Vai par USG apskati ir jāmaksā, ja līdzi dodas tētis?

Nesen portālā mammam.lv/tetiem.lv kāda lasītāja aktualizēja jautājumu, vai, dodoties uz USG apskati, ir papildus jāmaksā, ja līdzi dodas bērniņa tētis vai kāds cits tuvs cilvēks. Šo jautājumu uzdevām Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūras Sabiedrisko attiecību departamentam.

Foto iesūtījusi Diana Frīdenberga, mammam.lv reģistrētā mamma

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto iesūtījusi Diana Frīdenberga, mammam.lv reģistrētā mamma

 

Jautājums: „Esmu grūtniecības uzskaitē pie ginekoloģes, kurai ir noslēgts līgums ar valsti. Kad devos uz USG viena, man par to naudu neprasīja. Kad devos kopā ar vīru, pakalpojums izmaksāja 10 latus (15 eiro), tā arī pamatoja — jāmaksā par to, ka piedalās vīrs. Vai medicīnas iestādes drīkst prasīt naudu par to, ka USG apskatē piedalās kāds tuvinieks?”

 

Atbilde: „Veselības aprūpes departamenta pārstāvji apgalvo, ka būtībā samaksu par tēva līdzdalību nevajadzētu prasīt, tomēr var gadīties dotajā gadījumā ir kādas nianses, tādēļ, lai precīzi noskaidrotu situāciju vajadzētu vērsties Veselības inspekcijā, kas varētu pārbaudīt visus dokumentus un nepieciešamības gadījumā arī veikt kādus pasākumus.
 

Atbilstoši Ministru kabineta 2006. gada 19. decembra noteikumiem Nr. 1046 Veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtība no valsts budžeta līdzekļiem grūtniecēm tiek apmaksāts pats pakalpojums — ultrasonogrāfija. Lai šo pakalpojumu saņemtu par valsts budžeta līdzekļiem, jābūt noformētam nosūtījumam no ģimenes ārsta vai ārsta speciālista, kurš ir līgumattiecībās ar aģentūru, kā arī pakalpojums jāsaņem ārstniecības iestādē, kura ir līgumattiecībās ar aģentūru.  Iepriekšminētajā normatīvajā aktā nav noteikta papildu samaksa, ja izmeklējuma laikā piedalās kāds no grūtnieces ģimenes locekļiem. Protams, ja ārstniecības iestāde piedāvā kādu pakalpojumu, kas netiek apmaksāts no valsts budžeta līdzekļiem (papildu komforts, izmeklējuma ieraksts, papildu konsultācijas utt.), tad izmaksas jāsedz pašam pacientam atbilstīgi ārstniecības iestādes cenrādim. Turklāt ārstniecības iestādei jāsniedz skaidrojums pacientam, par ko jāmaksā (ko pakalpojums konkrēti ietver). 

Gadījumos, kad rodas aizdomas, ka maksa par saņemtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem no personām tiek iekasēta nepamatoti, iesakām vērsties Veselības inspekcijā (adrese: Klijānu ielā 7, Rīgā, LV-1012, tālrunis: 67819671), kas veic veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanas iespēju un to sniegšanas uzraudzību. Iesniegumam papildus ir jāpievieno veiktā maksājuma apliecinošā dokumenta (piemēram, kases čeka) kopija.

Vai ar iesniegumu vērsties Veselības obligātās valsts apdrošināšanas aģentūras teritoriālajā nodaļā:

 

Reklāma
Reklāma

Rīgas nodaļa — tālr. 67201282, Cēsu iela 31, k. 3, Rīga, LV-1012;

Kurzemes nodaļa — tālr. 63323471, Baznīcas iela 9, Kuldīga, LV-3300;

Latgales nodaļa — tālr. 65422236, Saules iela 5, Daugavpils, LV-5407;

Vidzemes nodaļa — tālr. 64772301, Pils iela 6, Smiltene, LV-4729;

Zemgales nodaļa — tālr. 63027249, Zemgales prospekts 3, Jelgava, LV-3001.

 

Portālā mammam.lv/tetiem.lv reģistrētās mammas aizsākto diskusiju lasi šeit.