Visiem ir jāsporto. Vai zini, kāpēc?

Mūsu organisms veidots tā, ka tam vajadzīgas kustības — lai uzturētu možu garastāvokli, labas darba spējas, vingru ķermeni un veselību. Konsultē Sporta laboratorijas valdes locekle, sporta ārste Sandra Rozenštoka.

Izvēlies sporta veidu, kas sagādā tev prieku!

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Izvēlies sporta veidu, kas sagādā tev prieku!

Kāpēc jāsporto? Tāpēc, ka mēs dzīvojam pašlaik — šogad, šomēnes, šonedēļ. Veselība ir pārāk svarīga, lai rūpes par to atliktu uz vēlāku, tāpēc izlasi rakstu un jau šonedēļ ieplāno vismaz vienu fizisku izkustēšanos!

Aktīvais ir ieguvējs!
Kustības veic skeleta muskulatūra smadzeņu vadībā. Tātad paši esam kustību inspirētāji un varam tās regulēt (ja vien nav kādi objektīvi iemesli, kas to neļauj), kā vien vēlamies. Kustoties paātrinās asinsrite, elpošana kļūst dziļāka, vairāk tiek uzņemts skābeklis, kas bagātīgi tiek piegādāts visām organisma sistēmām.
Ieguvumi no optimālas fiziskās aktivitātes skaitāmi uz abu roku pirkstiem un ir pārliecinoši. Kustoties tiek attīstītas tādas fiziskās spējas kā spēks, izturība, veiklība, lokanība un koordinācija. Nostiprinās veselība, organisma spēja adaptēties ikdienas stresa situācijās. Darbīgajiem uzlabojas vizuālais izskats, arī aptaukošanās viņus skar mazāk. Sporta aktivitātes aizkavē novecošanos, uzlabo pašsajūtu un vairo pozitīvismu. 

Sporta aktivitātes aizkavē novecošanos, uzlabo pašsajūtu un vairo pozitīvismu. 

Reklāma
Reklāma

Dzīvais kustas…
Mēs ierodamies pasaulē kustīgi, un tāda ir mūsu organisma vajadzība visa mūža garumā. Regulāras fiziskās aktivitātes palīdz izvairīties no dažādām balsta un kustību orgānu slimībām. Dinamiskā slodze veicina organisma augšanu, nostiprina muskuļus, kas satur skeletu, un veido pareizu stāju. Neliela slodze stimulē kaulu augšanu, un, tā kā kaulu veidošanās un noārdīšanās organismā noris visa mūža garumā, kustībām, tāpat kā pilnvērtīgam uzturam, ir liela nozīme visos dzīves periodos.

Sporto, bet nepārcenties…
Tāpēc ik pa laikam sev ir vērts pavaicāt: vai vēl esmu gana kustīgs?! Apņēmīgajiem, kas stingri nosolījušies atsākt sporta nodarbības, aktivitātes jāsāk pakāpeniski. Nesagatavotu organismu nedrīkst pakļaut pārāk intensīvai un ilgstošai slodzei.
Pārmērīgi liela slodze ir iesācēju raksturīgākā kļūda. Ilgstošākā laika periodā kustību prieku var saglabāt, ja sporta aktivitātēm ļausimies pamazām, toties regulāri. Pareizi un sistemātiski trenējoties, sirds–asinsvadu sistēma kļūs izturīgāka un katrā nākamajā nodarbībā, veicot līdzvērtīgas slodzes darbu, nogurums būs mazāks. Labu fizisko formu var saglabāt, trenējoties divas reizes nedēļā, nodarbībai veltot aptuveni stundu. Trenējošu efektu iespējams panākt ar trim stundu ilgām sporta nodarbībām nedēļā.

Izvēlies sporta veidu, kas patīk
Lai tava vēlme, būt aktīvam, nezustu jau pēc pirmajām nodarbībām, izvēlies tādu izkustēšanās veidu, kas sagādā prieku. Varbūt tā ir dejošana, tenisa spēlēšana, nūjošana, futbols vai vienkārši izskraidīšanās pa pagalmu kopā ar bērnu!