Kas jāzina, rūpējoties par priekšlaikus dzimušu bērnu?

Priekšlaikus dzimis bērniņš izskatās citādi un arī prasa nedaudz citādas rūpes nekā laikā dzimis mazulis.

Kas jāzina, rūpējoties par priekšlaikus dzimušu bērnu?

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Priekšlaikus dzimuša bērniņa ķermenī ir maz tauku, un caur plāno ādu ir redzamas viņu vēnas un artērijas. Dzimumorgāni ir neattīstīti, un krūšu gali nav pilnībā izveidojušies. Reizēm bērna ausis ir plakanas vai salocījušās, un viņa ādas krāsa mainās barošanas un pieskārienu laikā.

Jo mazāks bērniņš, jo mazāka kontrole viņam ir pār savu ķermeni. Novietojot priekšlaikus dzimušu bērniņu uz muguras, bet viņa rokas, plaukstas un kājas izvēršas uz āru un mazliet trīcvai kļūst ļenganas. Laikā dzimušie bērniņi spēj mainīt šo neērto pozu un nomierināties, taču priekšlaikus dzimušie mazuļi to vēl nevar.

Priekšlaikus dzimušie bērniņi raud retāk nekā laikā dzimuši mazuļi, jo viņiem nav tik daudz enerģijas. Šie bērni iemācās tikt galā ar satraukumu, neko nedarot.

Reklāma
Reklāma


Ir novērots, ka priekšlaikus dizmušu bērnu sejiņa ir gara un vāja, taču, ja mazulis tiek guldīts uz mīkstas virsmas, viņa sejiņa iegūst nedaudz apaļīgākas aprises. Priekšlaikus dzimušie bērniņi raud retāk nekā laikā dzimuši mazuļi, jo viņiem nav tik daudz enerģijas. Šie bērni iemācās tikt galā ar satraukumu, neko nedarot. Pirms laika dzimuši bērniņi ir pakļauti lielākam riskam iegūt uzvedības traucējumus, piemēram, tādus kā, nespēja mācīties, uzmanības deficīts, problēmas ar vizuāli telpisko uztveri, dzirdes un redzes problēmas.

Padomi, rūpējoties par priekšlaikus dzimušu mazuli

  • Rūpējieties, lai mazulis nepārtraukti ir siltumā. Viņa organisms nespēj regulēt temperatūru, jo viņa ķermenī trūkst tauku.
  • Iespējams, ir nepieciešami dažādi uztura papildinātāji, jo bērniņa zarnas vēl nespēj uzsūkt konkrētas uzturvielas.
  • Ēšanas reizes var būt retākas, turklāt patērētais ēdiena daudzums - mazāks nekā parasti.
  • Bērniņš guļ ilgāk nekā laikā dzimis mazulis; ilgāks laiks paies, arī lai izveidotu regulāru gulētiešanas! grafiku.
  • Pētījumos ir atklāts, ka priekšlaikus dzimušie mazuļi, kas pirmajās dzīves dienās saņem pietiekami daudz mātes pieskārienu, it īpaši veicot kustības, ko mazulis būtu piedzīvojis, vēl esot mātes vēderā, attīstās daudz ātrāk nekā mazuļi, kas ir šķirti no vecāku klātbūtnes.
  • Apsveriet iespēju apmeklēt pediatru, kas ir specializējies bērnu attīstības jautājumos.
  • Ņemiet vērā arī padomus, kā pārvadāt priekšlaikus dzimušu mazuli automašīnā. Ir pieejami speciāli bēri sēdeklīši pirms laika dzimušiem bērniem.

    No rokasgrāmatas vecākiem: Kā izaudzināt laimīgu mazuli no 0 līdz 5 gadiem, R.: Valters un Rapa, 2007., www.valtersunrapa.lv