Veselīgie labumi bērza lapās un to pumpuros

Bērzu lapās atrodami dažādi ķīmiski savienojumi - askorbīnskābe, flavonoīdi, ēteriskā eļļa, miecvielas, triterpēnu savienojumi, fenolkarbonskābes. Sastāvvielu kompleksam konstatēta urīndzenoša, žultsdzenoša, sviedrējoša un antiseptiska darbība.

Bērzā visvērtīgākās ir nevis sulas, bet gan pumpuri, kas palīdz stiprināt imunitāti, samazina organismā tūsku.

FOTO: Shutterstock.com

Bērzā visvērtīgākās ir nevis sulas, bet gan pumpuri, kas palīdz stiprināt imunitāti, samazina organismā tūsku.

Bērza lapiņas var vienkārši noplūkt no zariem un žāvēt caurvējā (sargot no saules stariem), ik pa laikam apmaisot un pārcilājot, bet var arī nogriezt bērza zarus, sasiet slotiņās (pirtsslotu gatavošanas variants) un pēc izžūšanas lapas no zariem nobraucīt vai nokult.

No bērzu lapām var gatavot uzlējumu - 2 ēdamkarotes sasmalcinātu drogu aplej ar 1/2 litru verdoša ūdens, ļauj 20-30 minūtes ievilkties. Tad nokāš, un dzer siltu pa 1/2 glāzei 3-4 reizes dienā pirms ēšanas kā urīndzenošu līdzekli, tūskas mazināšanai, sirds un nieru mazspējas gadījumā, nieru un aknu slimību ārstēšanai.

Lietojot uzlējumu iekšķīgi un vienlaikus ārīgi kompresēm, apmazgājumiem vai peldēm, ir gūti panākumi ādas slimību, iekaisumu, čūlu un izgulējumu ārstēšanā.

Reklāma
Reklāma

Lietojot uzlējumu iekšķīgi un vienlaikus ārīgi kompresēm, apmazgājumiem vai peldēm, ir gūti panākumi ādas slimību, iekaisumu, čūlu un izgulējumu ārstēšanā. Arī tautas medicīnā bērzu lapu uzlējumu lieto nieru, nierakmeņu, ādas slimību ārstēšanai, pēdējā gadījumā uzlējumu gatavojot nevis ūdenī, bet gan bērzu sulā. Sena un tradicionāla ir bērzu pirtsslotu izmantošana veselības un labsajūtas saglabāšanā.

Efektīvāka iedarbība ir konstatēta pagatavojumiem no bērzu pumpuriem. Bērzu pumpurus vāc martā, aprīlī, un šo darbiņu lieliski var apvienot ar slotu siešanu – sasien slotiņas un nolauž pumpurus. To visvieglāk izdarīt, zariņu nobrucinot pret spalvu. Ja pumpurus paredzēts žāvēt, tie jānoliek ēnainā vietā un caurvējā. Pareizi izžāvētiem ir patīkama, nedaudz rūgtena smarža. Kad pumpura galā parādās zaļumiņš, vākšana jāpārtrauc. Taču jāņem vērā, ka pumpuros esošās sveķveida vielas var radīt gremošanas sistēmas kairinājumu. Lapās sveķveida vielu nav, līdz ar to iedarbība ir maigāka, saudzējošāka.


Interesanti, ka agrākos laikos bērzu pumpurus izmantoja kā garšvielu. Sažāvētie pumpuri ēdienam dod mazliet pikantu, rūgtenu garšu. Tos izžāvē un uzglabā stikla burkā. Pievieno ēdienam veselus, nevis smalcinātus, jo citādi rūgtenā garša pārņem visu ēdienu. 

  Avots: Žurnāls Dārza pasaule, Dārza darbu burtnīca, 2007/06

www.darzapasaule.lv