Ko mācīt dēlam par higiēnu?

„Audzinu dēlu (7 gadi) viena. Mani uztrauc jautājums par zēnu intīmo higiēnu. Vai man nav jāizstāsta viņam kādas īpašas lietas par intīmo higiēnu? Atbild seksologs Arturs Šulcs.

FOTO: Shutterstock.com

„Nav svarīgi, vai par higiēnu dēlam izstāsta mamma, vai tētis. Arī vīrietis var nezināt, ko un kā stāstīt dēlam. Higiēnas pamatnoteikumi gan zēniem, gan meitenēm ir vienādi – pēc tualetes apmeklējuma jāmazgā rokas, katru dienu  jānomazgā dibens, paduses, kājas. Bērnam jāzina, ka pēc kakāšanas nevar nedēļu staigāt ar netīru dibenu. Puikam jau diezgan agri var mācīt norūdīšanos ar vēsu ūdeni, audzinot viņu par vīrieti. Meitenēm gan ar mazgāšanos vēsākā ūdenī būtu jāuzmanās, jo viņām ir īsāki urīnizvades kanāli. Gan zēnam, gan meitenei jāmāca, ka ķermeņa higiēna ir sava ķermeņa cienīšana.


Ja gadījumā puikam ir apsārtis dzimumloceklis, nevajag sabīties! Var palīdzēt stiprs melnās tējas novārījums, to atdzesē līdz normālai temperatūrai un tad 5-10 min tur pamērcē pincīti. Tas ir dabisks savelkošs līdzeklis ar miecvielām."

 

Reklāma
Reklāma