Omulīga ballīte dārzā 1

 03. jūnijs 2009 11:00 Raksts  skatījumi: 15553

Pēc garās ziemas piemājas dārzos un brīvā dabā tiek kurināta uguns, draugu vai ģimenes lokā gatavota garda maltīte. Kad pirmais pavasara cepšanas trakums pārlaists, sākam apcerēt ko formās krāšņāku un nesteidzīgāku - dārza svētkus. Plānojot dārza svētkus, ir nepieciešama ideja un iespējas to realizēt. Omulīgu gaisotni radīs sakārtota vide un vieta, kur pagatavot maltīti, dažādi cepšanai nepieciešamie piederumi un citi dārza svētkiem nepieciešamie atribūti - vienreizlietojamie trauki, salvetes, lāpas vai sveces.
 



Foto: mammamuntetiem.lv


Grilējam!
Kopš patīkamās atklāsmes, ka ugunī cepta gaļa ir gana garda, pagājis krietns laiks un arī veidi, kā pagatavot maltīti uz kvēlojošām oglēm, kļuvuši arvien izsmalcinātāki. Tomēr galvenās šai nodarbei nepieciešamās lietas - kvēlojošas ogles un restes. Pārējās nianses atkarīgas no gaumes un iespējām. Nelielā cepšanai paredzētā ierīce var būt ļoti dažāda - no pavisam vienkāršas līdz modernai. Grili mēdz būt apaļi, kantaini, katlveida; kurināmi ar oglēm, elektrību vai gāzi. Tie var būt no čuguna, nerūsējošā tērauda, karsta akmens un vienreizlietojami. Visvienkāršākais ir neliels vienreizlietojamais grils, kas labi piemērots improvizētiem piknikiem brīvā dabā. Piemājas dārzā funkcionālāks būs klasisks grils uz statīva. Grila konstrukcijas augstums, smagums un grilēšanas virsmas lielums ir dažāds.

Padomi grilētājam
Grilējot vienmēr noderēs alumīnija folija. To vēlams iegādāties lielākos daudzumos.
Grilēšanu parasti iesāk dienā, tomēr tā var ieilgt līdz pat tumsai... Tāpēc jau laikus jāsagatavo pietiekami daudz apgaismošanas līdzekļu: sveces, laternas, dārza lāpas u. c.
Galdu būtu vēlams novietot līdzās grilēšanas vietai. Tas novērsīs jucekli un lieku laika tērēšanu. Garšīgu un pikanti saldenu garozu produktiem rada dažādas glazūras. Lai vērtīgā glazūra uz grilējamās gaļas nesadegtu, to uzklāj ar otiņu tikai īsu brīdi pirms tam, kad cepetis gatavs. Grilējamā gaļa būs vēl garšīgāka, ja to iemarinēs. Pāri palikušos gaļas gabalus var apliet ar eļļu vai sasaldēt. Marinādes, kas gatavotas no garšaugiem, dārzeņiem, eļļas un garšvielām, grilējamai gaļai rada jauku aromātu un maigu garšu.
Uguns tuvumā būtu vēlams novietot trauku ar ūdeni.

Grila aizdedzināšanai nedrīkst izmantot petroleju, benzīnu, kurināmo naftu vai spirtu.

Grila kurināšanai jāizmanto cepšanai piemērots materiāls. Piemēram, kokogles, kokogļu briketes vai īpaši šim nolūkam sagatavota malka. Grila aizdedzināšanai nedrīkst izmantot petroleju, benzīnu, kurināmo naftu vai spirtu.
Lielāku uzmanību vajadzētu pievērst grila ogļu traukam. Ogļu traukam ir nepieciešamas pietiekami daudz gaisa atveru un spraugu, kas nodrošinās pastāvīgu ogļu kvēlošanu. Lai labi izdotos atšķirīgi cepamie produkti, jāraugās, lai restes varētu novietot dažādos augstumos. Savukārt no vēja uzpūstām dzirkstelēm pasargās grilēšanas virsmas vēja aizsargs no tērauda plāksnes. Pats cepšanas process vienmēr būs tīkamāks, ja talkā ņemsim grila piederumus: grila plēšas, termiskas paplātes ēdienam, metāla birstīti restu tīrīšanai, grila lāpstiņas, karstuma izturīgus cimdus un priekšautu.


Kā grillēt pareizi?
Pareizi grilēt nozīmē veselīgi grilēt. Ja grils ir ar horizontālo trauku, cepšana vienmēr notiek netieši: grilējamie produkti tiek ietīti folijā un sautēti paši savā sulā. Šādi cepot, nekas nesadegs, nepiedegs un tauki vai sula no produkta nepilēs kvēlojošās oglēs. Tas ir piemērots grilēšanas veids visu veidu dārzeņiem. Ja ar biezu alumīnija foliju tiek aptīts grilēšanas režģis, produkti cepsies saudzīgi un arī tīrīšanas pūles būs mazākas. Produktu sagatavošanai var izmantot arī alumīnija grilējamos traukus vai pannas, kurām pamatnē ir rieviņas, kurās sakrājas tauki un sula. Savukārt zivju grilēšanai tiek ražotas speciālas stiepļu skavas, kas zivi ļauj virs oglēm ērti grozīt.


