Mīklas veltnis ar spinātu pildījumu

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ja ēdienam tiek izmantoti saldēti spināti, tos kopā ar 1/8 tējkarotes sāls 5 minūtes karsē pannā. Svaigiem spinātiem lapas norauj no stiebriem, nomazgā un, nepievienojot papildus ūdeni vai citu šķidrumu, 15 minūtes karsē nenoslēgtā traukā. Karsēšanu beidzot, spinātiem jābūt mīkstiem. Tiem nospiež lieko mitrumu un sakapā. Sīpolus apcep 1/4 glāzē sviesta, līdz tie kļūst gaiši zeltaini, pievieno šķiņķi un karsē vēl 30 sekundes.

Tad pievieno sasmalcinātos spinātus un turpina karsēt 2-3 minūtes, līdz pārējās sastāvdaļas uzsūkušas visu sviestu. Pannas saturu pārliek dziļā bļodā, pievieno biezpienu, 1 glāzi rīvēta siera, muskatriekstu un olas dzeltenumu. Maisa ar dakšiņu, līdz visas sastāvdaļas labi sajaukušās. Pēc garšas pieber sāli.

Makaronu mīklu pagatavo un izveltnē plānu kā papīrs. Pildījumu liek uz mīklas plāceņa, sākot 5 cm no tuvākās malas. Pie pārējām malām atstāj 0,5 cm platu, brīvu strēmeli. Piecus centimetrus plato malu pārloka pāri pildījumam un plāceni satin veltnī. Veltni cieši ietin marlē un nosien abus galus ar auklu. Veltni liek garenā, dziļā, ugunsizturīgā traukā, pārlej ar 4 litriem ūdens, pieber 1 ēdamkaroti sāls un vāra 20 minūtes. Veltni izceļ no ūdens, vēl karstu iztin no marles un atdzesē. Sakarsē cepeškrāsni.

Kamēr pildītais mīklas veltnis dziest, bešamela mērci sajauc ar tomātu mērci. Atdzisušu veltni sagriež apmēram 2 cm biezās šķēlēs (kā cepeti), liek ugunsdrošā traukā, pārlej ar abu mērču "kokteili", pārkaisa ar rīvētu sieru un piciņās uzliek atlikušās 2 ēdamkarotes sviesta. 15 minūtes cep cepeškrāsnī. Pirms pasniegšanas 6-8 minūtes ļauj nostāvēties.

 

Marčella Hazana. Itāļu virtuve. Jumava, 1995.

Reklāma
Reklāma

 

Sastāvdaļas

  • Vidēji bieza bešamela mērce no 1 gl. piena, 2 ēd. kar. sviesta, 1 1/2 ēd. karotes miltu, 1/8 tējk. s
  • Vai saldētas spinātu lapas - 600.gr
  • Tomātu mērce
  • Sviests - 6.ēd. karotes
  • Sasmalcināti sīpoli - 1.ēd. karote
  • Sasmalcināta, nežāvēta šķiņķa - 1/2 līdz 4.ēd. karotes
  • Svaiga pilnpiena biezpiena - 1.glāze ar kaudzi
  • Svaigi sarīvēta parmas siera - 1.glāze
  • Muskatrieksts - 1/4.tējkarote
  • Olas dzeltenums - 1
  • Mājās gatavotas makaronu mīklas plācenis (no 2 olām un 1 1/2 gl. miltu)
  • Svaigi spināti - 1.kg