Garda kafija automātā

 01. jūnijs 2009 13:00 Raksts  skatījumi: 12758

Smalkam kafijas pazinējam ikviena nianse kafijas pagatavošanas procesā ir būtiska. Lai pagatavotu patiesi aromātisku un gardu kafiju, ir nepieciešams kafijas automāts.



Foto: mammamuntetiem.lv


Perfekta automāta pagatavota kafija
Automātā pagatavota dzēriena priekšrocība ir maksimāli izmantots kafijas pupiņu sniegtais labums un dzēriena ērta pagatavošana. Kafijas automātu darbības princips ir vienkāršs karstais ūdens aparāta pakāpeniski tiek filtrēts cauri maltai kafijai un gatavais dzēriens uzkrāts stikla vai metāla krūzē, kura novietota uz alumīnija sildelementa. Tiem, kas tīko pēc Espresso, Cafe Latte Macchiato vai Cafe Gippucino, būs nepieciešama tieši tādas kafijas pagatavošanai paredzēta virtuves tehnika. Espresso kafijas automātos ūdens tiek uzkarsēts līdz maksimālai temperatūrai un zem augsta spiediena filtrēts cauri maltās kafijas slānim. Pateicoties termobloka darbībai un augsta tvaika spiedienam, no kafijas pupiņām tiek iegūts viss iespējamais labums. Esprcsso automāta darbības princips aromātiskajam dzērienam ļauj iegūt tādas nianses, kādas parastajā kafijas automāta iegūt nevar.

Kafija baudītājiem Espresso, Cafe Latte, Cappucino
Espresso ir īpašs kafijas pagatavošanas veids, kurā karstais ūdens zem augsta spiediena iziet cauri maltas kafijas slānim. Ūdens sildelementā tiek iesmidzināts zem 15 bāru spiediena, kur tiek uzsildīts līdz noteiktai temperatūrai, kas ir ideāli piemērota kafijas, karsta ūdens vai tvaika pagatavošanai. Kafija, kas pagatavota espresso automāta, sanāk aromātiska, ar putām un visgardākā tā būs tūlīt pēc pagatavošanas.
Espresso kafijas automāti ir daļēji automātiski, automātiski un apvienoti ar parasto kafijas automātu. Ar sūkni aprīkotajiem kafijas automātiem var Un divu veidu sildelementi boilers vai termobloks. Ja sildelements novietots boilerā, ūdens līdz. ideālajai temperatūrai sasils pakāpeniski. Savukārt termobloks ūdeni uzsilda nekavējoties un vienmērīgi. Termobloka darbība nodrošina karstu kafiju jau pirmajā tās tasītē. Tā kā termobloks pilnīgi patstāvīgi regulē uzsilšanas temperatūru, lai pagatavotu espresso pēc režīma tvaiks, nebūs nepieciešams veikt tādas papildu manipulācijas kā. piemēram, ūdens nolaišana vai manuāla tvaika izlaišana.

Esprcsso automāta darbības princips aromātiskajam dzērienam ļauj iegūt tādas nianses, kādas parastajā kafijas automāta iegūt nevar.

Tā kā espresso kafijas automāti ir aprīkoti ar tvaika padeves caurulīti, šajos aparātos var pagatavot arī Cafe Latte vai Cappucino. Jaunākajos espresso kafijas automātu modeļos ir automātiskās attīrīšanas un atkaļķošanas programmas. Pilnībā automātiskiem kafijas vārī-tājiem ir ciparu ekrāns ar dialoga funkciju. Displejs informē par katru aktuālo soli dzēriena pagatavošanas procesā. Uz ekrāna parādās informācija par nepieciešamību aktivizēt automātisko mazgāšanas programmu, tīrīt apstrādātas kafijas nodalījumu, pilienu paplāti. Di-plejā parādās norādījumi, kad jāpielej ūdens vai jāieber kafijas pupiņas. Pilnībā automātiskie kafijas automāti ir aprīkoti ar kafijas dzirnaviņām, kur pupiņas tiek samaltas vajadzīgajā konsistence. īstam kafijas baudītājam tas ir svarīgi, jo dzēriena garša ir atkarīga no pupiņu maluma pakāpes. Espresso kafijai nepieciešama vidēja vai smalka maluma kafija.

