Baltā āboliņa ziedi pret iekaisumiem

Baltais āboliņš (Trifolium repens) ir Latvijā izplatīts un labi pazistams augs. Ar savu ložņājošo stumbru un bagātīgo lapojumu tas veido blīvu mauriņu.

Baltajam āboliņam piemīt daudz ārstniecisku īpašību.

FOTO: Shutterstock.com

Baltajam āboliņam piemīt daudz ārstniecisku īpašību.

Ziedēšanas laikā virs augu lapojuma paceļas ziedneši ar baltu ziedu galviņām, kuras ir smaržīgas, bagātas ar nektāru un ļoti patīk bitēm. Nereti, staigājot pa šādu paklāju basām kājām, neuzmanīgākam gājējam gadās pa asam dzēlienam pēdā.

Baltā āboliņa ziedus ievāc, izžāvē caurvējā (jāsargā no saules!), un izmanto kā maigu piedevu ikdienas zāļu tējai vai arī ārstnieciskai tējai. Ziedos ir flavonoīdi, polisaharīdi (gļotvielas), ēteriskā eļļa, askorbīnskābe. Sastāvvielu kompleksam konstatēta antisklerotiska, urīndzenoša, pretiekaisuma un atkrēpošanu veicinoša darbība.

Ziedu uzlējumu gatavo, 1 ēdamkaroti drogu aplejot ar 1 glāzi verdoša ūdens. Ļauj vienu stundu ievilkties, nokāš un lieto pa 1/4 glāzei 3-4 reizes dienā kā maigu atkrēpojošu līdzekli klepus, bronhīta, urīnpūšļa un priekšdziedzera iekaisuma, ginekoloģisku slimību un tuberkulozes ārstēšanai, arī kā sviedrējošu līdzekli saaukstēšanās gadījumā (tad uzlējumu dzer karstu).
Ārīgi baltā āboliņa drogu uzlējumu izmanto apmazgājumiem un peldēm strutojošu, grūti dzīstošu brūču un ādas iekaisuma ārstēšanai. Baltā āboliņa ziedu kompreses izmanto ari tautas kosmētikā - tās padara ādu gludu un samtainu.
 

Avots: Žurnāls Dārza pasaule, Dārza darbu burtnīca, 2007/06
 

 

Reklāma
Reklāma