Kas ir pēcdzemdību periods?

Tava organisma pēcdzemdību atveseļošanās ilgumu nosaka dažādi faktori, piemēram, vispārējais veselības stāvoklis grūtniecības laikā un dzemdību norise. Ja tava veselība ir laba un dzemdības noritējušas bez sarežģījumiem, atveseļošanās ilgs aptuveni sešas nedēļas.

FOTO: Shutterstock.com

Parasti pēc vaginālajām dzemdībām organisms atlabst ātrāk nekā pēc ķeizargrieziena operācijas. Nereti dabiski dzemdējušas sievietes jau nedēļu pēc lielā notikuma atkal jūtas ļoti labi, bet sievietēm pēc ķeizargrieziena atveseļošanās prasa ilgāku laiku. Taču tas nenozīmē, ka sievietes, kuras dzemdējušas vagināli, jau pēc nedēļas varēs atsākt savu ierasto dzīvi — arī viņu organisms iepriekšējos spēkus atgūs apmēram sešu nedēļu laikā pēc dzemdībām.


Tavs ķermenis pēcdzemdību periodā
Pēcdzemdību periodā savelkas dzemde un turpinās izdalījumi no dzimumceļiem, kā arī sadzīst starpenes vai operācijas rētas. Pirmajās dienās pēc dzemdībām izdalījumu būs daudz, asiņošana iespējama stiprāka nekā mēnešreižu laikā, taču ar katru dienu izdalījumu daudzums samazināsies un tie kļūs gaišāki, līdz asiņošanas vietā būs tikai gaišas gļotas niecīgā daudzumā. Apmēram nedēļu bērniņa barošanas laikā jutīsi velkošas sāpes vēdera lejasdaļā, līdzīgas sāpēm dzemdību sākumā. Tās ir dzemdību atsāpes un nav bīstamas. Atsāpes rodas, dzemdei savelkoties. Pēc atkārtotām dzemdībām tās var būt stiprākas.

 

Reklāma
Reklāma

Kamēr ir pēcdzemdību izdalījumi, nav ieteicams mazgāties vannā, peldēties, karsēties pirtī un vēlams atturēties no dzimumdzīves.


Ko drīkst un ko nedrīkst?
Kamēr ir pēcdzemdību izdalījumi, nav ieteicams mazgāties vannā (mazgāties dušā, protams, drīkst un vajag!), peldēties, karsēties pirtī un vēlams atturēties no dzimumdzīves (ja tas šķiet neiespējami, noteikti lietojiet prezervatīvu, lai pasargātu pavērto dzemdes dobumu no infekcijām). Atcerieties dažādas citas iespējas, kā samīļot un seksuāli apmierināt vienam otru un atgādināt mīļotajam vīrietim, ka viņš joprojām tev ir svarīgs un tu joprojām esi sievišķīga sieviete. Ja tev ir bijis starpenes plīsums vai starpenes iegriešana, apmēram nedēļu labāk sēdēt tikai uz vienas gūžas.
Nedēļu pēc dzemdībām tu vari atsākt vadīt auto, bet pēc divām nedēļām — vieglus fiziskos vingrinājumus, piemēram, soļošanu. Sešas nedēļas pēc dzemdībām tev jāapmeklē savs ginekologs un jāveic medicīniskā izmeklēšana. Novērtējot tavu pašsajūtu, ar ārstu varat pārrunāt, kādas aktivitātes vēl tu vari atsākt.

Konsultēja: Vita Začesta, Rīgas Dzemdību nama un veselības klīnikas Premium Medical ginekoloģe, dzemdību speciāliste