Dzejoļu grāmata: Brīnumbēbīša gads

Izdevniecība Liels un mazs klajā laidusi jaunu ģimenisku un skaistu dzejoļu grāmatu Brīnumbēbīša gads, kuras autori ir dzejniece Inese Zandere un mākslinieks, animācijas režisors Edmunds Jansons.

Mākslinieks Edmunds Jansons

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Mākslinieks Edmunds Jansons

Dzejoļi stāsta par ģimeni, kurā ierodas bēbītis, par viņa dzīves pirmā gada notikumiem un to ierakstīšanos ģimenes un tautas dzīves kopsakarā, dabā, gadalaiku ritumā, latviešu valodas un tradīciju vidē. „Tā ir grāmata par mums un mūsu brīnumbēbīti, un grāmatas ideju radījuši paši bēbīši – viņu klātbūtne Latvijā kļūst aizvien pamanāmāka un ietekmīgāka. Šī ir arī grāmata par mūsu nepadošanos,” uzsver Inese Zandere.

Autori vēlējušies grāmatu veltīt mazuļiem, kas pašlaik aug viņu pašu, draugu, radu un tuvu paziņu ģimenēs. „Parasti šādi veltījumi aizņem pāris rindiņas, mums iznāca vesela lappuse. Kad saskaitījām, izrādījās, ka esam veltījuši grāmatiņu 94 maziem bērniņiem, kuri ir mūsu dzīves sastāvdaļa. Daži tikmēr, kamēr grāmata tapa, jau izauguši no bēbju biksēm – bet viņiem tas ir stāsts par to, kā viņi auga un cik viņi mums ir svarīgi,” stāsta izdevniecības vadītāja Alīse Nīgale.

„Brīnumbēbīša gads” ir grāmata, kas var stiprināt ģimenes kopības izjūtu, emocionālu tuvību un piederības apziņu. Te ir gan skaitāmpantiņi, kas piemēroti priekšā lasīšanai un rotaļām, gan nopietnāki dzejoļi lielākiem bērniem. Taču mazais bēbītis ir cikla tematiskā brīnumatslēdziņa, kas slēdz visus dzejoļus, un viņš ir brīnumatslēdziņa arī ģimenes kopības apziņai.

Dzejoļi ietver „latviskuma kodus”: tuvību dabai, Jāņu mistēriju, Dziesmu svētkus, veļu klātbūtni, tie spēlējas ar latviešu pašu priekšstatu par savas valodas skanējumu. Edmunda Jansona zīmētais bēbītis un viņa ģimene ir ļoti oriģināli tēli, pasaku būtnes, kas nav īsti reducējamas ne uz cilvēku, ne dzīvnieku, ne kukaiņu, ne augu pasauli. Tās ir neparastas, bet ārkārtīgi ticamas, personiskas un simpātiskas. Šajā pasakaino būtņu pasaulē valda lietu kārtība un attiecības, uz kurām bērns var paļauties.

Šī ir jau trešā grāmata, kuru kopīgi veidojuši dzejniece Inese Zandere un animators Edmunds Jansons, kurš šogad guvis lielu ievērību ar dokumentālo animācijas filmu Čiža acīm. Izdevniecībā Liels un mazs iznākuši arī viņa ilustrētie Ineses Zanderes dzejoļu krājumi Limonāde un Ja tu esi sivēns.

Informāciju sagatavoja: Zane Jauja, Izdevniecības liels un mazs kopvede

Reklāma
Reklāma