Dille - smaržīgā un labā 1

 03. jūnijs 2009 14:00 Raksts  skatījumi: 12186

Dille ir viens no pazīstamākajiem garšaugiem. To lieto gan svaigu, gan kaltētu. Aromātisko augu izmanto ari tautas medicīnā.



Foto: mammamuntetiem.lv


Smaržīgā dille (Anethum graveolens) ir viengadīgs, mazzarots lakstaugs ar stāvu, dobu stumbru un pamīšus sakārtotām plūksnaini dalītām lapām. Ziedi sīki, dzelteni, sakopoti saliktos čemuros stumbra un nedaudzo zaru galotnēs. Zied jūlijā, augustā. Auglis ir divu sēkleņu skaldauglis - pelēkbrūns, plakans, ar šauru, plēvainu apmalīti.

Dille savvaļā sastopama Vidusjūras reģionā un Mazāzijā. Tā labi iejutušies ari zemēs ar vēsāku klimatu - pati izsējas, pārziemo un pavasarī atkal aug.
Dilles parasti audzē lietošanai svaigā veidā, taču arī izkaltētas tās ir vērtīgas. Izmantojamas gan uzturā, gan arī veselības uzlabošanai. Derīgas ir ne tikai auga lapas, bet arī citas daļas -ziedi, stublāji (ziedošā auga virszemes daļa) un augļi, ko ikdienā sauc par sēklām.

 

Pavasari un vasarā dilles ēd svaigas, lai organisms saņemtu maksimāli dabisku, līdzsvarotu bioaktīvo vielu kompleksu.


Bagāta ar ēterisko eļļu
Visas šā garšauga daļas ir smaržīgas, tātad bagātas ar ēterisko eļļu. Visvairāk smaržīgās eļļas ir augļos - pat 4%. Ēterisko eļļu veido terpenoīdu karvona, dihidrokarvona, limonēna, felandrēna u. c. vielu maisījums. Bez ēteriskās eļļas augļos vēl ir eļļa (līdz 20%), kumarīni, flavonoīdi,

Receptes no sēklām un lakstiem
Dilles augļus saberž pulveri un lieto pa naža galam 3-4 reizes dienā, uzdzerot ūdeni, pret spazmām, sāpēm, gāzu uzkrāšanos zarnu traktā. No augļiem pagatavotu uzlējumu (1 ēdamkaroti augļu aplej ar 1,5 glāzēm verdoša ūdens, ļauj 30 minūtes ievilkties, nokāš) dzer pa 1/2-1/3 glāzes vairākas reizes dienā pirms ēšanas gremošanas uzlabošanai, arī kā nomierinošu un asinsspiedienu pazeminošu līdzekli. olbaltumvielas, fenolkarbonskābes. Lapās un lakstos ir arī bagātīgs vitamīnu komplekss - askorbīnskābe, karoīins, daži grupas vitamīni, flavonoīdi ar P vitamīna aktivitāti, minerālvielas.

Palīdz pret dažādām slimībām
Auga ķīmiskais sastāvs ir daudzveidīgs, tāpēc to var izmantot arī veselības uzlabošanai. Ārstnieciskiem mērķiem biežāk lieto dilles augļus - to sastāvvielu kompleksam ir spazmolītiska, asinsvadus  paplašinoša, urīndzenoša un nedaudz nomierinoša darbība. Tas pazemina asinsspiedienu, uzlabo gremošanas sistēmas darbību, novērš gāzu veidošanos zarnu traktā vai palīdz no tām atbrīvoties, uzlabo žults sekrēciju, piena sekrēciju.
Līdzīgi kā no sēklām, uzlējumu gatavo ari no svaigām vai kaltētām lapām vai lakstiem. Ari šo uzlējumu izmanto gremošanas uzlabošanai, asinsspiediena pazemināšanai hipertensijas sākumfāzē un kā līdzekli pret sklerozi.
Dilles augļus var pievienot drogu maisījumiem, ko izmanto tējām - gan aromātam, gan veselībai.
Pavasari un vasarā dilles ēd svaigas, lai organisms saņemtu maksimāli dabisku, līdzsvarotu bioaktīvo vielu kompleksu.

Avots: Žurnāls Dārza pasaule, Dārza darbu burtnīca, 2006/05

www.darzapasaule.lv



1 Pievienot komentāru

Saistītie raksti

Lasi vēl

Kategorijas

Aktuāli

Jaunākais portālāLasīt vairāk

Jaunākie rakstiLasīt vairāk