Aprikozu biezenis (no 8. mēneša)

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

Vairākām ēdienreizēm

Aprikozes ieber sietā, ko vispirms iegremdē verdošā, bet pēc tam uzreiz aukstā ūdenī. Pēc šāda «ūdens rituāla» būs pavisam vienkārši noņemt skābeno un pacieto aprikozes miziņu. Tad auglim veic riņķveida iegriezumu – tagad, pagriežot augļa pusītes katru uz savu pusi, aprikoze «atvērsies» gluži kā maza burciņa, un jūs varēsiet izņemt kauliņu. Augļa pusītes bez kauliņiem liek dziļā traukā un ar elektrisko smalcinātāju pārvērš biezenī. To, savukārt, pārlej katlā un, nosegtā ar vāku, vāra pāris minūtes. Kamēr augļi vārās, burciņas, kurās paredzēts glabāt gatavo biezeni, applaucē ar verdošu ūdeni – rīkojieties piesardzīgi! Applaucētās burciņas un vāciņus nolieciet uz tīra trauku dvieļa, lai apžūst. Līdz ko biezenis gatavs, vēl karstu lejiet to burciņās, un tās uzreiz aizvākojiet. Apgāziet burciņas uz vāka un ļaujiet biezenim atdzist. Šādi sagatavotu biezeni var uzglabāt apmēram 4 nedēļas. Ja vēlaties biezeni uzglabāt ilgāk – aizvākotās burciņas lieciet tvaicējamā katla tvaika nodalījumā. Ielejiet katlā nelielu ūdens daudzumu un tvaicējiet burciņas 3 līdz 5 minūtes. Atstājiet biezeni atdzist tur pat katlā – lēni un pakāpeniski. Pēc atvēršanas burciņā esošais biezenis jāglabā ledusskapī un jāapēd divu līdz trīs dienu laikā. Biezeņa uzglabāšanai vislabāk lietot nelielas burciņas – atverot mazu burciņu, tās saturu varēsiet izlietot vienā ēdienreizē un ledusskapis nepildīsies ar «pusēstiem» krājumiem. Šo recepti var lietot, gatavojot citu «kauliņaugļu» biezeni. Vārot biezeni, vienā katlā varat likt arī vairākus augļus vienlaikus – galvenais, lai katrs atsevišķi šie augļi jūsu mazulim garšotu un neizraisītu alerģiju.

 

Reklāma
Reklāma

Avots: Putriņgrāmata, Padomu un recepšu grāmata gādīgiem vecākiem, R.: Valters un Rapa, 2008.

 

Sastāvdaļas

  • Nogatavojušās aprikozes - 1.kg