Paša gatavota alus, bairīša un kvasa receptes Jāņu galdam

Paša rokām gatavoti ēdieni un dzērieni ir tie gardākie! Ir laiks atgriezties arī pie pašbrūvēta miestiņa, ar ko pārsteigt Jāņubērnus!

FOTO: Shutterstock.com

MAIZES ALUS
Sastāvdaļas:
1,5 kg kaltēta saldskābā maize
800 gr rudzu iesala
¼ tējkarote sāls
¼ tējkarote piparu
50 gr sausais raugs
200 gr cukurs
600 gr apiņi
13 l ūdeni

Pagatavošana:
200 ml karstā ūdenī izšķīdina raugu. Katlā ieliek sīki sagrieztu maizīti, rudzu iesalu, sāli, piparus, cukuru un ar verdošu ūdeni applaucētus apiņus, kā arī pievieno iepriekš izšķīdināto raugu. Visām sastāvdaļām pievieno nedaudz verdoša ūdens, līdz izveidojas bieza, krējumam līdzīga masa. Kastroli apsedz ar drāniņu un novieto siltā vietā uz vienu nakti. Pievieno 9 l verdoša ūdens un cukuru. Visu labi samaisa un tur siltā vietā vēl 2 diennaktis. Nolej šķidrumu. Atlikušajiem cietajiem komponentiem pievieno 2 l verdoša ūdens, ko iemaisa. Kad šie divi litri ūdens ir atdzisuši, nolej to un pievieno traukā esošajam šķidrumam. Visu rūpīgi samaisa un pārlej kastrolī un uzvāra. Atdzesē, noņem putas, izkāš caur marlīti. Pilda pudelēs vai koka muciņās.


APELSĪNU ALUS
Sastāvdaļas:
2 kg cukura
100 gr vīna
3 apelsīni
2 ēd.k rauga

Pagatavošana:
Atšķaida ūdenī cukuru, pieliek 100 gr vīna, uzvāra, salej muciņā, izspiež sulu no 2-3 apelsīniem, pieliek raugu un pielej muciņu ar ūdeni pilnu, samaisa un noliek rūgšanai apmēram 15-17°C. Muciņa ir jāaizkorķē ar korķī ielikto cauruli gaisa iznākšanai. Trešajā dienā ieliek muciņā 30-40 gr sagrieztas apelsīnu miziņas. Pēc 5 dienām dzēriens ir gatavs.


MEDUS DZĒRIENS
Sastāvdaļas:
250 g medus
1 litrs ūdens
5 grami rauga
cidoniju vai dzērveņu sula

Pagatavošana:
Uzvārītā ūdenī liek un izmaisa pusi medus. Kad šķidrums atdzisis, pieliek izšķīdinātu raugu, skābina pēc garšas, siltumā raudzē. Pēc 10 stundām dzērienu saldina ar atlikušo medu. Ja gatavo lielāku porciju, norūgušo šķidrumu pilda pudelēs, noslēdz un glabā vēsumā.


ALUS KVASS
Sastāvdaļas:
2 pudeles alus
500 g cukura
100 g rozīņu
Citronu sula
20 g raugs
10 l ūdens


Pagatavošana:
Novārītu ūdeni sajauc ar alu, cukuru, rozīnēm un citronu sulu, pilnīgi atdzesē un pieliek raugu. Kad kvass pārklājies ar putām, to izkāš un pilda pudelēs. Pudeli cieši aizkorķē, aizlako un uzglabā vēsā vietā. Dzērienu var lietot pēc 24 stundām.


APIŅU ALUS
Sastāvdaļas:
45 gr apiņi
1 kg cukura
250 ml rauga
kviešu milti

Pagatavošana:
Uzvāra apiņus 10 litros ūdens, izkāš caur kādu auduma gabalu un pieliek cukura sīrupu. Visu uzvāra. Pārliek muciņā un noliekt aukstā vietā atdzesēšanai. Sagatavo ieraugu no 250 ml rauga un kviešu miltiem. Kad maisījums muciņā atdzisis, bet ieraugs uzbriedis, tas ir jāsalej muciņā un labi jāsamaisa. Muciņa ir cieši jāaiztaisa un jāpatur 6 stundas siltumā, bet pēc tam uz 3 dienām jāliek vēsumā.  


MĀJAS ALUS
Sastāvdaļas:
500 gr iesala graudi
30 gr cigoriņi
700 gr cukurs
500 gr sausi apiņi
1 citrona miziņa
10 l ūdens

Pagatavošana:
Iesala graudus apcep uz sausas pannas līdz tie kļūst brūni, tad samaļ, pievieno cigoriņus un daļu ūdens un visu vāra uz lēnas uguns apmēram 2 stundas. Pēc tam pievieno atlikušo ūdeni, apiņus un citronu miziņu. Pēc pāris stundām sastāvu izkāš caur drāniņu un pārlej alus muciņā vai pudelēs. Aizkorķē un liek pagrabā vai īpaši vēsā vietā.
 

KRIEVU MEDALUS
Sastāvdaļas:

20 l ūdens
4 kg medus
50 gr apiņi
100 gr sausā raugs

Pagatavošana:
Ūdenī izšķīdina medu, pievieno apiņus un vāra apmēram vienu stundu, pastāvīgi maisot, sastāvu atdzesē un izkāš caur sietiņu. Visu pārlej alus muciņā un novieto to istabas temperatūrā uz 6 dienām atvērtu. Pēc tam alus muciņu aizspundējiet un pārnesiet uz pagrabu vai īpaši vēsu vietu. Pēc trijām dienām alu var lietot.

 

Reklāma
Reklāma