Vai vaksācija un depilācija grūtniecības laikā ir atļauta?

Sievietes ir tā radītas, ka, tiecoties pēc skaistuma, laiku pa laikam izdomā jaunas metodes, kā uzlabot dabas doto. Epilēšanās, vaksēšanās vai skūšanās ir katras „civilizētas” sievietes ikdienas rutīnas procedūra. Vai to var turpināt izmantot, paliekot stāvoklī?
Pati vaksācija grūtniecības laikā mēdz būt mazsāpīgāka paaugstinātā endorfīna līmeņa dēļ mātes ķermenī, kas mazina sāpes.

FOTO: Shutterstock.com

Pati vaksācija grūtniecības laikā mēdz būt mazsāpīgāka paaugstinātā endorfīna līmeņa dēļ mātes ķermenī, kas mazina sāpes.

Jautājums no kādas topošās māmiņas:

Vai grūtniecības laikā var turpināt vaksāciju un depilāciju?

 

 

Atbild ārste un mājdzemdību vecmāte Dina Ceple.

„Daba ar matiem sargā visas tās vietiņas, kas cilvēkam ir stratēģiski svarīgas: galvu, acis, padušu lielos asinsvadus un limfmezglus un kaunuma apvidu. Grūtniecības laikā tur māmiņām mēdz saaugt īpaši kupls apmatojums.

 

Pašreiz Rietumu kultūrā valdošais uzskats diktē lielu daļu šā apmatojuma kā nepievilcīgu. No padomju laikiem saglabājies uzskats, ka dzemdībās kaunuma apvidum jābūt pavisam bez apmatojuma, tāpēc daudzas sievietes cenšas no šiem matiņiem atbrīvoties ja ne grūtniecības laikā, tad vismaz pirms dzemdībām.

 

Pati vaksācija grūtniecības laikā mēdz būt mazsāpīgāka paaugstinātā endorfīna līmeņa dēļ mātes ķermenī, kas mazina sāpes. Kaitīgi tas nav, taču depilācijas laikā tiek kairināta āda, un izrauto matiņu vietā var rasties ieauguši matiņi, kas var sastrutot. Dzemdību laikā, kad starpenes āda tiek iestiepta, strutu pumpas var plīst, un mazulis tās novelk sev pār acīm, un šādi viņš var iegūt strutainas infekcijas – sliktākajā gadījumā.

 

Dzemdību laikā, kad starpenes āda tiek iestiepta, strutu pumpas var plīst, un mazulis tās novelk sev pār acīm, un šādi viņš var iegūt strutainas infekcijas – sliktākajā gadījumā.

 

Reklāma
Reklāma

Mans padoms ir iespēju robežās vaksēt tikai kāju augšpusi un bikini zonas maliņas, pašu kaunuma apmatojumu apgriezt ar šķērītēm, kas nekairina ādu, neniez ataugot, neveicina sastrutošanu un vienlaikus dod komforta sajūtu, kas rodas, apmatojumam samazinoties.”
 

Kosmetoloģe Janīna Šipilova iesaka neeksperimentēt ar apmatojuma likvidēšanu:

"Depilācija nozīmē matiņu likvidēšanu līdz ādas virskārtas līmenim, savukārt epilācija – arī matu saknes izraušanu.  Abas šīs procedūras savām klientēm veicu  tikai tad, ja jau pirms grūtniecības iestāšanās sievietes ir regulāri to darījušas.

 

Grūtniecības laikā nedrīkst izmantot aparātprocedūras, tāpēc elektroepilācija nav atļauta. Elektriskā un lāzera impulsa iedarbība uz augli nav izpētīta.

 

Ja sieviete līdz grūtniecības laikam nav lietojusi epilatoru vai izmantojusi vaksāciju, tad grūtniecības laiks nav piemērots šo jauno kosmētisko procedūru iepazīšanai. Sāpīgās izjūtas ir ne tikai fiziskas diskomforts māmiņai, bet arī psiholoģiska trauksme, kuras iedarbība uz mazuli nav paredzama.

Pirmais grūtniecības trimestris ir laiks, kad par sāpīgajām procedūrām būtu jāaizmirst vispār. Grūtniecības pēdējos mēnešos vaksāciju ieteicams veikt vien tad, ja sieviete jau to ir darījusi iepriekš un sajūtas nav pārlieku nepatīkamas. Pārējo gadījumos labāk izmantot šķērītes, ar kurām var aplīdzināt matiņus vai arī uzticēt noskūšanu kādam citam, kas to var izdarīt tā, lai nesavainotu gļotādu. Mūsdienās dzemdību nodaļās vairs nav prasība ierasties ar gludi noskūtu  apmatojumu.

Pirms skūšanās ieejiet siltā dušā. Tas mīkstina ādu un atver poras, tātad arī matiņi noskūsies gludāk. Matiņus jāskuj to augšanas virzienā, tad ir mazāks iekaisuma risks.

Grūtnieces droši drīkst lietot arī depilācijas krēmus. To sastāvā gan ir ķīmiskas vielas, tomēr tās iedarbojas uz mata struktūru, bet nenokļūst dziļi ādas slāņos un asinsritē."
 

Der zināt:

  • Grūtniecības hormonu ietekmē kupli un biezi kļūst ne tikai mati uz galvas. Tie sāk labāk un ātrāk augt arī uz citām ķermeņa daļām.
  • Hormona progesterona ietekmē matiņi var parādīties arī uz vēdera un ap krūšu galiem. Pēc grūtniecības šie matiņi pazūd paši no sevis.
  • Āda grūtniecības laikā kļūst jūtīgāka, tā var alerģiski reaģēt uz iepriekš ierastajām procedūrām.

Saistītie raksti