Atpūta bez raizēm
Atpūta brīvā dabā arvien ir bijusi darbīgāka un mazāk formāla nekā telpā rīkotās svinības. Iespēja grilēt, veidot maltīti no neparastām sastāvdaļām, gatavot ar neikdienišķiem paņēmieniem vai makšķerēt gardumus no kopēja trauka vienmēr sagādā lielu jautrību. Brīva, nepiespiesta atmosfēra iepriecina un ļauj atpūsties no ikdienas. Lai dārza svētkos nevajadzētu raizēties par katru saplēstu glāzi vai šķīvi, noderīgi būs vienreizlietojamie trauki. Savukārt svētku noskaņu radīs atbilstoši piemeklētas salvetes, galdauti un apgaismojums - dārza lampas, lāpas vai sveces, viegli pārstrādājami un videi draudzīgi ir papīra vienreizlietojamie trauki un galda piederumi, kas izgatavoti no plāna koka loksnēm. Tomēr visplašākais ir  piedāvājums plastmasas vienreizlietojamiem traukiem. Tās ir dažāda lieluma glāzes, krūzes kafijai, lielāki un mazāki šķīvji, trauki zupai, kā ari karotes, naži un dakšas.

Savukārt svētku noskaņu radīs atbilstoši piemeklētas salvetes, galdauti un apgaismojums - dārza lampas, lāpas vai sveces, viegli pārstrādājami un videi draudzīgi ir papīra vienreizlietojamie trauki un galda piederumi, kas izgatavoti no plāna koka loksnēm.

Sirsniņmāja brīvā dabā
Vasaras laikā ne vienmēr ir ērti apmeklēt mājas tualeti, jo īpaši reizēs, kad dārza svētkos saaicināts daudz viesu. Ērta un romantiska ir dārzā ierīkota brīvdabas tualete, kas noder ne tikai svinību laikā, bet arī ikdienā. Mūsu senči rīkojās visai vienkārši: izraka paprāvu bedri; ja tā nebija mālainā augsnē, izoderēja to ar māliem un virspusē uzstutēja sirds namiņu. Kad bedre pilna, raka jaunu, iepriekšējai uzberot augsni.
Lai mazinātu aromātu, kas visai bieži ir šāda veida tualetēs, namiņā ierīkoja ventilāciju, bet ārpusē apstādīja aromātiskus augus - piemēram, ceriņus vai jasmīnus. Lai ieguldītos depozītus neapmeklētu mušas un kaut daļēji apslāpētu ne visai pievilcīgo aromātu, jāliek vāks, kurš cieši piekļautos pie brilles.
Vietas izvēle brīvdabas tualetēm ir sevišķi svarīga. Tā jānovieto pietiekami lielā attālumā no dzīvojamām ēkām un atpūtas vietām. Izvēloties vietu, jāņem vērā arī valdošo vēju virziens. Protams, nevajadzētu spīdzināt kaimiņus, novietojot mazmājiņu pie to teritorijas.
Pēdējā laikā brīvdabas tualetes atkal ir cieņā un tiek ierīkotas aizvien vairāk. Iespējams, tas ir pateicoties biotualetēm, kuras plaši tiek ražotas ārzemēs un aizvien biežāk atrod vietu arī mūsu dārzos.
Biotualetes iespējams iegādāties gan ar kabīni, gan bez tās. Iegādājoties tikai biotualetes podu, to ievieto pašdarinātā koka būdiņā. Biotualetes var viegli un ātri uzstādīt. Noguldītie depozīti tiek pārstrādāti par kompostu, ko var izmantot dārzā augsnes ielabošanai.
Biotualetes ir ērts risinājums delikātu jautājumu risināšanai.

Svētku noskaņai - sakopta vide
Ja svētki tiek rīkoti brīvā dabā, proti, dārzā, tad būtiska loma ir sakārtotai videi. Lai iekoptu skaistu dārzu, ir nepieciešams ilgāks laiks. Augi nosaka dārza raksturu, stilu un smaržas. Pastāv ļoti daudz veidu, kā dārzā stādīt un izkārtot dekoratīvos augus, taču samērā ātri dārza vizuālo tēlu varam mainīt ar podos izkārtotiem augiem.
Iespējas, kā veidot un izvietot traukos stādītos augus, ir ļoti plašas. Atkarībā no iecerētā efekta zaļumus var izvietot uz terasēm, pakāpieniem, iekšējos pagalmos vai kokos. Traukos stādītie augi labi iederas arī uz balkonu malām vai ziemas dārzā. Nelielu formu stādījumi atdzīvina dārzu, rada interesantas līmeņa un zaļo augu struktūras atšķirības.

Zināšanai
Grilēšanas laikā nav ieteicams ar dakšu bakstīt gaļas ārējo apvalku, jo tad vērtīgā sula pil uz kvēlošām oglēm un gaļa kļūst sausa. Grozīšanai vajadzētu izmantot īpašas grilēšanas stangas.
 

 Materiālu sagatavoja: Liene Tauriņa un Sandra Ruska, žurnāls Dārza Pasaule, 05/2007

www.darzapasaule.lv



1 Pievienot komentāru

Lasi vēl

Kategorijas

Aktuāli

Jaunākais portālāLasīt vairāk

Jaunākie rakstiLasīt vairāk