Garastāvokļa maiņa pēcdzemdību periodā - skumjas, depresija, psihoze

Pavisam nesen jūsu ģimenē ir ieradusies jauna dzīvībiņa, taču tavas emocijas nebūt nav tādas, kādas gaidīji, — tu esi raudulīga, viegli aizvainojama un apjukusi. Bet šim taču bija jābūt pacilājošam laikam jūsu dzīvē... Kas ir atgadījies?

Pēcdzemdību depresija - bez iemesla jaunajai māmiņai pēkšņi sāk birt asaras, vai arī vienā mirklī viņa jūtas kā septītajās debesīs, bet jau nākamajā — skumja un nomākta.

FOTO: Shutterstock.com

Pēcdzemdību depresija - bez iemesla jaunajai māmiņai pēkšņi sāk birt asaras, vai arī vienā mirklī viņa jūtas kā septītajās debesīs, bet jau nākamajā — skumja un nomākta.

Ja neizjūti prieku un laimi, kā domāji iepriekš, neuztraucies — tu neesi viena. Vismaz viena no desmit sievietēm pēc bērniņa piedzimšanas pārdzīvo nomāktību, skumjas un izmisumu. Ir trīs garastāvokļa maiņu veidi: pēcdzemdību skumjas, depresija un psihoze.
 

Pēcdzemdību skumjas

Pēcdzemdību skumjas parasti parādās pirmajā nedēļā pēc dzemdībām un ietekmē aptuveni astoņas no desmit sievietēm. Bez jebkāda iemesla jaunajai māmiņai pēkšņi sāk birt asaras, vai arī vienā mirklī viņa jūtas kā septītajās debesīs, bet jau nākamajā — skumja un nomākta. Ja šādas skumjas ilgst pavisam īsu brīdi, tās tiek uzskatītas par normālām. Nav nekas neparasts, ja jūties saspringta, nepārliecināta vai satraukta.

 

Pēcdzemdību depresija ietekmē vienu no desmit jaunajām māmiņām. Parasti šī slimība parādās pirmajos sešos mēnešos pēc bērniņa piedzimšanas.

 

Pēcdzemdību depresija

Reklāma
Reklāma

Pēcdzemdību depresija ietekmē vienu no desmit jaunajām māmiņām. Parasti šī slimība parādās pirmajos sešos mēnešos pēc bērniņa piedzimšanas, lai arī ir gadījumi, kad tā parādās jau grūtniecības laikā. Taču ir svarīgi atcerēties, ka šāda nomāktība var izpausties pat gadu pēc dzemdībām un, ja laikus netiek meklēta palīdzība, tā var ilgt 12 mēnešus. Novārtā atstāta depresija var ļoti nelabvēlīgi ietekmēt attiecības ar tavu partneri un bērniem.
Bet ir arī labās ziņas — jo agrāk depresiju sāksi ārstēt, jo ātrāk atlabsi. Diezgan bieži jaunās māmiņas partneris vai citi ģimenes locekļi pamana depresijas pazīmes, pirms to nojauš pati sieviete.

 

Pēcdzemdību psihoze

Šī ir samērā reta un daudz nopietnāka parādība, kas ietekmē aptuveni vienu no 500 jaunajām māmiņām. Tās simptomi parādās strauji pirmo divu nedēļu laikā pēc dzemdībām. Augstāks saslimšanas risks ir sievietēm, kuras jau agrāk cietušas no pēcdzemdību psihozes vai kuru ģimenes slimību vēsturē ir mentālu slimību gadījumi.
Daži no simptomiem: halucinācijas (kad sieviete redz un dzird to, ko citi ne redz, ne dzird), maldi (piemēram, iedomas, ka sieviete var glābt pasauli) un mānijas (ļoti liels enerģijas pieplūdums, kas izpaužas dīvainās aktivitātēs, piemēram, mājas tīrīšanā nakts vidū). Simptomi var būt ļoti smagi un biedējoši ne tikai pašai sievietei, bet arī viņas partnerim un ģimenei. Visticamāk, tieši partneris būs pirmais, kurš pamanīs novirzes no normas. Tāpēc ir svarīgi, ka sievietes tuvinieki zina par viņas slimību, lai varētu viņu uzmanīt.


Nekavējoties vajadzētu meklēt medicīnisko palīdzību. Jo agrāk tiks meklēta palīdzība, jo ātrāk notiks atveseļošanās. Parasti šādos gadījumos sieviete tiek hospitalizēta un gandrīz vienmēr arī pilnībā izārstējas.


Izmantotā literatūra: Sandra L. Vītlija. Pēcdzemdību emocijas, R.: Valters un Rapa, 2008. www.valtersunrapa.lv