Pamazināts svars pirms grūtniecības un grūtības ieņemt bērniņu

Plānojot bērniņa ieņemšanu, sievietei būtu jāpievērš uzmanība arī savam svaram. Ja tas ir mazāks par normu, jākonsultējas ar ārstu, un ideāli, ja sieviete pirms grūtniecības iegūst normālu ķermeņa masu.

FOTO: Shutterstock.com

Ķermeņa masas indekss
Ja sievietei ir pazemināts svars, pirms bērniņa ieņemšanas vajadzētu izvirzīt mērķi sasniegt normālu ķermeņa masas indeksu (ĶMI), kas ir 19–26 vienību robežās. ĶMI aprēķināšanas formula ir šāda: ĶMI = svars (kg) : (garums (m) x garums (m)). Piemēram, 65 kg : (1,70 m x 1,70 m) = 65 : 3,4 = 19,12 (norma).


Ķermeņa masas indeksa klasifikācija
Mazāk par 19 — nepietiekams svars, kas var radīt veselības problēmas, piemēram, menstruālā cikla traucējumus, osteoporozi.
19–26 — optimāls svars, kas var nedaudz mainīties atkarībā no ķermeņa uzbūves.
26–29,9 — palielināts svars, kas izraisa nelielu veselības traucējumu risku.
29,9–36 — aptaukošanās, kas saistīta ar veselības problēmām.
Vairāk par 36 — stipra aptaukošanās, kas rada nopietnas veselības problēmas.

 

Ja sieviete uzturā lieto pilnvērtīgu pārtiku, bet svars vienalga ir pazemināts, iemesls var būt no vecākiem mantota ķermeņa uzbūve. Šādā gadījumā uztraukumam nav pamata.

Reklāma
Reklāma


Iespējamās problēmas
Sievietēm, kurām ĶMI ir zem 19 vienībām, palikt stāvoklī nereti ir grūtāk nekā sievietēm ar normālu ķermeņa masu. Tas tāpēc, ka pazemināta svara gadījumā var būt menstruālā cikla un olšūnas apaugļošanās traucējumi. Ja sievietes ar pazeminātu ķermeņa masu ir pārliecinātas veģetārietes, bieži šim dzīvesveidam seko anēmija jeb mazasinība, ko izraisa dzelzs un vitamīnu trūkums organismā. Veģetārietēm īpaša uzmanība jāpievērš līdzsvarotam uzturam!
Ja sieviete uzturā lieto pilnvērtīgu pārtiku, bet svars vienalga ir pazemināts, iemesls var būt no vecākiem mantota ķermeņa uzbūve. Šādā gadījumā uztraukumam nav pamata. Ja zemais svars nav mantots ģenētiski, jānoskaidro, kāds tam iemesls — varbūt kāda hroniska kaite? Bieži pazemināta svara vaininieces ir kādas iekšķīgas slimības; ja ir kādas aizdomas par to, ģimenes ārsts var nosūtīt uz pārbaudēm pie internista (iekšķīgo slimību ārsta).

Kaitīgie ieradumi
Nav noslēpums, ka daudzas tievās meitenes mazu svaru panāk ar ļoti kaitīgiem ieradumiem un paņēmieniem — smēķēšanu, caurejas zālēm, hormonu preparātiem un dažādām pārtikas piedevām, kurām pievienotas vielas, kas samazina svaru. Šādu līdzekļu lietošana bez ārsta norādījuma var būt bīstama sievietes veselībai, kā arī auglim, ja kas tāds tiek patērēts grūtniecības laikā… Tādēļ pirms grūtniecības ieteicams rūpīgi pārdomāt savus ieradumus un tos mainīt. Tiesa gan, ieradumus mainīt mēdz būt ļoti grūti, jo tas prasa lielu gribasspēku, bet atceries, ka, gaidot bērniņu, tu esi atbildīga par viņa veselību un dzīvību.

Nepilnvērtīgs uzturs
Ja bērniņa iznēsāšanas laikā māmiņa uzņem pietiekamu pārtikas daudzumu, bet pirms grūtniecības viņai bijis pazemināts svars, gaidību laikā viņa var strauji pieņemties svarā — arī par ķermeņa masas pieaugumu vajadzētu aprunāties ar ārstu. Ja uzturs nav pilnvērtīgs arī grūtniecības laikā, tas var atstāt iespaidu uz mazuli — var būt augļa attīstības traucējumi, jo bērniņš nesaņem pietiekami daudz barības vielu un vitamīnu.
Grūtniecēm, kurām bijušas svara problēmas, īpaša uzmanība jāpievērš savām slimībām — nepilnvērtīga uztura dēļ var būt pavājināta imunitāte, tāpēc slimības „pieķeras” ātrāk nekā citkārt. Ja gadās saslimt, slimību nedrīkst ignorēt, jo tā nopietni var ietekmēt bērniņa attīstību un grūtniecības gaitu.

Konsultēja: profesors Valdis Pīrāgs, Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Internās medicīnas klīnikas vadītājs