Uzmanīgi ar dārzeņu un augļu sulām, brīdina speciālisti

Svaigi dārzeņi un augļi ir veselīgi un gardi, bet ar nosacījumu, ka tie ir audzēti bez ķimikālijām, transportēti un uzglabāti pēc iespējas dabiskāk. Jāapzinās, ka ziemas vidū lielveikalos piedāvātajiem svešzemju augļiem un dārzeņiem veselīgu īpašību varētu būt ļoti maz. Drīzāk gan otrādi. Šādu augļu un dārzeņu lietošana var novest pie dažādām slimībām. Cita lieta, ja runājam par pašaudzētiem produktiem.

Sulas satur ļoti daudz organismā ātri un viegli asimilējamo cukuru. Arī šis fakts liek sulas patērēt dozēti.

FOTO: Shutterstock.com

Sulas satur ļoti daudz organismā ātri un viegli asimilējamo cukuru. Arī šis fakts liek sulas patērēt dozēti.

Daži speciālisti izsaka domu, ka, pašiem uz savu roku izmēģinot dažādas sulu kūres, ātri vien var sabojāt to, kas vēl organismā turas normas robežās. Nenoliedzami, svaigas augļu un dārzeņu sulas satur virkni ļoti vērtīgu un organismam vajadzīgu vielu, tomēr tas nenozīmē, ka, piemēram, biešu vai burkānu sulu visi var dzert katru dienu, turklāt neierobežotā daudzumā.

Ja ir vēlme dzert sulas, ieteicams pirms tam konsultēties ar kādu speciālistu, jo lielākā daļa svaigo sulu ir tik aktīvas, ka spēcīgi kairina kuņģa un zarnu traktu, tāpēc nav ieteicamas cilvēkiem, kuriem ir kuņģa un zarnu trakta problēmas, nieru un aknu slimības. Ja gremošanas sistēma ir kairināta, no skābajām sulām - citrusaugļu, dzērveņu un jāņogu - būtu jāatsakās. Jāņem vērā, ka sulas satur ļoti daudz organismā ātri un viegli asimilējamo cukuru. Arī šis fakts liek sulas patērēt dozēti. Pat tādos gadījumos, ja veselība ir kārtībā, eksperimentēt nevajag! Sekas var būt ļoti nepatīkamas un grūti labojamas. Ja sulas gatavojat mājās paši, atcerieties, ka tās jāizdzer trīsdesmit minūšu laikā pēc to pagatavošanas, citādi tās zaudē daudz vitamīnu un minerālvielu.

Ķirbju sula ir viena no maigākajām un nekaitīgākajām sulām, jo nekairina kuņģi. Tā satur daudz karotīna un vērtīgos kālija sāļus. Ieteicama sirds asinsvadu slimniekiem, aizcietējumu profilaksei, nieru slimniekiem, ja ir tūskas. Labi savienojama ar citām sulām. Iesaka bērniem, plaši izmanto sulu maisījumos mazuļiem.


Biešu sula tiek uzskatīta par veselīgu, jo satur daudz labo salikto cukuru, B grupas vitamīnus, kālija sāļus, dzelzi, mangānu. Stimulē asinsradi, mazina stresu, der aizcietējumu profilaksē. Tomēr jāņem vērā, ka svaigu biešu sulu var lietot tikai pāris stundas pēc pagatavošanas, turklāt ieteicams to atšķaidīt ar vārītu ūdeni. Ja ir problēmas ar nierēm vai kuņģa un zarnu traktu, biešu sulu vispār nav ieteicams dzert. Tīrā veidā sula nav īpaši garšīga, ar to parasti papildina burkānu, plūmju, kāpostu vai ābolu sulu.


Tomātu sula stimulē kuņģa darbību, satur daudz fitoncīdu, kas kavē rūgšanas procesus zarnās. Ieteicams dzert aptuveni pusstundu pirms ēšanas. Tomātu sula labi kombinējama ar garšaugiem, īpaši dillēm, pētersīļiem un arī selerijām - gan lapām, gan saknēm. Tomātu sulā ir daudz C vitamīna - 14,8 mg (100 gramos ēdamās daļas), daudz minerālvielu - kālija - 236,0 mg, daudz arī fosfora - 16,0 mg, kalcija,- 15,0 mg un nātrija - 5,1 mg. Tomātu sulu iesaka tiem, kas vēlas arī tievēt, ja nav veselības problēmu.


Burkānu sula ir ieteicama bērniem un arī cilvēkiem pēc slimošanas. Ja ir čūlas slimība, vēdera darbības traucējumi, to labāk nedzert! Nav ieteicams burkānu sulu dzert tukšā dūšā. Burkānu sula satur vērtīgo karotīnu (A provitamīnu). Jāņem vērā, ka tā asimilēšanai nepieciešama taukvielu klātbūtne, tāpēc burkānu sulai jāpiepilina pāris pilieni labas eļļas.
Burkānu sulu bieži kombinē ar biešu, kāpostu, ķirbju, rabarberu sulu, dillēm vai pētersīļiem, aveņu, ābolu sulu.
 

Reklāma
Reklāma