Ielāgo! Kolikas nav slimība

Ko darīt tad, ja mazulis joprojām raud, lai arī esat izmēģinājuši visu, kas vien iespējams? Nekas neliecina, ka bērns; būtu slims, jūs ātri pievēršat uzmanību viņa raudāšanai un bieži nēsājat uz rokām, taču katru vakaru raudāšana sākas no jauna un turpinās pat vairākas stundas. Tādā gadījumi pastāv iespēja, ka jūsu mazulim ir kolikas.

Viens no visiedarbīgākajiem paņēmieniem ir kustība, dažiem bērniņiem patīk, ka viņus nēsā speciālā somā vai lakatā, bet citi dod priekšroku vieglai šūpulīša šūpināšanai

FOTO: Shutterstock.com

Viens no visiedarbīgākajiem paņēmieniem ir kustība, dažiem bērniņiem patīk, ka viņus nēsā speciālā somā vai lakatā, bet citi dod priekšroku vieglai šūpulīša šūpināšanai

Lielākā daļa mūsdienu medicīnas ekspertu koliku izraisīto nemieru raksturo kā pārlieku lielu raudāšanu, kas stipri pārsniedz ierasto bērna raudāšanas daudzumu vai arī ilgst vairāk par trim četrām stundām katru dienu, vismaz trīs dienas nedēļā. Parasti šī raudāšana sākas divu trīs nedēļu vecumā un var ilgt līdz pat mazuļa trešajam ceturtajam dzīves mēnesim vai pat ilgāk.

 

Tiek lēsts, ka aptuveni 15-20 procenti zīdaiņu piedzīvo kolikas.

 

Kas ir kolikas?

Kolikas nav slimība.  Raudāšana vien nenorāda uz, ka bērnam ir problēmas ar resno zarnu vai gremošanas sistēmu. Bieži vien lielās raudāšanas laikā bērniņi izdala gāzītes, pievelkot kājiņas pie vēdera. Taču, ja ir novērojami arī citi simptomi, piemēram, caureja vai vemšana, iespējamais raudāšanas iemesls var būt nepareizs bērna uzturs. Daži bērni, īpaši - ja ģimenē ir novērota alerģija pret pienu, ir alerģiski pret piena maisījumos esošo govs pienu vai arī govs piena proteīnu, ko viņi saņem ar mātes pienu. Tādā gadījumā konsultējieties ar ārstu - viņš, iespējams, jums ieteiks atturēties no govs piena lietošanas uz septiņām dienām, lai novērotu, vai tas ir bijis raudāšanas iemesls.
 


Puisīšiem biežāk?

Līdz šim nav atklātas nekādas likumsakarības starp kolikām un bērna dzimumu, piedzimšanas laiku vai prāta spējām; kolikas netiek pārmantotas no vecākiem. Viens bērns var būt tīrais eņģelītis, taču otrs var jūs mocīt visas nakts garumā. Nekas neliecina par to, ka bērnam, kurš pirmajos mēnešos cietis no kolikām, vēlāk būs uzvedības problēmas. Ar kolikām nav viegli cīnīties, taču ir vairāki paņēmieni, kas var jums lieti noderēt.

 

Kolikas netiek pārmantotas no vecākiem. Viens bērns var būt tīrais eņģelītis, taču otrs var jūs mocīt visas nakts garumā.

 

Viens no visiedarbīgākajiem paņēmieniem ir kustība, dažiem bērniņiem patīk, ka viņus nēsā speciālā somā vai lakatā, bet citi dod priekšroku vieglai šūpulīša šūpināšanai. Kādā pētījumā tika konstatēts, ka visefektīvākais ritms ir viena šūpinoša kustība sekundē, taču katrs mazulis ir atšķirīgs, tāpēc nebaidieties meklēt sev vispiemērotāko ritmu. Arī neliela pastaiga ar ratiņiem var izrādīties noderīga.

Reklāma
Reklāma


Ļoti iedarbīga ir arī viegla sanoņa vai pastāvīgs, intensīvs elektrisks troksnis - pat veļas mazgājamā mašīna vai putekļsūcējs var ieaijāt jūsu bērniņu ciešā miegā. Pamēģiniet apvienot vieglu sanoņu ar kustību un nēsājiet bērniņu speciālajā ķengursomā, kamēr sūknējat istabu. Kāda tētis, mēģinot ieaijāt savu mazuli miegā, atklāja, ka maiga skaņa, kas plūst no netālu esošā zvejas kuģa, nomierina mazuli vairāk nekā jebkas cits. Daži vecāki ir novērojuši, ka viņu bērns guļ labāk, dzirdot pulksteņa tikšķus, kas, iespējams, atgādina māmiņas sirdspukstus. Vairākas firmas pārdod dažādu trokšņu audioierakstus, kas palīdz zīdainim noskaņoties uz miegu vai arī gulēt daudz mierīgāk un ciešāk.
 


Katram sava metode

Pieredzējuši vecāki bieži izmanto automašīnas priekšrocības un kopā ar mazuli dodas nelielā izbraucienā. Tādējādi ir iespējams apvienot kustību ar mašīnas motora troksni, kas lielākoties ātri ieaijā mazuli ciešā miegā. Taču neesiet pārsteigti, ja bērns pamostas ikreiz, kad mašīna apstājas.

 

Kādā pētījumā tika atklāts, ka mazuļa raudas liek vecāku ķermenim reaģēt tikpat spēcīgi, kā saņemot elektrošoku.

 

Reizēm palīdz arī mazuļa ievīstīšana sedziņā. Dažiem bērniem palīdz knupītis, taču citi mazuļi to nepieņems. Jūs varat izmēģināt dažāda veida māneklīšus, taču centieties izvairīties no to lietošanas, pirms esat izveidojuši regulārus barošanas paradumus. Nelietojiet knupīti ikreiz, kad nevarat atrast laiku, lai paspēlētos vai parunātos ar savu mazuli.

Ja neviens no iepriekš ieteiktajiem veidiem nemazina jūsu bērniņa raudas, konsultējieties ar ārstu par iespējamo koliku ārstēšanu ar zālēm. 


Vai jāuztraucas?

Bērniņa kolikas nenozīmē, ka jūs esat slikti vecāki vai arī mājās ir pārāk saspringta gaisotne. Tieši otrādi - lielākoties tā ir bērniņa raudāšana, kas nomāc un nogurdina vecākus. Pat ja abi vecāki aktīvi iesaistās mazuļa auklēšanā, viņa nemitīgā raudāšana ir ļoti nogurdinoša. Kādā pētījumā tika atklāts, ka mazuļa raudas liek vecāku ķermenim reaģēt tikpat spēcīgi, kā saņemot elektrošoku.

Avots: "Kā izaudzināt laimīgu mazuli no 0-5 gadiem", R.: Valters un Rapa, 2007.