Skābu kāpostu zupa

Skābu kāpostu zupa

FOTO: Shutterstock.com

Gaļu tīri nomazgā un liek katlā ar 5 litriem auksta ūdens vārīties, tūlīt klātpieliekot arī jau kāpostus, putraimus un visas citas augšējās piedevas. Katlam jāuzliek vāks un jāvāra stundas trīs, kamēr kāposti mīksti. Ja gaļa nāktu ātrāk mīksta, nekā kāposti, tad to izņem no zupas, pārkaisa mazliet ar sāli un smalkiem pipariem un noliek siltā vietā līdz kāposti mīksti. Putraimu vietā var pievienot ari auzu pārslas vai vienkārši miltu tumi. Labi garšos klāt saēvelēti burkāni un āboli, ari tomāti vai tomātu biezenis teicama piedeva. Pat sīki sagrieztus kartupeļus var vārīt kāpostu zupā. Ja kāposti skābi — jāliek klāt cukurs. Labi garšo kāpostu zupa, kurai īsi pirms gatavības pielej paniņas. Ja zupa gatavota ar liesu gaļu, vēlamas skāba krējuma piedevas. Skābus kāpostus var vārīt ari bez gaļas — pieliekot sviestu. Sautēti skābi kāposti — ari pazīstams ēdiens. Parasti kāpostus sasautē nelielā ūdenī ar sviestu, taukiem vai speķi, pieliekot sāli, lauru lapas, sīpolus, var pielikt tomātus vai tomātu biezeni un saēvelētus ābolus. Var sautēt līdz ari saēvelētus burkānus. Ar sautētiem kāpostiem var pildīt arī rolklopšus.

 

Sastāvdaļas

  • Sīpols - 1.gab
  • Pāris ābolu
  • Miežu vai auzu putraimi - 200.gr
  • Skābi kāposti - 1 - 1 1/2.l
  • Var ņemt uz pusēm ari no abām
  • Vērša gaļas ar kauliem vai ari cauraugusi cūkgaļa - 1.kg
  • Lauru lapas - 2.gab
  • Piparu graudiņi - 10.gab

 

Reklāma
Reklāma

 

Recepte no grāmatas: Praktiskā pavārgrāmata/ M. Āriņa.-izdevniecība Grāmata, 1995 (Oriģinālizdevums 1935)