmi u.c. Tomēr to efektivitāte ir zemāka nekā jau minētajām metodēm — 60 līdz 90%. Tāpēc tos iesaka lietot kopā ar prezervatīvu kā papildu drošības līdzekli. Spermicīdi var izraisīt vietēju kairinājumu, tādēļ tos labāk nelietot uzreiz pēc aborta, bet sagaidīt nākamās menstruācijas.

Sterilizācija. Ja pāris vairāk bērnu nevēlas, vienam no pāra iespējams izdarīt sterilizāciju (ķirurģiska kontracepcijas metode, kas novērš apaugļošanās iespēju). To veic personām, kas sasniegušas 25 gadu vecumu, ar viņu rakstisku piekrišanu. Šīs metodes drošība ir gandrīz 100%.


Atceries!
•    Pēc aborta nav ieteicams lietot kalendāro metodi, jo pirms tam menstruālais cikls ar dažādām metodēm jāvēro ilgāku laiku, bet pirmajos mēnešos pēc aborta cikls var būt neregulārs un var arī mainīties.
•    Pārtrauktais dzimumakts ir neefektīva metode, kas rada sasprindzinājumu un stresu dzimumakta laikā, tāpēc to nav ieteicams lietot. Metodes drošība ir 70 līdz 80%.
•    Katrai kontracepcijas metodei ir savas priekšrocības, taču var būt arī blakusparādības un trūkumi. Konsultācija pie speciālista palīdzēs izvēlēties piemērotāko metodi. To iespējams arī mainīt, līdz atrasta vispiemērotākā.


Kādi ir biežākie neplānotas grūtniecības iemesli?
Nezināšana par kontracepciju Informācija par kontracepcijas metodēm tagad ir plaši pieejama, tomēr sabiedrībā valda daudz aizspriedumu par dažādām metodēm, lielākoties tos rada kļūdaina, neprecīza vai pārprasta informācija. Piemēram, par kalendāro metodi joprojām valda maldīgs priekšstats, ka pietiek saskaitīt cikla dienas vienu mēnesi un „drošās dienas” jau ir viegli aprēķināmas. Patiesībā, lai izmantotu šo metodi, cikls rūpīgi jānovēro ilgāku laiku, vienlaikus izmantojot vairākas metodes, taču arī tad ovulācijas laiku var ietekmēt dažādi ārējie faktori, piemēram, stress. Grūtniecība var iestāties arī menstruāciju laikā!
Populāra, taču ļoti nedroša ir pārtrauktā dzimumakta izmantošana, lai izsargātos no nevēlamas grūtniecības. Diemžēl nedaudz spermatozoīdi var izdalīties vēl pirms ejakulācijas, turklāt — pat vispieredzējušākais vīrietis var nepaspēt dzimumlocekli laicīgi izņemt no maksts.

Dažādu iemeslu dēļ var būt neērti runāt ar partneri par izsargāšanos. Viņš cer, ka viņa „kaut ko lieto”, un savukārt viņa cer, ka gan jau viņš „zinās, ko darīt”.

Reklāma
Reklāma


Apzināta kontracepcijas nelietošana, cerot, ka šoreiz jau nekas nenotiks un grūtniecība neiestāsies. Diezgan bieži šādas cerības rodas alkohola vai citu apreibinošo vielu iespaidā. Dažādu iemeslu dēļ var būt neērti runāt ar partneri par izsargāšanos. Viņš cer, ka viņa „kaut ko lieto”, un savukārt viņa cer, ka gan jau viņš „zinās, ko darīt”. Maldīgi ir priekšstati, ka kāda no pozām ir drošāka — grūtniecība var iestāties jebkura dzimumakta laikā, lai paliktu stāvoklī, bieži pietiek ar vienu vienīgu reizi.

Kļūme, lietojot kontracepciju — laikus neiedzerta tablete, saplīsuši prezervatīvi, nepilnīgi izkusuši spermicīdi u.c. Lai tas nenotiktu, rūpīgi jāiepazīstas ar kontraceptīvā līdzekļa lietošanas instrukciju, un tā ļoti precīzi jāievēro. Piemēram, visbiežākais prezervatīva plīšanas iemesls ir prezervatīva galiņā palicis gaiss. Tāpēc, uzvelkot prezervatīvu, galiņu jāaizspiež ar pirkstiem un jāpietur, kamēr prezervatīvs pilnībā uzritināts uz dzimumlocekļa.

Atceries!
•    Ja gadījusies kļūme un grūtniecība nav vēlama, vienīgais, ko darīt, ir izmantot tā dēvēto avārijas kontracepciju. Tā lietojama ne vēlāk kā 72 stundas pēc dzimumakta, tomēr, jo ātrāk tā lietota, jo augstāka efektivitāte. Avārijas kontracepcija satur lielu hormonu daudzumu, un tāpēc jālieto droša kontracepcija, lai tā nebūtu nepieciešama.

•    Diezgan bieži tiek jautāts, vai grūtniecība var iestāties, ja dzimumakta laikā sperma neiekļūst tieši makstī, bet gan ārējo dzimumorgānu apvidū. Jā — tas ir iespējams, jo spermatozoīdi ir kustīgi un tie spēj paši aizkļūt līdz iekšējiem dzimumorgāniem un apaugļot olšūnu.


Autore: Lāsma Līdaka, Papardes zieds jauniešu konsultante