Speķa pīrādziņi 2

 14. aprīlis 2009 22:00 Recepte  skatījumi: 12089


Gatavojot ieraugu, traukā ieberu pusi no paredzētā miltu daudzuma, pieleju uzsildītu pienu un atšķaidītu raugu un iemaisu pašķidru mīklu — ieraugu. Pārkaisu ar miltiem, pārklāju ar drānu un siltā vietā raudzēju apmēram stundu, pusotras. Kad ieraugs tilpumā dubultojies, tam pievienoju atlikušos miltus, izšķīdinātu sāli, margarīnu vai augu eļļu, saputotu ar cukuru, olām un garšvielām, un samīcu. Mīcu tik ilgi, līdz mīkla ir vienāda, elastīga, atdalās no trauka malām un rokām. Tad mīklu pārkaisu ar miltiem, pārklāju ar drānu un siltā vietā raudzēju otrreiz 1,5-2 stundas. Raudzēšanas laikā mīklu 2-3 reizes atspaidu, lai atdalītos ogļskābā gāze, kas traucē rauga sēnīšu attīstību. Nevajag ilgi raudzēt, jo pārraudzēta mīkla cepot izplūst, bet neceļas. Gatavojot rauga mīklu, uz 1 kg miltu mēdzu pievienot 2-3 vārītus kartupeļus, tad mīkla ir irdenāka. Sagriežu sīkos gabaliņos žāvētu vai sālītu speķi bez ādiņas, kopā ar sīki sasmalcinātiem sīpoliem uz pannas apcepu, pievienoju samaltos piparus un izmaisu. Speķi cepu tikai tik ilgi, līdz gabaliņi kļūst caurspīdīgi, lai neiztek daudz tauku. Uzrūgušu mīklu lieku uz mīklas dēļa vai vaskadrānas, kas nedaudz pārkaisīta ar miltiem, sadalu gabaliņos, saveļu un ļauju uzrūgt. Uzrūgušās bumbiņas saplacinu 1/2-1 cm biezumā, vidiņā ar tējkaroti lieku pildījumu, maliņas pārloku vienu pār otru un cieši saspiežu kopā. Pīrādziņus lieku uz ietaukotas plāts 3-4 cm citu no cita, uzraudzēju, pārziežu ar sakultu olu vai saldu melnu kafiju un cepu krāsni, līdz tie kļūst gaiši dzelteni.

Recepte no grāmatas: Helmas klubiņa pavārgrāmata. - R.: Jumava, 2008

Sastāvdaļas

1. Pipari
2. Sīpoli
3. Miklai ar ieraugu:
4. Piens
1/2 l
5. Kviešu milti
1 kg
6. Raugs
50 g
7. Margarīns
100 g
8. Vai augu eļļa
50 g
9. Cukurs
25 g
10. Olas
2 gab
11. Sāls
12. Pildījumam:
13. Žāvēts vai sālīts speķis


0 Pievienot komentāru

Lasi vēl

Kategorijas

Aktuāli

Jaunākais portālāLasīt vairāk

Jaunākie rakstiLasīt vairāk