Atceries par savu bērnu profilaktiskajām veselības apskatēm!

Pasaulē šodien tiek atzīmēta Starptautiskā bērnu aizsardzības diena, tādēļ Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūra (turpmāk tekstā – Aģentūra) aicina vecākus izmantot veselības aprūpes pakalpojumus, kuri bērniem tiek nodrošināti no valsts budžeta līdzekļiem.

Foto: iesūtījis Sandris Polis, tetiem.lv reģistrētais tētis

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: iesūtījis Sandris Polis, tetiem.lv reģistrētais tētis

Bērni līdz 18 gadu vecumam ir viena no tām iedzīvotāju kategorijām, kura ir atbrīvota no pacientu iemaksām. Vēršoties pie ģimenes ārsta, kurš ir līgumattiecībās ar Aģentūru, bērniem pacienta iemaksa nav jāmaksā. Ja ģimenes ārsts izrakstīs nosūtījumu pie ārsta – speciālista, kuram noslēgts līgums ar valsti, arī tad bērniem speciālista konsultācija tiks nodrošināta bez maksas. Arī par izmeklējumiem vai ārstēšanos slimnīcā bērniem nekas nav jāmaksā, ja izrakstīts ģimenes ārsta vai ārsta – speciālista nosūtījums.

Latvijā bez maksas bērniem pienākas šādi veselības aprūpes pakalpojumi:

Profilaktiskās apskates. Bērniem līdz 18 gadu vecumam ir tiesības saņemt bezmaksas profilaktiskās apskates pie ģimenes ārsta. Ar bērnu profilaktisko apskašu programmu iespējams iepazīties Aģentūras mājas lapā www.voava.gov.lv.

Potēšana atbilstoši vakcinācijas kalendāram. Saskaņā ar profilaktisko apskašu programmu, ārstam ir jānodrošina bērnam potēšana atbilstoši vakcinācijas kalendāram. Vakcinācijas kalendārā ir noteikti vecuma posmi, kad bērnam ir jāsaņem nepieciešamā pote, turklāt šīs potes tiek apmaksātas no valsts budžeta līdzekļiem. Vakcinācijas kalendārs pieejams Sabiedrības veselības mājas lapā www.sva.gov.lv.

Zobārstnieciskā palīdzība. Latvijā bez maksas bērniem pienākas arī zobārstnieciskā palīdzība. Vēršoties ārstniecības iestādēs, kuras ir līgumattiecībās ar Aģentūru, bērni var saņemt zobārsta konsultāciju un ārstēšanu, kā arī bez maksas reizi gadā apmeklēt zobu higiēnistu. Visu līgumiestāžu saraksts, kurās bērniem tiek nodrošināta bezmaksas zobārstniecība, pieejams Aģentūras mājas lapā www.voava.gov.lv.


Jautājumus par valsts apmaksātajiem veselības aprūpes pakalpojumiem iespējams noskaidrot, zvanot uz Aģentūras bezmaksas informatīvo tālruni 80001234 darba dienās no 8.30 līdz 17.00 (piektdienās – līdz 16.00).

Informāciju sagatavojusi: Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūra
 

Reklāma
Reklāma