Skābu kāpostu zupa

 25. marts 2009 22:00 Recepte  skatījumi: 4895



Foto: mammamuntetiem.lv


Gaļu tīri nomazgā un liek katlā ar 5 litriem auksta ūdens vārīties, tūlīt klātpieliekot arī jau kāpostus, putraimus un visas citas augšējās piedevas. Katlam jāuzliek vāks un jāvāra stundas trīs, kamēr kāposti mīksti. Ja gaļa nāktu ātrāk mīksta, nekā kāposti, tad to izņem no zupas, pārkaisa mazliet ar sāli un smalkiem pipariem un noliek siltā vietā līdz kāposti mīksti. Putraimu vietā var pievienot ari auzu pārslas vai vienkārši miltu tumi. Labi garšos klāt saēvelēti burkāni un āboli, ari tomāti vai tomātu biezenis teicama piedeva. Pat sīki sagrieztus kartupeļus var vārīt kāpostu zupā. Ja kāposti skābi — jāliek klāt cukurs. Labi garšo kāpostu zupa, kurai īsi pirms gatavības pielej paniņas. Ja zupa gatavota ar liesu gaļu, vēlamas skāba krējuma piedevas. Skābus kāpostus var vārīt ari bez gaļas — pieliekot sviestu. Sautēti skābi kāposti — ari pazīstams ēdiens. Parasti kāpostus sasautē nelielā ūdenī ar sviestu, taukiem vai speķi, pieliekot sāli, lauru lapas, sīpolus, var pielikt tomātus vai tomātu biezeni un saēvelētus ābolus. Var sautēt līdz ari saēvelētus burkānus. Ar sautētiem kāpostiem var pildīt arī rolklopšus.

Recepte no grāmatas: Praktiskā pavārgrāmata/ M. Āriņa.-izdevniecība Grāmata, 1995 (Oriģinālizdevums 1935)

Sastāvdaļas

1. Sīpols
1 gab
2. Pāris ābolu
3. Miežu vai auzu putraimi
200 gr
4. Skābi kāposti
1 - 1 1/2 l
5. Var ņemt uz pusēm ari no abām
6. Vērša gaļas ar kauliem vai ari cauraugusi cūkgaļa
1 kg
7. Lauru lapas
2 gab
8. Piparu graudiņi
10 gab


0 Pievienot komentāru

Lasi vēl

Kategorijas

Aktuāli

Jaunākais portālāLasīt vairāk

Jaunākie rakstiLasīt vairāk