Skaļš un kluss - skaņu iepazīšanas rotaļa pēc Montesori metodikas

Šī uzdevuma laikā bērns iemācīsies, ka, pakratot priekšmetu vai uzsitot pa to, rodas skaņa. Aicināsim bērnu atšķirt skaļu skaņu no klusas. Kad bērnam tas jau labi padodas, piedāvāsim nelielu izaicinājumu – sarindot skaņas no klusākas līdz skaļākai. Neaizmirsīsim mācīties skaņu raksturojošus vārdus.

Kad atrodieties laukā, iedrošini bērnu ieklausīties apkārtējās skaņās.

FOTO: Shutterstock.com

Kad atrodieties laukā, iedrošini bērnu ieklausīties apkārtējās skaņās.

Nepieciešamās lietas

4 līdz 6 priekšmeti, kas rada skaļu vai klusu skaņu, piemēram, divi katlu vāki, kastītes,
liela paplāte, kur salikt minētos priekšmetus.

  • Aicini bērnu apsēsties tā, lai uzdevuma izpilde viņam ir labi pārredzama. Noliec paplāti sev priekšā.
  • Saki bērnam: "tagad paklausīsimies, kādas skaņas rada šie priekšmeti, un tad pārrunāsim, vai esam sadzirdējuši skaļas vai klusas skaņas."
  • Izvēlies kādu priekšmetu, kas rada skaļu skaņu. Pagrabini priekšmetu, saki skaļš un noliec to pa kreisi. Atkārto to pašu darbību ar kādu priekšmetu, kas rada klusu skaņu, un noliec to pa labi.
  • Sniedz priekšmetus bērnam un aicini tos pakratīt un raksturot radušos skaņu.


Pamēģiniet

Pievieno orķestrim vel citus priekšmetus, līdz jums ir desmit priekšmeti.
Mudini bērnu sarindot priekšmetus atbilstoši skaņas stiprumam, ko tie rada. Darvojies ar četriem vai pieciem priekšmetiem. Vispirms nosakiet, kurš priekšmets rada visskaļāko, tad – kurš visklusāko troksni.

 

Padoms

Izsakies īsi un skaidri. Ja bērns no tevis dzird pārāk daudz jaunu vārdu, zūd uzdevuma jēga.
Velti skaņu salīdzināšanas uzdevumam gana daudz laika. Tādejādi bērns sapratīs, ka skaņās ir ļoti vērīgi jāieklausās, lai tās precīzi saklausītu.
Neiesakām izmantot mūzikas instrumentus, jo tie novērš domas no uzdevuma mērķa.

 

Vārdu krājums

Kad atrodieties laukā, iedrošini bērnu ieklausīties apkārtējās skaņās. Pajautā viņam par dzirdēto skaņu: "vai šī skaņa ir tāda pati kā tā, kas rodas, kad tu berzē grīdu. Skaļa vai klusa?"

Reklāma
Reklāma

 

Īpaši svarīgi zināt

Ja bērnam ir grūti veikt šos uzdevumus, jo īpaši noteikt skaļumu, iesakām konsultēties ar ārstu. Maziem bērniem dzirdes traucējumi sastopami samērā bieži. Īslaicīgus dzirdes traucējumus var izraisīt, piemēram, saaukstēšanās.

 

Uzmanību!

Kad uzdevums paveikts, pastāsti bērnam, ka ir bīstami taisīt ļoti skaļu troksni tuvu pie auss, jo tas var izraisīt nopietnus dzirdes bojājumus.

 

Autore: Maja Pitamaka. Es to protu. Spēles, zināšanas un ierosmes bērniem no diviem līdz pieciem gadiem pēc Marijas Montesori pedagoģijas principiem. R.: Valters un Rapa, 2008.