Bērns skumst pēc tēta, kas daudz ceļo...

„Vīrs strādā citā pilsētā, tāpēc mājās ir tikai nedēļas nogalēs, bet reizēm viņš darba komandējumos dodas nedēļām ilgi. Bērni (dēls — divi gadi, meita — četri gadi) šo braukāšanu ļoti jūt, jo vīram ir labs kontakts ar viņiem. Meita tēvam pieķērusies tik ļoti, ka reizēm šķiet — viņa ir apjukusi no neziņas, kad tētis būs, un kad atkal nebūs mājās. Protams, viņai viss tiek skaidrots un stāstīts, bet bērns grib vairāk. Kā Jūs ieteiktu rīkoties, lai pēc iespējas labāk palīdzētu meitiņai sadzīvot ar braukājošo tēti?” Padomu sniedz trīs bērnu māmiņa un psiholoģe Laila Kalniņa.

Foto iesūtījis Mārtiņš Mežapuķe, mammam.lv/tetiem.lv reģistrētais tētis.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto iesūtījis Mārtiņš Mežapuķe, mammam.lv/tetiem.lv reģistrētais tētis.

Bērnam grūti izprast laiku
Tā tas ir, ka pieaugušo dzīves ritms, darba ritms ne vienmēr saskan ar bērnu dzīves ritmu jeb vēlmi, lai vecāki ir ar viņiem kopā 24 stundas diennaktī. Ļoti jauki, ka esat pievērsusi uzmanību šim jautājumam, un, ja tētis dodas projām strādāt, mammas parasti ir tās, kuras redz un jūt visu, kas notiek ar bērniem. Tā varētu būt, ka meitiņa jūtas apjukusi un viņas četrgadīgā bērna prātā ir ļoti grūti veidot izpratni par to, kad tētis būs, cik ilgi nebūs un cik ilgu laiku būs mājās. Ja arī Jūs viņai skaidrojat, piemēram, ka tētis būs pēc nedēļas, atbrauks pēc divām dienām, būs mājās trīs dienas vai tamlīdzīgi, īstu izpratni tas nerada, jo laika mērvienības kā tādas bērni šajā vecumā tikai sāk apgūt, tāpat pieaugušo izteicieni, ka jāpelna naudiņa, būs, par ko pirkt maizīti, utt. — tas vienkārši nav izprotams, un pāri visam dominē viena bērna izjūta — es gribu tēti! Kāpēc viņš ir prom!?

Lai veidotu labāku bērna izpratni un padarītu šo gaidīšanas laiku relatīvi interesantāku un saturīgāku, ieteicams tētim kopā ar meitiņu izveidot kalendāru, ko novieto redzamā vietā.

Reklāma
Reklāma


Kā palīdzēt? Divi paņēmieni
Pirmais. Lai veidotu labāku bērna izpratni un padarītu šo gaidīšanas laiku relatīvi interesantāku un saturīgāku, ieteicams tētim kopā ar meitiņu izveidot kalendāru (lielas rūtis, var būt ar datumu vai nedēļas dienu), ko novieto redzamā vietā. Tas varētu būt vienas nedēļas vai ilgāks mēneša kalendārs. Ja ir zināms, kad tētis būs mājās, tad šajās dienās jau ielīmē kādu zīmi, piemēram, smaidošu saulīti. Tad, kad tētis ir aizbraucis, šajā dienā ielīmē kādu citu zīmi, kas saistītos ar tēti. Meitiņa var atzīmēt arī notikumus, kas saistās ar viņu pašu vai citiem ģimenes locekļiem, piemēram, bērnudārza apmeklējums (arī darbs), kāds pasākums, ārsta apmeklējums. Kā šis kalendārs tiek noformēts, tā ir brīva ļaušanās fantāzijām, var līmēt līmējamās bildītes, var kaut ko iezīmēt, izkrāsot utt. Bet! — svarīgi to veidot kopā ar tēti un kopā ar tēti arī pārrunāt satiekoties!
Otrais. Jūs jau minējāt, ka tētim ir ļoti labs kontakts ar bērniem, ko ieteicams noturēt. Nav tik ļoti svarīga (bērniem gan tā nešķiet) kvantitatīvā saskarsme ar bērniem, cik kvalitatīvā — visi tie jaukie, mierīgie un trakulīgie brīži, īpašie rituāli, īpašās pasakas un spēles, kādi ir tikai jūsu ģimenē, tie jau pieder jums! Svarīgi, lai tas vispār būtu!