Risotto pamatrecepte

Risotto ir tikai Itālijai raksturīga rīsu gatavošanas tehnoloģija. Gatavojot risotto, galvenais ir panākt, lai rīsi pakāpeniski uzsūktu tik daudz verdoša buljona, līdz pārvēršas uzbriedušos, mīkstos, nedaudz stingros graudos. 

Risotto pamatrecepte

FOTO: Shutterstock.com

Gatavošana:

 

  1. Sasmalcinātus sīpolus apcep sviestā, līdz nedaudz mainās to krāsa. 
  2. Pievieno rīsus un karsē vēl 2-3 minūtes, rūpīgi sajaucot rīsus ar izkusušo sviestu. 
  3. Pielej 1/2 glāzi verdoša buljona un karsē. 
  4. Kad rīsi uzsūkuši visu šķidrumu un maisot līp pie katla malām, pielej vēl 1/2 glāzi buljona un maisot karsē. Jāraugās, lai rīsi nepiedegtu pie katla dibena. Tiklīdz šķidrums uzsūcies, pielej vēl. Tas nenozīmē, ka rīsus jācenšas noslīcināt. Risotto nav vārīti rīsi. 
  5. Gatavojot risotto, loti būtiski ir izvēlēties pareizo karstumu. Uz pārāk lielas liesmas šķidrums ātri iztvaikos, un rīsi neuzbriedīs vienmērīgi. Tie būs ārpusē izjukuši, bet iekšā cieti kā krīts. Ja uguns pārāk maza, rīsi salips un izšķīdīs. veidojot līmei līdzīgu masu. 
  6. Parasti rīsus sautē 30 minūtes. Gatavi tie ir mīksti, bet kožot nedaudz sajūtami.
  7. Kamēr vēl nav pieredzes risotto gatavošanā, ieteicams pēc 20 minūšu vārīšanas buljonu rīsiem pieliet tikai pa 1/4 glāzei, bet biežāk. 
  8. Pagatavotu risotto tūlīt pasniedz galdā. Tas nav uzsildīšanai paredzēts ēdiens. Ja ļoti nepieciešams, daļēji to var pagatavot dažas stundas pirms pasniegšanas. Rīsus izsautē pusmīkstus (ārpusē mīkstus, bet vidū vēl gluži cietus). 
  9. Noņemot no uguns, tiem jābūt bez šķidruma. Rīsus izber plānā kārtiņā uz liela šķīvja. Jāraugās, lai tie nesaliptu kopā. 15 minūtes pirms ēdiena pasniegšanas katliņā izkausē 1 ēdamkaroti sviesta. Pielej 1/2 glāzi verdoša buljona un turpina sautēt, kamēr rīsi gatavi.

 

Itāļu virtuve/Marčella Hazana.- Jumava,1995

Reklāma
Reklāma

 

Sastāvdaļas

  • Buljons
  • Sviests
  • Sīpoli
  • Rīsi