Kas ir Apgares skala?

„Šad un tad nākas dzirdēt pieminam jaundzimušā Apgares skalu, bet — kas tā tāda ir?” Atbild Rīgas Dzemdību nama vecmāte Kristīne Embure-Zapoļska.

FOTO: Shutterstock.com

Pirmajā un piektajā minūtē pēc dzemdībām (atsevišķos gadījumos arī desmitajā) vecmāte vai ārsts novērtē jaundzimušā vispārējo stāvokli, pievēršot uzmanību piecām lietām: ādas krāsai, sirdsdarbībai, elpošanai, muskuļu tonusam un atbildes reakcijai uz refleksiem. Vērtēšana notiek 10 baļļu sistēmā, un katrā vērtēšanas reizē ir sava atzīme — Apgares skaitlis, ko bērniņa veselības vēsturē ieraksta ar slīpsvītru, piemēram, 8/8.

„Jāatzīst, ka 10 balles mēs liekam retāk — visbiežāk figurē astoņi un deviņi, arī septiņas balles ir normas robežās. Reizēm mazulim ir jāpiepalīdz  — piemēram, jāatsūc gļotas no deguna un rīkles. Obligāti to dara, ja augļūdeņi bijuši zaļi. Ja Apgares skaitlis ir seši un zemāks, vajadzīga lielāka palīdzība,” stāsta vecmāte Embure-Zapoļska.

Apgares skalas noteikšana nekavē māmiņas un bērniņa kontaktēšanos — šo procesu jaunie vecāki parasti pat nepamana. „Ja mazulim viss ir kārtībā, viņu īpaši nepēta — parasti skalu nosaka vizuāli, skatoties uz bērnu, jo kliedziens ir pietakami skaļš, ādas krāsa rozā un mazulis aktīvs.”

Reizēm, vedot bērnu pie ārstiem uz apskatēm, tiek taujāts, vai māmiņa neatceras šos Apgares skaitļus, taču vecmāte Embure-Zapoļska teic, ka tie mammai nav obligāti jāatceras.

Reklāma
Reklāma