Vai iespējams sagatavoties dzemdībām? Skaidro fizioterapeite Klaudija Hēla

Lasot dažādos forumus mums visiem tik ļoti pazīstamos portālos par bērniem, arī grūtniecību un dzemdībām, pirmais, kas mani pārņem, ir dusmas, tad nesaprašana un pēc tam ļoti lielas skumjas.

Nevar arī sagatavoties dzemdībām pāris nodarbībās. Dzemdībām un sava bērna ienākšanai ģimenē, pasaulē jāgatavojas visu grūtniecības laiku!

FOTO: Shutterstock.com

Nevar arī sagatavoties dzemdībām pāris nodarbībās. Dzemdībām un sava bērna ienākšanai ģimenē, pasaulē jāgatavojas visu grūtniecības laiku!

Es saprotu, ka vecāki viens otram vēlas palīdzēt ar savu pieredzi un labiem padomiem, bet šeit taču ir runa par mūsu un mūsu bērnu veselību. Kaut kas ļoti dārgs un īpašs, ar ko tiešām nevajadzētu rotaļāties. Mēs esam tik dažādi un īpaši, ka nekad nevar būt tā, ka tas, kas der tev, der arī man.

Lasot saprotu, ka cilvēki raksta savus jautājumus, jo citur nesaņem atbildes vai tām nevēlas ticēt, un tad šie portāli liekas vēl viena iespēja uzzināt kaut ko jaunu vai arī gūt atbalstu savai problēmai. Negribu apstrīdēt, ka reizēm tas varbūt palīdz, bet vai tomēr biežāk nav tā, ka jāklausa savai iekšējai balsij, jo tā taču vislabāk zina, kas man un manai ģimenei der, nevis kāds pavisam svešs cilvēks.
 

 

Arī man bieži saka: ko es te stāstot, ka ir skaisti dzemdēt!

Piemēram, runājot par grūtnieču sagatavošanas kursiem. Protams, vieniem tās nodarbības varētu likties pavisam nevajadzīgas un var šķist, ka tās nepalīdz, bet otram tas varbūt ir tieši tas, kā viņam vēl pietrūka, lai būtu pārliecība piedzīvot šo brīnumaino mirkli — dzemdības. Arī man bieži saka: ko es te stāstot, ka ir skaisti dzemdēt! Pilnīgas muļķības tās esot, un tie elpošanas kursi arī neder nekam! Jā, ticu, ka dažam tie neko nedod, bet citam dod. Kāpēc? Arī to nevar izskaidrot viennozīmīgi. Viens tic vairāk un cenšas ļauties šim procesam (grūtniecībai, bērna gaidīšanai un visām ar to saistītajām pārmaiņām, sajūtām, emocijām), cits vairāk cīnās pretī. Mana pārliecība ir tāda, ka nevar arī sagatavoties dzemdībām pāris nodarbībās. Dzemdībām un sava bērna ienākšanai ģimenē, pasaulē jāgatavojas visu grūtniecības laiku! Jau no pirmās dienas. Tāpēc arī daba liek mums staigāt ar bērniņu vēderā 40 nedēļas, lai mēs varētu šim procesam gatavoties — nesteidzīgi, lēnām, izbaudot un arī gatavojoties lielajam notikumam katru dienu, nedēļu, mēnesi.

 

Tāpēc arī daba liek mums staigāt ar bērniņu vēderā 40 nedēļas, lai mēs varētu šim procesam gatavoties — nesteidzīgi, lēnām, izbaudot un arī gatavojoties lielajam notikumam katru dienu, nedēļu, mēnesi.

Reklāma
Reklāma


Diemžēl mūsu ikdiena ir tāda, ka mēs maz veltām šim skaistajam laikam. Mēs to uztveram kā pašu par sevi saprotamu un nevaram iedomāties, ka tas varētu būt arī citādi. Tik daudzas sievietes un vīrieši apskauž tos pārus, kas var izstaigāt veselu grūtniecību un tad vēl skaisti dzemdēt. It īpaši sievietes, kurām daba vispār ir liegusi šo skaisto laiku izbaudīt.

Es domāju, ka topošo vecāku skolu (klubu, kursu u. c.) mērķis ir ne tikai informēt, bet arī palīdzēt un dot ieskatu par šo brīnišķīgo laiku, bet grūtniecei pašai jāizlemj, vai viņai tas der vai ne. Bet aizbildinājums — man nav laika tādām lietām, un citi arī iztika bez tā — noteikti nav arguments. Mēs dzīvojām tādā laikmetā, kad mums nekam nav laika un svarīgi esam tikai paši sev. Bet kas notiek ar mūsu bērniem? Vai tad viņi jau grūtniecības laikā nejūt, kāda mums ir dzīve? Un tad mēs pēc dzemdībām brīnāmies, kāpēc bērniņš ir tik nemierīgs vai untumains. Bet kā lai viņš citādi pievērš sev uzmanību? Vai tad mums der tikai bērni, kas daudz guļ, ēd un atkal guļ?


Vai tad mums der tikai bērni, kas daudz guļ, ēd un atkal guļ?

Patiesībā grūtniecības laiks ir ļoti īss un arī rets piedzīvojums, ko sieviete izdzīvo lielākoties vien pāris reižu mūžā!! Un to vajadzētu baudīt kopīgi ar savu partneri. Izbaudiet to visi kopā — bērns un vecāki! Ļaujieties šim laikam, piešķiriet tiem pirmo un galveno nozīmi šajā tik īpašajā dzīves laikā! Atrodiet laiku sev un savam bērnam. Jo grūtniecība ātri pāriet, bet jau tās laikā mēs varam dot ļoti daudz savam bērnam un vienlaikus arī paši no tā iegūt. Topošo vecāku skolu mērķim vajadzētu būt pievērst uzmanību tam, ko bieži aizmirstam un kam mums nav laika. Un ticiet man — vienu reizi nedēļā grūtniecības laikā apmeklēt lekcijas vai nodarbības un baudīt šo laiku nav daudz. Tas nav daudz sev un savam bērnam! Jūs iemācīsieties uzklausīt un ticēt sev un savam bērnam un tad arī zināsiet atbildes uz saviem jautājumiem!

Un uz jautājumu — vai dzemdībām vispār iespējams sagatavoties — es atbildētu: jā. Ja vien tam gatavojaties arī emocionāli un ar visām savām sajūtām, ne tik vien mācoties elpot vai kustēties dzemdībām. Jo patiesībā jau jums jāgatavojas ne tikai dzemdībām, bet jaunajai dzīvei, kas sākas pēc bērniņa piedzimšanas.

 

Klaudija Hēla, Premium Medical fizioterapeite