Vienkārši, bet noderīgi
Vienkāršie kafijas automāti tiek komplektēti no ūdens nodalījuma, filtra daļām un kafijas krūzes. Pārsvarā šī tehnikas vienība ir aprīkota ar maināmiem, standarta lieluma (4 izmēri) papīra filtriem, atsevišķiem modeļiem ir stacionārs, daudzkārt lietojams metāla filtra sietiņš. Lai gan metāla sietiņi ir ērti ekspluatācijā, tie samērā ātri aizsērē, ir grūti iztīrāmi un kafijai dažkārt piešķir nevēlamu piedeguma garšu. Neliela virtuves tehnika paredzēta desmit kafijas tasīšu pagatavošanai un ūdens nodalījuma tilpums visbiežāk ir litrs. Kafijas automātā ir iespējams regulēt ūdens daudzuma padevi un dzēriena veļamo stiprumu. Ja kafiju ir nepieciešams ilgāku laiku saglabāt siltu, būs vajadzīga metāla krūze.

Vienkāršie kafijas automāti tiek komplektēti no ūdens nodalījuma, filtra daļām un kafijas krūzes.

Pārbaudītas vērtības
Kafijas automāta cenu diktē tā dizains, komplektācija: parasts, automātisks vai pusautomātisks, un ražotāja vārds. Kafijas automātu ārējais veidols tradicionāli ir klasisks, ieturēts pelēkos, melnos un metāliskos toņos. Standarta variantā neliela virtuves tehnika pa-redzēta pieslēgšanai 220 V tiklā un lielākoties kafijas automāti ir ekonomiska tehnikas vienība, kas elektroenerģiju patērē samērā maz.
Ekspluatācijā kafijas automāti ir droši un īpašas rūpes nesagādā. Parasto kafijas automātu vājākā vietu, kas prasa uzmanīgu apiešanos, ir gatavā dzēriena krūze. Tā kā trauks ir no stikla, tas plīst, bet jaunu būs iespējams pasūtīt tikai servisa centrā. Savukārt pusautomātiskajiem kafijas automātiem dažkārt var sabojāties displejs, un tādā gadījuma kļūmi novērš garantijas serviss.

Zināšanai
Tradicionāli ir 4 kafijas pupiņu grauzdēšanas standarta pakāpes. Espresso pagatavošanai paredzēts Vīnes, franču un itāļu grauzdējums. Lai iegūtu sarežģītāku un pilnīgāku garšas buķeti, kafijas pagatavošanā izmanto dažāda grauzdējuma pupiņu maisījumus.
Pēc īsta espresso pagatavošanas noteikumiem, maltās kafijas daudzumam jābūt 7 gramiem uz 1 espresso porciju. Ideāla dozēšana (pareizi izvēlēts malums un saspiešanas pakāpe) nodrošina kafijas lēnu un vienmērīgu iepildīšanu tasītē.
Ja kafijas pupiņu malums būs pārāk rupjš, ūdens cauri kafijai iztecēs ātri un dzēriens būs pārāk ūdeņains un pliekans. Savukārt, ja malums būs pārāk smalks, dzēriena gatavošana prasīs vairāk laika, un tādā gadījumā kafija var uzsūkt nepatīkamus un kodīgus komponentus.

Tradicionāli ir 4 kafijas pupiņu grauzdēšanas standarta pakāpes. Espresso pagatavošanai paredzēts Vīnes, franču un itāļu grauzdējums. Lai iegūtu sarežģītāku un pilnīgāku garšas buķeti, kafijas pagatavošanā izmanto dažāda grauzdējuma pupiņu maisījumus.


Padomi

  • Kafija ilgāk saglabā savu aromātu un garšu, ja to pilda siltā tasītē. Tasītes silda uz speciāli šim nolūkam paredzēta panola.
  • Ta kā vienkāršākiem kafijas automātiem netiek norādīts, kad tos nepieciešams atkaļķot, ik pēc pāris mēnešiem jāiztīra filtri un jāizmazgā ūdens tvertne. Aparāts attīrīsies, ja visu sistēmu izskalos ar karsto ūdeni.

 

Materiālu sagatavoja: Liene Tauriņa, žurnāls Mūsmājas, 165/2007

www.majasundarzs.lv

 



0 Pievienot komentāru

Saistītie raksti

Lasi vēl

Kategorijas

Aktuāli

Jaunākais portālāLasīt vairāk

Jaunākie rakstiLasīt vairāk