Cepta jēra gaļa baltvīna mērcē

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

Itālijā jēra gaļas ēdieniem ir sezonas raksturs. Sezona parasti sākas ap Lieldienām, kad jēri ir 4 mēnešus veci. Tāpēc šie ēdieni ir tradicionāli Lieldienu ēdieni. Ja jēra gabals ir pārāk liels un neietilpst pannā, to sagriež 2-3 gabalos, nomazgā aukstā ūdenī un nosusina papīra dvielī. Pannā sakarsē sviestu un eļļu. Kad sviests uzputojis, tajā liek gaļu, ķiplokus un rozmarīnu. Gaļu apcep brūnu. Jāraugās, lai ķiploka daiviņas pārāk neapceptos. Nepieciešamības gadījumā tās uzliek uz gaļas. Kad gaļa apbrūninājusies. pieber sāli. piparus un pielej baltvīnu, strauji uzkarsē, uzliek vāku un turpina sautēt uz ļoti mazas uguns apmēram 1/2-2 stundas. Gaļu sautēšanas laikā apgroza. Ja pannā šķidrums pārāk ātri iztvaiko, tam pielej 2-3 ēdamkarotes silta ūdens. Gatavu, ļoti mīkstu gaļu liek sasildītā traukā. Nosmeļ 1-2 ēdamkarotes tauku, pielej 2 ēdamkarotes silta ūdens un ātri uzkarsē. Mērci pārlej gaļai un pasniedz karstu. Ieteikumi: Pirmajā ēdienā var pasniegt gan sautētus dārzeņus, gan makaronu ēdienus, piemēram, bučatini ar šķiņķi, tomātiem un asajiem pipariem, tievos spageti ar baklažānu.

 

Recepte no grāmats: Itāļu virtuve/Marčella Hazana.- Jumava,1995

Reklāma
Reklāma

 

Sastāvdaļas

  • Svaigi samalti pipari - 6.šķipsniņas
  • Sāls - 1/2.tējkar.
  • Rozmarīna lapas - 1/2.tējkar.
  • Ķiploka daiviņas - 3.gab
  • Sviests - 2.ēd. kar.
  • Augu eļļa - 3.ēd. kar.
  • Jēra gaļas (vēlams pleca gabals) - 1.kg
  • Sausais baltvīns - 2/3.gāzes