Kādas rotaļlietas nevajadzētu iegādāties zīdaiņiem. Mammu, tēti, uzmanieties!

Veikalu plaukti ir pilni ar visdažādākajām mantām mazulim. Taču ne visas no tām bērnam ir nepieciešamas un dažas rotaļlietas mazulim var pat kaitēt! Konsultē fizioterapeite Baiba Auziņa.
Ja zīdainis rotaļlietu nevar aizsnieg, to pataustīt, sajust, tā neveicina bērna attīstību!

FOTO: Shutterstock.com

Ja zīdainis rotaļlietu nevar aizsnieg, to pataustīt, sajust, tā neveicina bērna attīstību!

Staigulītimnē!

Viena lieta, ko noteikti mazam bērnam nevajadzētu pirkt, ir staigulītis. Bērns staigulītī netrenējas nostāvēt pats uz savām kājām, netiek veidota pareizā līdzsvara sajūta. Bērnam neveidojas pareizs priekšstats par savu ķermeni. Kad zīdainis staigulītī apsēžas, svars atkal ir uz starpeni, bet reāli ikdienā mēs taču tā nestaigājam. 

Tā kā bērni paši vēl nav gatavi stāvus pozai un staigāšanai, viņi ļoti bieži staigulītī staigā uz pirkstgaliem, jo nav izgājuši visas attīstības stadijas, taču ir uzstutēti ar varu uz kājām, kas rada stresu. 

Mazulis iemācās, ka viņš var darīt pilnīgi visu un tik un tā viņš būs uz kājām. Ar staigulīšiem mēs mazuli it kā izraujam no dabīgā attīstības procesa — no „zemes stāvokļa” mēs viņu „uzraujam augšā” un it kā paziņojam, ka vidusposms bērnam nav vajadzīgs. Mazulis neiemācās saprast savu ķermeni, kā tas kustas, kā viņš var to kontrolēt. Lai cik tas neliktos dīvaini, staigulītim ir liels traumatisma procents — mazuļi ar staigulīšiem kaut kur ieskrien, nobrauc pa trepēm. Bērnu staigulīši Amerikā sen jau ir aizliegti — tie ir atzīti par traumatiskiem ir ļoti bīstamiem bērna veselībai un dzīvībai.

 


STAIGULIM NĒ! Esot staigulī, bērns neiemācās saprast savu ķermeni, kā tas kustas, kā viņš var to kontrolēt.

 

Pieredze rāda, ka arī daudzās Eiropas valstīs bērnu staigulīši ir iemesls bērnu traumatismam, salīdzinot ar jebkurām citām bērnu aprūpes precēm. Eiropas Bērnu drošības alianse (The European Child Safety Alliance) un Eiropas Patērētāja balss standartizācijā (The European Consumer Voice in Standardization) norāda, ka bērnu staigulīši ir bīstami bērniem saistībā ar traumatisma risku gan apgāžoties, gan arī uzraujot virsū smagus vai karstus priekšmetus un šķidrumus, kā arī nelabvēlīgi ietekmē bērna skeleta attīstību. Eiropas dati rāda, ka 90% bērnu staigulīšu izraisītās traumas ir galvai, no kurām vairāk kā 30% gadījumos tiek traumētas smadzenes.


Karuseļi hipnotizē

Arī par karuselīšiem, ko karina virs gultas, vai rotaļlietām, ko karina citviet bērnam virs galvas neaizsniedzamā vietā, jāpadomā, vai patiešām to vajag. Kāds dakteris reiz teica: „Bērns skatās uz karuselīšiem un „kaifo”, jo viss notiek, viņu pabaro, padzied dziesmiņas, bet pašam nav nekas jādara.” Citiem vārdiem sakot, šādi karuseļi ir sava veida bērna hipnotizēšana. Ja zīdainis rotaļlietu nevar aizsnieg, to pataustīt, sajust, tā neveicina bērna attīstību!

 KARUSEĻIEM UN NEAIZSNIEDZAMĀM ROTAĻLIETĀM NĒ! 

Reklāma
Reklāma


Skanošās rotaļlietas var kaitēt mazuļa ausīm

Pirms iegādāties rotaļlietas, kas taisa troksni — gaudo, tarkšķ un pīkst —, būtu jāpadomā, cik liela ietekme tām ir uz bērna dzirdi, arī muzikālo. Dažādās valstīs tiek veikti pētījumi, cik piemērotas „muzikālās” mantiņas ir mazuļu ausīm. Nereti tiek atklāts, ka starp veikalos nopērkamajām skanošajām rotaļlietām ir pavisam neliels skaits tādu, kas ir piemērotas bērna ausij — to netraumē ar pārāk skaļo troksni. 

 

SKAĻĀM ROTAĻLIETĀM NĒ! Pirms iegādāties muzikālu rotaļlietu, pārliecinies, ka tās skaņa ir maiga, patīkama, nevis skaļa, trokšņaina un biedējoša.

 

Ir gadījies, ka, aizejot ciemos, var redzēt, ka kāda no šādām rotaļlietām ir paslēpta zem spilvena, jo vecāki vairs nevar izturēt troksni. Un te jāpadomā — ja šīs rotaļlietas spēj tracināt pieaugušo, nez, kā jūtas bērns, kuram nereti šī rotaļlieta ir pie paša deguna? Tāpēc labāk ir dziedāt pašam, pat ja vecākam šķiet, ka viņš neprot to darīt. Jo tad var arī bērnu paņemt rokās, samīļot, uzturēt acu kontaktu. Kad mazulis tiek gaidīts, mamma nereti dzied un runājas, nevis piespiež pie vēdera pīkstošu mantiņu. Un ir muļķīgi domāt, ka pēc dzimšanas mazulis nevēlas dzirdēt tik ierasto mammas vai tēta balsi.

Izmantotā literatūra: Zaiga Strautmane. Ikdiena ar mazuli. R.: Jumava, 2008.

Izlasi arī:

Kādas ir bērniem nekaitīgas rotaļlietas?
Rotaļlietas, kurām nav jātērē nauda
Kādas attīstošās rotaļlietas izvēlēties bērnam?

 

Raksts publicēts 2009. gadā, papildināts 2015. gada februārī.

Saistītie raksti