Deviņas saldu un sāļu ēdienu receptes Jāņu galdam

Piedāvājam dažas receptes, kā pagatavot ne tikai ierastos Jāņu gardumus, bet arī tādus, kas pārsteigs un iepriecinās jūsu viesus!

Latviešu veselīgās kūkas - sklandrauši

FOTO: Shutterstock.com

Latviešu veselīgās kūkas - sklandrauši

KLASISKAIS JĀŅU SIERS
Sastāvdaļas:
1 kg biezpiena
5 litri piena
puslitrs ūdens
3-4 olas
100 g sviesta vai krējuma
ķimenes
sāls
Pagatavošana:
Olas sakuļ, pielej litru piena. Biezpienu sadrupina. Atlikušo pienu lej ar ūdeni izskalotā katlā, uzvāra, pielej olu maisījumu, pakāpeniski ieber biezpienu. Karsēšanas temperatūru samazina un, kad biezpiens un olas izveidojuši siera masu un atdalījušās dzidras sūkalas, sieru lej piemērotā sietā vai uz samitrinātas linu drānas. Drānu, turot aiz stūriem un siera masu viļājot no vienas uz otru pusi, atdala visas sūkalas. Karsto siera masu ar koka karoti labi un veikli sastrādā, pievieno sviestu, ķimenes, sāli. Drānu sasien, veidojot siera rituli.

KNAPSIERIŅI JEB MAZIE ĶIMEŅU SIERIŅI
Sastāvdaļas:
1 kg biezpiens
200 g skābs krējums
sāls
ķimenes
Pagatavošana:
Pamatīgi samīca biezpienu, pievienojot sāli un ķimenes un skābo krējumu. Tad vēlreiz rūpīgi izmīca. Tad veido mazus pankūkām līdzīgus sieriņus, katru apmēram simts gramus smagu. Tad liek uz līdzenas virsmas un pārsedz ar sviestpapīru. Pēc dažām dienām, kad sieriņi ir pārklājušies ar sīku, pelējumam līdzīgu kārtiņu, papīru ņem nost, pārsedz ar marli un novieto saulītē,, pa nakti un lietus laikā kaltē istabā uz palodzes.
Agrāk mazie ķimeņu sieriņi noderēja sviestmaižu gatavošanai. Bet lauku ļaudis tos mēdza ielikt kabata, uz siena pļavu ejot. Labi garšoja uzkošanai pēc bērzu sulu vai skābputras padzeršanās. Kad tie apkaltuši, var lietot kā uzkodu. Garšo arī pie alus.

SKLANDU RAUŠI
Sastāvdaļas:
2 glāzes rupju rudzu miltu
pusglāze ūdens
2 ēdamkarotes sviesta
Sāls
Pildījumam:
1 glāze vārītu kartupeļu
2 ēdamkarotes kausēta sviesta
puse olas
sāls
Burkānu masai:
viena glāze samaltu vārītu burkānu
1 ola
1 karote skāba krējuma

Pagatavošana:
No rupjiem rudzu miltiem, ūdens un sviesta pagatavo stingru mīklu. Mīklu plāni izveltnē, izspiež ripas apmēram 12-15 cm diametrā, uzloka 1 cm augstas maliņas. Ripas liek uz ietaukotas plāts un piepilda ar plānu kartupeļu masas kārtiņu un biezāku burkānu masu. Kartupeļu masai pieliek sāli, sviestu, olu. Burkānu masu gatavo līdzīgi, sāls vietā var pievienot cukuru vai nedaudz medus. Sklandu raušus cep krāsnī, līdz mīkla sausa un burkāni apcepusies gaiši dzeltenbrūni. Raušus ēd aukstus ar medu un pienu.

MEDAINAIS ALUS ŠAŠLIKS
Sastāvdaļas:
3 kg cūkgaļa
1 pudele alus
4 citroni
250g medus
1 ķiploks
2 sīpoli
burciņa adžikas
sāls pēc garšas
ķimenes
Pagatavošana:
Visas sastāvdaļas jauc vienā traukā - ielej pudeli alus, no citroniem izspiestu sulu, sagrieztus sīpolus, caur ķiploku spiedi izspiestus ķiplokus, adžiku, sāli pēc garšas, samaltas vai veselas ķimenes, medu. Visu labi samaisa. Marinādi sajaus ar gaļu un ļauj diennakti ievilkties.

