Pupiņu un skābu kāpostu zupa

 03. februāris 2009 17:00 Recepte  skatījumi: 3322



Pupiņas nomazgā aukstā ūdenī un vāra 3 glāzēs ūdens. Vārīšanas ilgums ir apmēram 45 minūtes. Gatavas pupiņas noņem no uguns un atstāj novārījumā. Kamēr pupiņas vārās, dziļā, ērtā pannā apcep cūkgaļu, pievieno skābētus kāpostus, ķimenes. Kāpostus 2-3 minūtes cep cūku taukos, tad pannā ielej 1 glāzi ūdens, uzliek vāku un 1 stundu sautē uz lēnas uguns. Kad stunda pagājusi, kāpostiem jābūt daudz mazākā apjomā un bez šķidruma. Ja šķidrums nav izvārījies, pannai uz brīdi noņem vāku un ļauj tam iztvaikot. Kamēr pupiņas vārās un kāposti sautējas, cūkas galvas gabalu 5 minūtes vāra ūdenī (novārījumu ēdiena gatavošanai neizmanto) un sagriež pirksta platumā šķēlēs. Tas nekas, ja gaļa ir sīksta: tā vēl tiks termiski apstrādāta, līdz iegūs maigu, krēmveida konsistenci. Sagriezto cūkas galvas gabalu liek katlā, pārlej ar 3 glāzēm ūdens, pieber 1 tējkaroti sāls un lēni vāra apmēram 1 stundu. Pēc tam pievieno pupas kopā ar šķidrumu, kurā tās vārījušās, un vāra vēl 30 minūtes. Zupai pievieno kāpostus un turpina vārīt vēl 1 stundu. Virumu pietumē ar kukurūzas miltiem, pielej 2 glāzes ūdens un stundu turpina vārīt slēgtā traukā. Vārīšanas laikā zupa laiku pa laikam jāapmaisa. Kad zupa gandrīz gatava, pannā apcep sagriezto sālīto cūkgaļu un sīpolu, līdz sīpols kļūst gaiši zeltains. Pievieno ķiploku un turpina cept, līdz maisījums ieguvis patīkamu krāsu. Visbeidzot sacepumā iemaisa sāli, 2 ēdamkarotes miltu un visu masu pievieno zupai. Vāra 20 minūtes. Tikko aprakstītā zupa uzskatāma par "smagsvara" ēdienu, tāpēc tā maltītē jāpapildina ar sautētas vai ceptas gaļas ēdieniem.

Marčella Hazana. Itāļu virtuve. Jumava, 1995.

Sastāvdaļas

1. Sasmalcinātu sīpolu
1 ēd. karote
2. Sīki sagrieztas sālītas cūkgaļas
50 gr
3. Kukurūzas miltu
3 ēd. karotes
4. Sāls
1 tējk
5. Nomizots un sagriezts vidējs kartupelis
1
6. Cūkas galvas
300 g
7. Ķimenes
pustējkarote
8. Šķēlēs sagrieztas cūkgaļas
100 g
9. Skābētu kāpostu (bez sulas)
500 g
10. Svaigu, neizlobītu pupiņu
1 kg
11. Sasmalcinātu ķiploku
1 tējk.
12. Sāls
1 tējk.
13. Miltu
1 ēd. karote


0 Pievienot komentāru

Saistītie raksti

Lasi vēl

Kategorijas

Aktuāli

Jaunākais portālāLasīt vairāk

Jaunākie rakstiLasīt vairāk