Plāno atņemt naudu vecāku pabalstiem

No marta jaundzimušie rīdzinieki nesaņems 100 latu piedzimšanas pabalstu, bet aizbildņi un aizgādņi — 10–38 latus mēnesī. Tāpat no marta paredzēts slēgt programmu 1. klašu skolēnu nodrošināšanai ar brīvpusdienām un noņemt 50 latu pabalstu mēnesī vecākiem, kuru bērniem nav atradusies vieta pašvaldības bērnudārzā.

FOTO: Ieva Bērtulsone, celiq@inbox.lv

Šādu budžeta projektu naudas taupīšanai izstrādājis Rīgas domes Finanšu departaments.
Bez domes darbinieku atalgojuma samazināšanas, investīciju programmas apcirpšanas un atbrīvošanās no citiem tēriņiem plānots arī likvidēt vairākus pabalstus rīdziniekiem un nepalielināt dotāciju sabiedriskajam transportam, kas, pēc iepriekš izskanējušās informācijas, var draudēt ar vēl lielāku pakalpojuma apjoma samazinājumu. Šādā veidā Finanšu departaments paredzējis ietaupīt aptuveni 24% jeb 156 miljonus latu, vēstī interneta portāls TVnet.

„Par šādu domes ieceri esmu sašutusi un apbēdināta,” saka topošā māmiņa Ināra, kuras mazulis gaidāms pasaulē aprīļa vidū. „Tikai tāpēc, ka meitiņa dzims aprīlī, nevis februārī nesaņemšu 100 latu piedzimšanas pabalstu, par ko biju plānojusi nopirkt bērnam ratiņus.”

„Cik zinu, tad līdz šim bija gluži pretēja iecere — palielināt pabalstu bērniem, kuriem nav atradusies vieta pašvaldības bērnudārzā no 50 uz 100 latiem. Bijām cerējuši, ka tas palīdzēs mūsu ģimenei, kurā aug divi bērni, bet nevienam no viņiem nav atradusies vieta bērnudārzā. Auklei atdodu lielāko daļu savas algas, bet par atlikumu nepietiek pat komunālajiem maksājumiem. Kā lai mēs izdzīvojam?” vaicā rīdziniece Gunita.

 „Tas ir pilnīgs absurds!” saka mammām.lv/tetiem.lv reģistrētais tētis, kurš nevēlas atklāt savu vārdu. „Domāju, ka būs jārada precedents un Rīgas dome jāsūdz tiesā, jo pašvaldībai jānodrošina vieta bērnudārzā, bet, ja to nespēj izdarīt, jāmaksā pabalsts — un ne jau 50 lati, bet vismaz 200, jo par mazāku naudu atrast aukli Rīgā nav iespējams!” 

Reklāma
Reklāma