RABARBERU KŪKA
Sastāvdaļas:
150 g cukurs
2 olu baltumi
1 olas dzeltenums
100 g sviests vai margarīns
200 g milti
piens
500 g rabarberi
vanilīncukurs
Pagatavošana:
Visus mīklas komponentus sajauc un irdinot samīca. Uz pusstundu noliek vēsumā. Tad izrullē plānā kārtā, ieklāj cepamā pannā, liek sakarsētā krāsnī 175 grādu temperatūrā un cep 20-25 minūtes. Nedaudz padzesē. Olu baltumus un šķipsniņu sāls saputo. Pa daļām pieputo klāt cukuru un vanilīncukuru. Puto līdz izveidojas stingras putas. Tad masā iecilā sagrieztus rabarberus. Masu klāj pannā uz pusceptās mīklas, liek atpakaļ krāsnī un cep 175 grādos 30 minūtes.

PIRMO ZEMEŅU BRĪNUMS
Sastāvdaļas:
ābolu sula
apelsīnu sula
ananāsu sula
500 g zemenes
350 g plombīra saldējums
200 g šokolādes saldējuma
Pagatavošana:
Zemenes un saldējumus saliek bļodā un blenderē, kamēr viss sastāvs pārvēršas viendabīgā masā, pēc tam pielej sulas pēc vajadzības un gaumes. Kad sulas pielietas, masu blenderē vēl pāris minūtes. Kad viss izdarīts, dzērienu lej glāzēs un uzber virsū šokolādes vai kokosa skaidiņas.

SIERA VAFELES AR ĶIMENĒM
Sastāvdaļas:
500 g siers
200 g milti
200 g krējums
soda
ķimenes
200 g margarīns
Pagatavošana:
Margarīnu izkausē, pievieno sarīvētu sieru, Krējumā iejauc sodu, ķimenes. Visu saliek kopā, pievieno miltus tik daudz, lai mīkla būtu ķepīga, bet ne šķidra. Liek vafeļu panā un cep zeltaini brūnas. Pasniedz kopā ar alu.

VISTAS ŠAŠLIKS MAJONĒZĒ 
Sastāvdaļas:
2 kg vistas fileja vai šķiņķīši
dilles
ķiploki
majonēze  
Sastāvdaļas majonēzei
2 olu dzeltenumi
1 glāze olīveļļas
citronu sula
sāls
Pagatavošana:  
Ņem trauku, kurā saliek vistas gaļu, ieber smalki spiestu ķiploku, smalki kapātas dilles. To visu kārtīgi samīca. Tad saliek gatavo maisījumu traukā un pārlej ar majonēzi, līdz gaļa pilnībā tiek nosegta. Samaisa un liek gatavoties 12 stundas. Tad cep uz oglēm, pannā, izmantojot iesmus, restes. 
Majonēzes pagatavošana:
Bļodā ar apaļu dibenu sakuļ olu dzeltenumus un 1/4 tējkaroti sāls. Iegūtajai masai jābūt gaiši dzeltenā krāsā, bieza krējuma konsistencē. Turpina putot, pievienojot pa pilienam eļļu. Pilinot jāraugās, lai iepriekšējais eļļas piliens būtu sajaucies ar olu dzeltenumiem un nepeldētu pa virsu. Turpina pilināt un putot, kamēr mērce kļūst bieza. Pievieno ēdamkaroti citronu sulas un puto. Sula mērci darīs šķidrāku. Atlikušo eļļu var pievienot nedaudz straujāk. Kad mērce kļūst pārāk bieza, pielej atlikušo citronu sulu. Pārbauda pēc garšas sāls un citronu sulas nepieciešamību. Zivju ēdieniem paredzētai majonēzei jābūt nedaudz skābākai nekā parasti. Papildus sāli un sulu pievieno putojot. Visām sastāvdaļām jābūt istabas temperatūrā. Olu dzeltenumiem jābūt saputotiem bāli dzeltenā krēmveida masā, iekams tiem sāk pievienot eļļu. Eļļa jāpievieno pa pilienam, līdz mērce sabiezē. Uz vienu olas dzeltenumu jāņem ne vairāk kā 2/3 glāzes eļļas. Ja nav lielas pieredzes, labāk ņemt tikai 1/2 glāzi eļļas.

VIENKĀRŠAIS MEDALUS
Sastāvdaļas:
100 g rauga
½ kārba iesala ekstrakts
2 l ūdens
cukurs
medus
Pagatavošana:  
Iesala ekstraktu izšķīdina uzvārītā ūdenī, pēc garšas pievieno cukuru. Kad šķidruma temperatūra nav augstāka par 35 grādiem, pieliek izšķīdinātu raugu. Šķidrumu raudzē siltā vietā 5 stundas (vai pat ilgāk). Dzēriens norūgst un zaudē daļu salduma, tāpēc tam pievieno medu. Medalu labi atdzesē un pasniedz.

 

Citas lieliskās receptes meklē sadaļā Virtuve!

Reklāma
Reklāma

Lai priecīgi svētki!